Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lívance jsou oblíbenou pochutinou nejen u dětí.
Zdroj: Profimedia

Prázdninové snídaně se od těch klasických velmi liší. Především proto, že musíme dbát na naše potomky, kteří si je mimo školní rok vychutnávají s větším apetitem a každé ráno se na ně těší. Proč jim nepřipravit třeba skvělé lívance, které máte hned hotové a určitě s nimi uspějete?

Světový hit

Lívance se těší velké popularitě v různých částech světa, postupně se tak dostaly i do naší kuchyně, kde si velmi rychle našli své místo, hned vedle populárních palačinek. Pokrm, který je v USA často podávaný s javorovým sirupem, máslem nebo ovocnými omáčkami, v Japonsku zase plněný sladkou fazolovou pastou, jsme si však přizpůsobili po svém a přidali na něj zdejší oblíbené suroviny. Lívance u nás tak vídáme třeba s marmeládou, tvarohem nebo čerstvým ovocem.

Variace dle chuti

Složení těsta na lívance se může lišit podle regionu i osobních chutí každého. Základní receptura však většinou zahrnuje mouku, mléko, vejce, cukr a prášek do pečiva, případně droždí. Někdo však přidává i jogurt nebo podmáslí, což dodává lívancům jemnější chuť.

Pro zdravější varianty lze použít celozrnnou mouku nebo přidat ovoce přímo do těsta, například borůvky nebo strouhaná jablka. Na lívance je možné přidat čerstvou šlehačku, čokoládové polevy, oříšky, med nebo třeba karamel. Kreativita v přípravě a podávání lívanců zkrátka nezná hranic.

Děti se zamilují

V našem receptu nebudou chybět všechny ingredience, které dělají lívance tak skvělým jídlem, ale navíc přidáme i několik surovin, které z klasického pokrmu udělají něco víc, prostě snídani nebo lehkou svačinu, o kterou vás budou vaše ratolesti prosit víc, než o cokoliv jiného.

Lívance s pečenými jablky a hruškami

Na přípravu letních lívanců budete potřebovat: 2 menší jablka, 1 střední hrušku, 100 g rozpuštěného a vychladlého másla, 120 g hladké mouky, 1,5 lžíce cukru moučka, 1,5 lžičky kypřícího prášku, 200 ml mléka, 1 lžičku skořice, 1 vejce velikosti L (nebo 2 velikosti S) a olej na smažení.

Jak na to?

  1. Hrušky a jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi si rozehřejte zhruba 2 lžíce másla (zbytek přijde do těsta) a ovoce na něm osmahněte.
  2. Mezi tím si připravte těsto, do mísy dejte mouku, vejce, mléko, kypřící prášek, skořici, cukr a povolené máslo. Vše smíchejte.
  3. Osmažené ovoce rozmixujte dohladka, přidejte do mísy s těstem a znovu vše pečlivě promíchejte. Těsto by mělo mít hrubší konzistenci než to na palačinky.
  4. Na pánvi si nechte rozehřát olej a naběračkou do něj nalévejte těsto. Tvarujte tenké lívance. Z obou stran smažte dozlatova.
  5. Podávejte se šlehačkou nebo zakysanou smetanou, případně s čerstvým ovocem nebo s ovocnou omáčkou.

Naše rada: Na smažení lívanců se skvělé hodí kokosový olej. Rychle se rozehřeje a dodá jídlu chuť navíc.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit také výborné banánové lívance:

Recepty k tomuto článku