Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Najít dobrý bezlepkový chleba je poměrně velká výzva. A to jsem si přitom myslela, že právě s pečivem to budeme mít nejjednodušší. Naší bezlepkové dceři Áně ale jen málokterý chleba chutná, a tak nám hledání nějakého dobrého dalo docela zabrat. Nakonec se nám ale vítěze najít podařilo. 

Hledání bezlepkových potravin

Když Aničce před dvěma lety zjistili celkem náhodou celiakii, musela jsem začít hledat, čím nahradíme běžné lepkové potraviny. S některými věcmi to bylo snadné, s jinými trochu složitější a u některých potravin vlastně stále hledáme. Nejvíc nás ale překvapilo, jak těžké je najít nějaký dobrý bezlepkový chléb. A to přitom bezlepkové chleby jsou položka, kterou mají snad v každém supermarketu. Jen s tou jejich chutí to není žádná sláva.

Běžná nabídka v supermarketech Ánu neoslovila

Většina bezlepkových chlebů, které v obchodech seženete, jsou takovou variací na toastový chléb. Jejich nevýhodou bývá obvykle nasládlá chuť, která se úplně ke všemu nehodí, takže jsem nakonec z prvního balení bezlepkového chleba udělala francouzské toasty, v nichž ta sladká chuť nijak nevadila. Problémem bezlepkových chlebů je také jejich hodně drobivá textura.

Bezlepkové pečivo se totiž skládá z nějaké směsi, která má nahradit škrob a lepek. Právě tyto dvě složky normálně zajišťují, aby pečivo drželo tvar a těsto bylo pružné. Bezlepkové náhražky to ale úplně nedokážou, což se odráží v chuti a konzistenci pečiva. Protože těsto úplně nedokáže držet tvar, peče se obvykle ve formě a mívá proto tvar krychle

Křehké a pufované chleby jako řešení na cesty

Takových chlebů jsme vyzkoušeli spoustu a od různých značek, ochutnávali jsme nejen světlé, ale i tmavší nebo se semínky, ale Áňa se na všechny tvářila značně nespokojeně. Jednu dobu se tak živila jen křehkými plátkovými chleby nebo pufovanými (hlavně těmi kukuřičnými).

Vzhledem k jejich dlouhé trvanlivosti jsme byli rádi, že jí chutnají, a často jsme je využívali jako dobrou svačinku na výlety. Stále je pravidelně balíme s sebou na cesty, aby měla například nějakou přílohu k polévce, když se stavíme někde v restauraci. 

První bezlepkový oblíbenec

Když jsem problematiku bezlepkových chlebů řešila s kamarádkou, která má také celiakii, a ptala jsem se jí, zda nemá nějaký dobrý tip, poradila mi čerstvý chléb z prodejen Countrylife (79 Kč). Ten má tvar klasického bochníčku a chuťově připomíná běžný chléb, jen ho bohužel nemají všude a vždy, a hlavně to máme do prodejen Countrylife daleko, tak jsme pátrali dál. 

Zvlášť balené krajíce se hodí

Jeden z oblíbených chlebů jsme objevili poměrně náhodou na výletě v Krkonoších. V jedné chalupě na Růžohorkách nám tehdy k našemu překvapení nabídli nejen vývar s rýžovými nudlemi, ale k němu i bezlepkový chléb Nutrifree (89 Kč). Je sice trochu dražší než jiné chleby, ale rádi jej občas kupujeme, protože je krájený a jednotlivé krajíce jsou zvlášť zabalené, což se hodí nejen na výlety, ale i kvůli tomu, že se chléb nezkazí. To se nám bohužel často děje, neboť Áňa nemá šanci sníst celý bochník v krátkém časovém intervalu. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Chleboví favorité naší Áni

Nakonec jsme si našli dva favority, na které Áňa nedá dopustit a vlastně už ani žádné jiné chleby nechce. Chuťově se nejvíc blíží klasickému chlebu a i mají tvar bochníčků, jen trochu menších. Výhodou toho prvního je, že ho mají v Albertu, takže ho seženeme skoro všude a příznivá je i cena 69 Kč.

Úplně nejradši má ale Anička Dr. Pekaře (120 Kč), který kupujeme v prodejně se zdravou výživou. Má vypečenou kůrčičku, chutná jako kváskový a skoro byste ani nepoznali, že nejde o lepkový chléb. A tak jsme nakonec v našem hledání uspěli.

A já stále doufám, že se mi nějaký dobrý bezlepkový chléb podaří upéct i doma. O mých pokusech s pečením bezlepkového kváskového chleba si budete moci přečíst v jednom z dalších dílů našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa

Na Aniččiny oblíbené chleby se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - HOTOVO Náš život s celiakií: Jak jsem hledali nejlepší chleba pro Áňu: Nejradši má ten, který připomíná klasickou šumavu

Ukázat 7 fotografií

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Náš tip: Přirozeně bezlepkovou náhražkou obilovin je třeba pohanka. Z ní si můžete udělat třeba tuto směs na karbanátky nebo sekanou podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku