Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pavel Nový patří mezi populární herce již několik dekád. Přitom nechybělo málo a místo divadelních prken a filmových natáčení se Nový otáčel v kuchyni, kde by připravoval třeba své oblíbené omáčky. Jak to vlastně bylo s hercovým vařením, o tom si s ním Toprecepty.cz povídaly při příležitosti uvedení podzimního vysílacího schématu TV NOVA.

Málem kuchařem

Přestože si Pavla Nového většina televizních diváků vybaví primárně jako hrázného Jana Palyzu ze seriálu Velké sedlo, má za sebou herec, který bez typických kraťasů nechodí ani v těch největších mrazech, mnoho dalších velkých rolí. Ať už je to v komedii století S tebou mě baví svět, Fešáku Hubertovi nebo Bábě z ledu.

Málokdo ovšem ví, že všechno mohlo být jinak a místo nezaměnitelného herce s výrazným knírem mohl v české gastronomii působit další kuchař. Stačilo málo a po vojně se Pavel Nový místo na uměleckou dráhu mohl vydat směrem, kam měl namířeno už při výkonu základní vojenské služby.

Skvělý učitel

„Jsem téměř vyučený kuchař, i když jsem se tomu věnoval jenom na vojně,“ přiznal pro Toprecepty.cz Nový, který nejraději vzpomíná na svého tehdejšího šéfa.

„Byl vyučený v Domě u Zlatého slunce na náměstí v Českých Budějovicích a byl to výborný kuchař. Naučil jsem se od něj spoustu užitečných věcí. Přestože v tom kuchařském kurzu to byla bída, on byl jako učitel byl k nezaplacení,“ říká populární herec s tím, že na svém učiteli oceňoval ještě jednu věc.

„Měl takový zvláštní čich, nebo jak to pojmenovat. Vždycky, když jsme si dělali něco pro sebe, tak se objevil a ještě nám to vylepšil,“ dodává.

„Ztracené“ slepice

Nový, který sám o sobě říká, že je na něm vidět jeho veskrze kladný vztah k jídlu, přidal i jednu historku, kterou se v době vojny rozhodně nechlubil. „Já sloužil v Kaplici a chodili jsme s klukama do hospody do Omlenic. Když jsme se vraceli zpátky do kasáren, chodili jsme kolem pojízdných kurníků, které tam měli jezeďáci,“ vzpomíná herec.

„Kombajny jim sotva držely pohromadě, všude se sypalo obilí, tak aby z toho byl aspoň nějaký užitek, tak ho vyzobávaly slepice z kurníků,“ vysvětluje. „Ale ty kurníky nebyly zamčené, takže ze slepičky byl krásný vývar, byla slepička na paprice a podobné dobroty, které však vznikaly zásadně v noci,“ upozorňuje se smíchem držitel Českého lva.

Právě v takové momenty se objevil jejich „šéf“, jídlo jim zkritizoval a poradil, jak se dělá líp. „A samozřejmě se s námi najedl,“ prozrazuje Nový.

Vojenské bifteky

Oblíbený člen Studia Ypsilon zavzpomínal také na nákupčího a skladníka. „Jmenoval se Pepík Kaloš a byl z Kaplice. Jednou přijel z jatek, z vykostěné hovězí kýty vyndal celou svíčkovou a říká: „Pánové, až mi našetříte 4,5 kg zadního hovězího, je vaše. Byla schovaná v chlaďáku asi dva měsíce. Pak Pepík přišel: Tak, chlapi, mám tam pořád tu svíčkovou, zahlásil,“ vzpomíná pro Toprecetpy.cz Nový. „Tak jsme se do ní dali, to byly hody. Perfektní rostbíf jsme si udělali, pochutnali  jsme si i na biftečcích, no prostě, opravdu jsme si někdy na vojně jedli jak páni,“ směje se herec.

Něco navíc: Jak to na akci vypadalo, na to se můžete podívat v naší galerii

Fotogalerie - Pavel Nový vzpomíná na své vaření na vojně: Výuční list mi sice chybí, ale v oboru se vyznám dobře, směje se

Ukázat 8 fotografií

Náš tip: Místo slepice si můžete podle našeho video receptu připravit i skvělé kuře na paprice:

Recepty k tomuto článku