Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže z jednoho pekáčku na španělský způsob: Vynikající letní rychlovka, do níž využijete zbytky z lednice
Zdroj: Wikimedia Commons, By 19Tarrestnom65 - Own work, CC BY-SA 4.0

Při zmínce o španělské kuchyni si většina lidí vybaví paellu. Španělé ale mají v oblibě ještě jednu rýžovou specialitu. Říká se jí arroz al horno, což v překladu jednoduše znamená zapečená rýže a jde o prostý domácí pokrm, který snadno upečete v troubě.

Obyčejnější paella z Valencie

Arroz al horno je jednou z méně známých španělských specialit. Neupřete jí sice podobnost se známější paellou, na rozdíl o dní se ale tato rýže nepřipravuje na pánvi, ale peče se v troubě a mořské plody v ní nenajdete. Zatímco paella má spoustu variant a připravuje se po celém Španělsku, arroz al horno je specialitou města Valencie, třetího největšího města Španělska, rozkládajícího se na Costa del Azahar neboli Pobřeží pomerančového květu.

Odtud ostatně pochází i samotná paella, zapečená rýže se však od španělského národního pokrmu trochu liší. A populární je ovšem nejen ve Valencii, ale i v dalších městech této oblasti na východě Španělska

Specialita ze zbytků

Vzhledem k tomu, že arroz al horno je považována za jídlo ze zbytků, i ona má spoustu verzí, přičemž k nejoblíbenějším patří ta, která pochází z městečka Xátiva ležího v provincii Valencia, kde se dokonce již řadu let koná prestižní mezinárodní soutěž v přípravě této pečené rýže.

Pokrm je známý i pod dalšími názvy - arroz a la cazuela a arroz paseado. První název je odvozen od pekáče, v němž se rýže peče, ten druhý vychází ze zvyku hospodyněk, které neměly doma pec, nosit rýži k vesnickému pekaři, aby ji upekl. 

Jelita, žebírka, brambory a cizrna

Arroz al horno je prostý pokrm, který vznikl ze snahy zpracovat zbytky masa. I když je možné si recept na pečenou valencijskou rýži upravovat k obrazu svému, obvykle se do ní dává tocino, neboli speciální španělská slanina z vepřového bůčku, cizrna, vepřové maso nebo nějaká španělská uzenina (nejčastěji morcilla - černá krvavá klobása podobající se našemu jelitu) a vývar.

Rýže se pak používá krátkozrnná a kulatozrnná, podobná té na rizoto, která dobře nasává tekutinu. Ve Španělsku je nejoblíbenější odrůda arroz bomba, jíž se někdy říká valencijská rýže a používá se i na přípravu paelly.  

Originální recept na arroz al horno

Valencijská zapečená rýže je poměrně vydatný pokrm, jehož půvab spočívá právě v jeho zapékání. Díky tomu se dokonale prolnou všechny chutě a navíc se na rýži vytvoří vynikající křupavá vrstva. Pro odlehčení a osvěžení se nakonec do jídla přidávají i rajčata. A jak tedy arroz al horno připravíte? 

Budete potřebovat: 400 g rýže bomba nebo jiné kulatozrnné rýže, hovězí vývar (dvakrát více vývaru než rýže), 250 g vepřových žebírek nakrájených na kousky, cizrnu z konzervy, 3 plátky slaniny, 2 černé nebo jiné klobásy, 1 bramboru, 1 rajče, 1 palici česneku, šafrán, mletou papriku, olivový olej a sůl. 

  1. Troubu zapněte na 220 °C. V hrnci pomalu zahřejte vývar. Mezitím omyjte a oloupejte brambory, nakrájejte je na plátky a dejte stranou.
  2. Do zapékací misky nebo kastrolu nalijte lžičku olivového oleje. Jakmile se rozpálí, přidejte slaninu nakrájenou na kostičky a opečte ji. Totéž udělejte s žebírky. Vyjměte je a položte na samostatný talíř.
  3. Plátky brambor ponořte do stejného oleje, ve kterém jste opékali slaninu a žebírka, a vyjměte je. Poté přidejte rajčata a krátce osmahněte rýži a cizrnu.
  4. Do stejného kastrolu přidejte maso (žebra, slaninu a klobásu) a plátky brambor. Pak přidejte sůl podle chuti, šafrán a mletou papriku a vše zalijte vývarem. Misku pak vložte na 20 minut do trouby. Poté ji vyjměte, přikryjte utěrkou a nechte rýži 5 minut odpočívat, aby se dovařila.

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Arroz al horno
Directoalpaladar.com: Receta tradicional de arroz al horno: fácil, casera y perfecta para todo el año
Chovi.com: Cómo preparar el auténtico arroz al horno valenciano

Náš tip: Arroz al horno je vlastně takovou variací na naše rizoto. To si můžete udělat třeba podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku