Pavel Nový vzpomíná na své vaření na vojně: Kradli jsme slepice a dělali je na paprice, směje se slavný herec
16. 8. 2024 Rozhovory a reportáže
Pavel Nový patří mezi populární herce již několik dekád. Přitom nechybělo málo a místo divadelních prken a filmových natáčení se Nový otáčel v kuchyni, kde by připravoval třeba své oblíbené omáčky. Jak to vlastně bylo s hercovým vařením, o tom si s ním Toprecepty.cz povídaly při příležitosti uvedení podzimního vysílacího schématu TV NOVA.
Málem kuchařem
Přestože si Pavla Nového většina televizních diváků vybaví primárně jako hrázného Jana Palyzu ze seriálu Velké sedlo, má za sebou herec, který bez typických kraťasů nechodí ani v těch největších mrazech, mnoho dalších velkých rolí. Ať už je to v komedii století S tebou mě baví svět, Fešáku Hubertovi nebo Bábě z ledu.
Málokdo ovšem ví, že všechno mohlo být jinak a místo nezaměnitelného herce s výrazným knírem mohl v české gastronomii působit další kuchař. Stačilo málo a po vojně se Pavel Nový místo na uměleckou dráhu mohl vydat směrem, kam měl namířeno už při výkonu základní vojenské služby.
Mohlo by vás zajímat
Skvělý učitel
„Jsem téměř vyučený kuchař, i když jsem se tomu věnoval jenom na vojně,“ přiznal pro Toprecepty.cz Nový, který nejraději vzpomíná na svého tehdejšího šéfa.
„Byl vyučený v Domě u Zlatého slunce na náměstí v Českých Budějovicích a byl to výborný kuchař. Naučil jsem se od něj spoustu užitečných věcí. Přestože v tom kuchařském kurzu to byla bída, on byl jako učitel byl k nezaplacení,“ říká populární herec s tím, že na svém učiteli oceňoval ještě jednu věc.
„Měl takový zvláštní čich, nebo jak to pojmenovat. Vždycky, když jsme si dělali něco pro sebe, tak se objevil a ještě nám to vylepšil,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
„Ztracené“ slepice
Nový, který sám o sobě říká, že je na něm vidět jeho veskrze kladný vztah k jídlu, přidal i jednu historku, kterou se v době vojny rozhodně nechlubil. „Já sloužil v Kaplici a chodili jsme s klukama do hospody do Omlenic. Když jsme se vraceli zpátky do kasáren, chodili jsme kolem pojízdných kurníků, které tam měli jezeďáci,“ vzpomíná herec.
„Kombajny jim sotva držely pohromadě, všude se sypalo obilí, tak aby z toho byl aspoň nějaký užitek, tak ho vyzobávaly slepice z kurníků,“ vysvětluje. „Ale ty kurníky nebyly zamčené, takže ze slepičky byl krásný vývar, byla slepička na paprice a podobné dobroty, které však vznikaly zásadně v noci,“ upozorňuje se smíchem držitel Českého lva.
Právě v takové momenty se objevil jejich „šéf“, jídlo jim zkritizoval a poradil, jak se dělá líp. „A samozřejmě se s námi najedl,“ prozrazuje Nový.
Vojenské bifteky
Oblíbený člen Studia Ypsilon zavzpomínal také na nákupčího a skladníka. „Jmenoval se Pepík Kaloš a byl z Kaplice. Jednou přijel z jatek, z vykostěné hovězí kýty vyndal celou svíčkovou a říká: „Pánové, až mi našetříte 4,5 kg zadního hovězího, je vaše. Byla schovaná v chlaďáku asi dva měsíce. Pak Pepík přišel: Tak, chlapi, mám tam pořád tu svíčkovou, zahlásil,“ vzpomíná pro Toprecetpy.cz Nový. „Tak jsme se do ní dali, to byly hody. Perfektní rostbíf jsme si udělali, pochutnali jsme si i na biftečcích, no prostě, opravdu jsme si někdy na vojně jedli jak páni,“ směje se herec.
Něco navíc: Jak to na akci vypadalo, na to se můžete podívat v naší galerii
Fotogalerie - Pavel Nový vzpomíná na své vaření na vojně: Výuční list mi sice chybí, ale v oboru se vyznám dobře, směje se
Náš tip: Místo slepice si můžete podle našeho video receptu připravit i skvělé kuře na paprice:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Letem jídelním světem: Slavný louisianský sendvič s rajčaty, majonézou a rostbífem je skvělou rychlou večeří pro každého
Pavel Nový vzpomíná na své vaření na vojně: Kradli jsme slepice a dělali je na paprice, směje se slavný herec
Přečtěte si Zobrazit více
Řízky Friduš: Delikatesa vskutku rytířská oživí každé grilování. Maso je díky speciální marinádě krásně šťavnaté a křehké
Domácí kečup krok za krokem: Voní skořicí a vydrží celou zimu v perfektní kondici
Rajčatový salát jako čerstvý i v zimě: Stačí ho jednoduše zavařit, postup je snadný, salát skvěle chutná a vydrží několik měsíců