Španělské ptáčky z vepřového masa: Aroma jim dodá pikantní hořčice, barvu tmavá jíška a na stole jsou do hodiny
21. 8. 2024 Vaření
Také máte rádi španělské ptáčky k nedělnímu obědu? Připravte si španělské ptáčky z vepřového masa plné výborných ingrediencí, které dodávají tomuto pokrmu tu správnou chuť.
Kde se vzaly španělské ptáčky
Španělské ptáčky, jejichž zemí původu není ani náhodouhorkokrevné Španělsko, se u nás objevily díky kuchtíkům z královského dvora Rudolfa II. a obvykle se připravovaly z telecího masa. Dnes je nejčastěji chystáme z hovězího.
Jejich vaření vyžaduje čas. Když ho ale nemáme, můžeme sáhnout po vepřovém masu. Pokud budeme chtít ještě více hřešit oproti zažitým zvyklostem, nebudeme maso točit do ruličky, ale uděláme je rozlítané, tedy pokrájené na kousky.
Dovnitř ptáčků zamotávaných do ruličky patří několik důležitých ingrediencí: natvrdo uvařené vejce a na dodání chuti nakládaná okurka, cibule, špek, salám. Aby chutnaly ptáčky skutečně lahodně, je třeba ochutit maso solí a pepřem, a než na něj dáme další suroviny, tak ho potřít polotučnou nebo dijonskou hořčicí.
Mohlo by vás zajímat
Jak na tmavou jíšku
Tmavá jíška se svou výraznou chutí a barvou hodí do tmavších polévek a omáček. Ideálním tukem na ni je sádlo. Dále je potřeba mouka. Ingredience by měly být v poměru 1:1.
Tento druh jíšky je náročnější na přípravu, protože ji necháváme zhnědnout, ale nesmí se připálit, abychom ji neznehodnotili.
Mouku je třeba v tuku opražit. Tuk rozehřejeme a mírně ho rozpálíme za stálého míchání do něj přisypáváme mouku. Mouka se musí opéct a je třeba, aby se z ní uvolnil škrob. Aby jíška nezhořkla, můžeme také do tmavnoucí směsi přisypat trochu krystalového cukru. Ale to pak mícháme ještě více, aby se jíška nepřipálila.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Španělské ptáčky z vepřového masa
Na ptáčky budete potřebovat: vepřovou kýtu (4 plátky), anglickou slaninu, 2 vařená vejce natvrdo, cibuli, kyselou okurku, sůl, pepř, plnotučnou hořčici a nit nebo párátka. Na omáčku: 2 lžíce sádla, 1 větší cibuli, špek, 1,2 l vývaru (nebo vody a 1/2 masoxu), 1 lžíci plnotučné hořčice a tmavou jíšku.
Jak na to? Maso očistěte a rozklepejte, osolte, opepřete. Nachystejte také jednotlivé suroviny na náplň plátků. Uvařená vejce a okurky rozčtvrťte, slaninu nakrájejte na širší hranolky, cibuli na plátky. Z jedné strany pomažte plátek masa hořčicí a dejte na něj vejce, okurku, slaninu a cibuli. Plátek zarolujte a zajistěte párátky, maso můžete také omotat a zavázat nití.
Na přípravu omáčky nakrájejte cibuli a špek nadrobno a nechte je zpěnit ve větším hrnci s rozehřátým sádlem. Do hrnce vložte připravené ptáčky, lehce je osmažte, aby se maso zatáhlo a zalijte je vývarem (nebo vodou s 1/2 masoxu) tak, aby byla tekutina do poloviny ptáčků. Do omáčky přidejte hořčici a nechte asi 30-45 minut vařit.
Pak vyndejte ptáčky a omáčku rozmixujte dohladka. Omáčku dochuťte a zahustěte ji tmavou jíškou. Z ptáčků sundejte nit nebo párátka a vložte je zpět do hotové omáčky, aby se společně ještě prohřály. Podávejte s rýží nebo knedlíkem.
Náš tip: Připravit si také můžete také klasické španělské ptáčky z hovězího masa podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Holka u plotny radí: Jak skvěle uvařit vejce natvrdo nebo naměkko, a jak je snadno oloupat? Pomůže sůl, ocet a studená voda
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!
Španělské ptáčky ve Španělsku neznají. Jaké slavné názvy jídel jsme si prostě jen vymysleli?
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem