Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí rajčatový protlak je báječnou možností, jak zpracovat rajčata a uchovat si jejich chuť až do zimy
Zdroj: Toprecepty

Rajčatový protlak je produkt, který má ve spíži snad každý. Využíváme jej k přípravě rajské omáčky i polévky, hodí se do těstovin i guláše a na spoustu dalších jídel. Co ale kdybyste místo toho z konzervy použili domácí? Pokud máte na zahradě hodně rajčat, rozhodně se vyplatí si jej připravit. 

Jak se liší protlak a pyré?

Rajčatový protlak je společně s kečupem, passatou a pyré jedním z oblíbených rajčatových výrobků. Tento rajčatový polotovar se používá k přípravě mnoha rajčatových pokrmů, na rozdíl od passaty nebo pyré, což je vlastně jedno a to samé, je mnohem hustší a také sladší. V obchodech se prodává obvykle v menších konzervách a někdy i ve skleničkách.

Průmyslově vyráběné rajčatové protlaky však bývají často plné konzervantů, různých dochucovadel, aromat, cukru a dalších přídatných látek a neobsahují tolik rajčat. Mnohdy se i zahušťují škrobem, o kvalitní rajčatový výrobek pak už moc nejde, i když samozřejmě lze narazit i v obchodech na ty poctivé, přírodní, bez různých aditiv a cukru navíc. 

Nejlepší protlak je domácí

Kvalitní rajčatový protlak, který opravdu chutná a voní po rajčatech, si ovšem snadno můžete vyrobit i doma. Není sice tak hustý jako ten z obchodu, ale chuťově mnohem lepší. Pokud se vám na zahradě urodilo hodně rajčat nebo jste je od někoho získali, určitě neváhejte a domácí protlak vyzkoušejte. 

Příprava rajčatového protlaku není nijak složitá. Jde vlastně jen o prolisovaná rajčata, která se pak vaří pomalu a při nízké teplotě tak dlouho, dokud nemají konzistenci husté kaše. Ta je pak díky propasírování krásně hladká, neboť v ní nejsou žádné slupky, semínka nebo kousky rajčat. Dlouhým vařením se z rajčat odpaří voda a výsledný produkt má pak mnohem intenzívnější rajčatovou chuť

Jaká rajčata na protlak?

Důležité je samozřejmě vybrat i kvalitní rajčata. Ta by měla být dostatečně zralá, klidně i přezrálá a měkká. Jen taková jsou dostatečně sladká a není pak nutné přidávat do protlaku tolik cukru. Nevadí ani rajčata trochu popraskaná, jen nesmí být nahnilá nebo plesnivá.

Chcete-li, aby byl protlak úplně dokonalý, můžete si dát práci i s výběrem odrůdy. Výborné jsou třeba odrůdy Šejk nebo Rio grande, které mají výraznou červenou barvu, kterou pak dodávají i protlaku. Místo cukru navíc můžete do protlaku použít i med nebo případně jiné sladidlo. A jak tedy samotný protlak uděláte?

Budete potřebovat: hodně vyzrálá a měkká rajčata, cukr a sůl podle chuti. 

  1. Omytá rajčata pokrájejte na kousky, dejte je do nižšího širokého kastrolu, podlijte dvěma lžícemi vody a za stálého míchání duste, až se rozvaří a odpaří asi na polovinu objemu. Horká rajčata prolisujte, protlak trochu přislaďte a osolte a nechte přejít varem. 
  2. Pak jej naplňte až po okraj do čistých a vysterilovaných sklenic ovinutých vlhkou utěrkou. Okraje skleniček rychle utřete, uzavřete víčky, skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Trvanlivost protlaku prodloužíte tím, že jej zavaříte. Po uvaření sklenice s protlakem sterilujte přibližně 20 minut při teplotě 80 °C. Protlak můžete i zamrazit v mrazicích sáčcích.

Náš tip: Při přípravě rajčatového protlaku můžete postupovat i podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku