Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Salát z melounu, okurky a sýra feta v létě perfektně osvěží a chutná překvapivě skvěle
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, koláž Toprecepty

Meloun a feta, to je spojení, které frčí posledních pár let. Když tuhle dvojku doplníte ještě salátovou okurkou, máte základ na výborný, lehký a osvěžující letní salát. Příprava je velice rychlá, výsledek velice chutný.

Meloun a feta sýr

Nevím, kdo kdy poprvé vymyslel spojení melounu a sýra feta, na sociálních sítích se ale tahle dvojka objevuje už dlouho. Když jsem meloun s fetou ochutnala poprvé, někdy loni, nadšená jsem moc nebyla, chutě mi nešly k sobě. Ale pak jsem přidala jednu ingredienci a výsledek byl mnohem lepší!

Chuť téhle kombinace totiž vylepšila sůl. Najednou to dávalo smysl. A není to asi nic překvapivého. Ačkoliv meloun běžně konzumujeme jako ovoce, jde ve skutečnosti o zeleninu, která má, podle stupně zralosti, chuť méně či více sladkou. 

Sůl ve spojení se sladkými jídly není v gastronomii nic neobvyklého, připomeňme si slaný karamel, čokoládu se solí, anebo pověstnou "špetku soli" ve všech sladkých těstech. Naše babičky by přísahaly, že právě ta špetka nejen v kynutých těstech být musí. 

Sůl totiž dokáže pomoci "vytáhnout", nebo chcete-li zvýraznit základní chuť jídel. A funguje to i u melounu. Tak si zkuste právě na základě této kombinace připravit svěží lehký letní salát, doplněný ještě okurkami a semínky.  

Salát z melounu, okurky a feta sýra

A ještě než začneme, dovolím si jednu drobnou poznámku. Místo sýru feta, který bývá dražší, můžete klidně použít sýr balkánského typu. Chuť je podobná a vy ušetříte. 

Na letní melounový salát budete potřebovat: 1/4 melounu, 1 salátovou okurku, 1 sýr feta nebo balkánský (150-200 g), olivy (dle chuti), sůl (použila jsem Maldonskou), olivový olej, citronovou šťávu, piniová nebo slunečnicová semínka. 

Jak na to? Meloun a okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte, zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou a lehce osolte. Na zeleninu rozdrobte sýr, přidejte dle libosti olivy (není nutné) a posypte trochou semínek pro pověstný křupavý efekt. Ihned podávejte, nejlépe s čerstvou bagetou. 

Moje tipy: 

  • Jakmile už jednou použijete sůl, olej a citron, je salát určen k rychlé spotřebě. Určitě jej nedělejte do zásoby. Nakrájená zelenina by zvlhla a nechutnala tak dobře. 
  • Zda si přidáte olivy, nebo ne, to je na vás. Ale třeba to jen zkuste a uvidíte. Totéž platí pro citronovou šťávu, stačí pár kapek pro větší svěžest salátu, nesmí se to přehnat. 
  • Salát lze připravit i v základní zjednodušené verzi - meloun, sýr a špetka soli. V takovém případě jej podávejte spíš jako předkrm.
  • Dochutit salát můžete i olivovým olejem provoněným levandulí, k melounu se to skvěle hodí. Mám vyzkoušen olej s levandulí Chodouňskou, příjemně voní a dá se použít i do vybraných slaných jídel, ale nejlepší je do salátů.

Něco navíc: Ze zbylého melounu můžete připravit třeba sorbet: 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

 

Recepty k tomuto článku