Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úplněk srpen 2024: Modrý superúplněk má sílu měnit naše jídelníčky i životy, když mu to dovolíme
Zdroj: Profimedia

Modrý či někdy také Jeseteří úplněk ve znamení Vodnáře nastane přesně 19. srpna 2024 ve 20:25 a může přinést velké změny, když jim budete otevřeni. Je to ideální čas začít třeba hubnout, změnit svůj jídelníček, nebo provést letní očistu organismu. Začnete-li právě teď, půjde vám to snáz!

Co je to superúplněk 

Když se řekne superúplněk, myslí se tím astronomický úkaz, při němž se měsíc na své dráze nejvíce přiblíží Zemi a vypadá tak větší a jasnější než jindy. Sprpnový superúplněk bude první ze čtyř po sobě jdoucích v tomto roce a přináší nám velké možnosti, jak pozitivně změnit svůj život k lepšímu.  

Srpnovému úplňku se také říká Modrý nebo Jeseteří. Ačkoliv měsíc nebude mít modrou barvu (spíš oranžovou), termín „Blue Moon“ (modrý měsíc) pochází z angličtiny a jde o staroanglickou frázi, která znamená „zrádný Měsíc“ (protože vedl k chybám při určování dat půstu a Velikonoc), někdy se také spojuje s úslovím „once in a blue moon“, které má stejný význam jako české „jednou za uherský rok“.

Název úplňku Jeseteří se zase vztahuje k starým indiánským tradicím. Indiáni touto dobou lovili jesetery, kteří byli díky kvůli období námluv zranitelnější a tím pádem snáze ulovitelní. Indiáni také věřili, že když sní jeseteří maso, stanou se silnější a moudřejší.

Silnější, moudřejší a zdravější se ale můžeme stát my všichni, když využijeme síly superúplňku a nastavíme si v životě změny k lepšímu. Třeba ve svém jídelníčku. 

Diety často začínají o úplňku

Úplněk je pro mnoho lidí dnem očisty organismu, kdy dodržují půst nebo si po celý den vystačí s čerstvými zeleninovými či ovocnými šťávami, úplněk bývá i startem nových diet.

Letošní superúplněk má sílu přinést změny, které pro vás budou dlouhodobě udržitelné. Proto, pokud potřebujete zhubnout, nebo zlepšit svůj zdravotní stav pomocí jídelníčku, teď je nejlepší chvíle, kdy s tím začít. Prozradíme, co by která znamení měla dodržet.

Intuitivní živel Ohně

  • Beran (21. března – 19. dubna)
  • Lev (23. července – 22. srpna)
  • Střelec (22. listopadu – 21. prosince)

Lidé, kteří se narodili ve znamení s převahou Ohně, bývají spontánní i sebestřední. Temperamentu a energie mají na rozdávání. Typický je pro ně pozitivní přístup k životu. Je jim vlastní intuice, představivost a rozhodnost.

Co by měli zvolit za dietní pokrmy na Modrý úplněk? Určitě přijdou vhod očistné nápoje, jako je například z červené řepy, mrkve, zázvoru a citronu nebo koktejl z řapíkatého celeru, mrkve a zázvoru.

Zejména pro Lvy je tento úplněk zásadní a pokud bojují s démony v podobě přemíry alkoholu či nezdravého jídla, superúplněk jim pomůže tento boj začít vyhrávat. 

Emotivní živel Vody

  • Rak (21. června – 22. července):
  • Štír (23. října – 21. listopadu)
  • Ryby (19. února – 20. března)

Osoby ve znamení s převahou Vody vnímají svět kolem sebe velmi emotivně a reagují podle momentálního citového rozpoložení. Instinktivně rozumí svému okolí a jsou velice soucitní, i proto někdy zanedbávají sami sebe.

Ale na každý úplněk se obvykle pečlivě připravují a jsou schopni držet i několikadenní půst. Výjimkou není ani Modrý úplněk, kdy volí raw jídla, například lehkou a organismus nezatěžující ovocnou snídani s avokádem nebo studenou špenátovou polévku.

Jelikož jsou vodní znamení plná emocí, mají často tendenci řešit stres jídlem, což může vést k přibírání a problémům se zdravím. Právě tomuto může dát superúplněk stopku a Raci, Štíři a Ryby konečně najdou sílu udržet se a nastavit zdravější jídelníček napořád. 

Realistický živel Země

  • Býk (20. dubna – 20. května)
  • Panna (23. srpna – 22. září)
  • Kozoroh (22. prosince – 19. ledna)

Člověk, narozený v jedním ze tří znamení Země, stojí pevně nohama na zemi a dokáže si poradit s praktickými záležitostmi. Tito lidé jsou realističtí a spolehliví, zároveň i částečně konzervativní. Představivost u nich nehledejme, věří jen tomu, na co si mohou sáhnout.

Proto od nich nemůžeme čekat, že by věřili v duchovní sílu úplňku, natož aby ho spojovali s půstem. Možná by ale nebylo od věci, kdyby alespoň tento den zkusili jíst lehčí a zdravější stravu. Dýňová polévka bez smetany nebo chuťově výrazný salát z červeného zelí by u nich mohly uspět.

Přemýšlivý živel Vzduchu

  • Blíženci (21. května – 20. června)
  • Váhy (23. září – 22. října)
  • Vodnář (20. ledna – 18. února)

Jsou komunikativní, aktivní, zvídaví, přizpůsobiví a doslova neposední. Lidé, kteří přišli na svět ve znamení s převahou Vzduchu mají mnoho zájmů. Proslulá jejich schopnost snadno se nadchnout, ale ne vždy vydržet. 

A tak to bývá i s předsevzetím o změně životního stylu. Možná právě Modrý úplněk jim dodá energii se do toho pustit. Nejlépe zkraje jen tak zlehka, k chuti jim mohou přijít banánové palačinky ze dvou ingrediencí a papriky plněné zeleninovo-bramborovou směsí.

Něco navíc: Nejen v den úplňku všem znamením prospěje lehký salát. Připravte si jej podle našeho video receptu: 

Zdroje informací:
horoskopy-online.cz: Živly
astrohled.cz:  Magický jeseteří úplněk ve Vodnáři
space.com: Blue Moon: what is it and when is the next one?
tajemna-hekate.cz: Úplněk ve znamení Vodnáře
science.nasa.gov: The Next Full Moon is a Supermoon Blue Moon

Recepty k tomuto článku