Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na vynikající okurkový sirup? Je rychlý a snadný a hodí se jako základ pro okurkovou limonádu
Zdroj: Freepik, freepik

Máte rádi okurkovou limonádu?  Tento svěží letní nápoj si snadno připravíte ze šťávy z okurek smíchané s cukrem a vodou. Její přípravu si ale usnadníte, když si z okurek uděláte rovnou sirup. Na něj navíc můžete využít třeba i přerostlé okurky ze zahrádky. 

Dokonalý letní nápoj

Okurková limonáda je jedním z letních trendů v mnoha restauracích či kavárnách, kde nabízejí domácí limonády. Tento netradiční zeleninový nápoj je báječně osvěžující, výborně uhasí žízeň a je přímo dokonalým drinkem do horkých letních dnů.

Jeho předností je hlavní ingredience, okurka, která obsahuje hodně vody a je ideální dietní zeleninou. I když je zelenina pro limonádu trochu netradiční ingrediencí, nápoj nadchne nejen milovníky klasického okurkového salátu, který lehce chuťově připomíná. 

Domácí sirup uděláte i z okurek

Limonádu z okurek připravíte poměrně snadno k okamžité spotřebě, pokud se vám ale náhodou doma nashromáždilo větší množství okurek, můžete si je rovnou zpracovat do podoby okurkového sirupu, který pak jednoduše využijete k přípravě okurkové limonády třeba i v zimních měsících. Okurky jsou sice k dostání po celý rok, ale nejlepší a nejchutnější jsou stejně ty ze zahrádky v době, kdy je jejich sezona

Jak vylepšit okurkový sirup?

Příprava domácího okurkového sirupu je velmi snadná a rychlá. Využít na něj můžete jak okurky hadovky, tak i ty polní nebo i přerostlé nakládačky. Jako sladidlo lze použít nejen běžný bílý cukr, ale klidně i třtinový, který sirup obohatí o lehce karamelový nádech, případně můžete vsadit rovněž na nízkokalorickou stévii.

Chuť sirupu je možné případně obohatit o nějaké bylinky – hodí se do něj třeba máta, jíž můžete nakonec i dozdobit pak hotovou limonádu, s chutí okurek skvěle ladí třeba i rozmarýn nebo bazalka. Svěžejší chuť dodají sirupu citrony nebo limetky, chcete-li, aby vám vydržel delší dobu, přidejte i trochu kyseliny citronové, která funguje jako konzervant. 

Recept na snadný okurkový sirup

Hotový domácí okurkový sirup pak už stačí jen smíchat s neperlivou vodou nebo se sodovkou a limonáda je hotová. Kromě ní jej využijete třeba i pro přípravu ginu s tonikem, netradiční verze mojita nebo do drinku s proseccem. S jeho pomocí tak vytvoříte báječný nápoj nejen pro slunečné letní dny, ale i horké letní večery. A jak tedy sirup připravíte?

Budete potřebovat: asi 5 větších okurek polních nebo hadovek, 800-1000 g cukru, 3 citrony nebo limetky a 5 g kyseliny citronové. 

  1. Okurky dobře omyjte pak nastrouhejte najemno, rozmixujte ponorným mixérem nebo odšťavněte. Vzniklou směs pak ještě nechte okapat v sítu nebo přeceďte přes plátýnko. Měli byste získat asi 1 litr okurkové šťávy. 
  2. Tu přelijte do hrnce a na toto množství přidejte asi 1 kg cukru, případně můžete trochu ubrat. Pak přidejte vymačkanou citronovou šťávu a kyselinu citronovou a vše povařte, dokud se cukr nerozpustí. 
  3. Hotový sirup přelijte do čistých, vymytých a vysterilovaných lahvích, uzavřete a skladujte v chladu a temnu. Sirup můžete případně i zavařit v troubě na plechu s vodou 20 minut při teplotě 80 °C.  

Náš tip: Samotnou okurkovou limonádu si můžete připravit podle následujícího video receptu. 


 

Recepty k tomuto článku