Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladká pudinková omeleta je nadýchaná jako obláček. Lehoučkou dobrotu vylepší čerstvé ovoce, přípravu zvládne i začátečník
Zdroj: Toprecepty

Omelety, palačinky a lívance jsou vynikající snídaní pro líná víkendová rána nebo rychlou večeří pro ty, kteří mají i večer chuť na sladké. Pokud si potrpíte na ty báječně nadýchané, omelety vás nadchnou asi nejvíc. A když je vylepšíte navíc pudinkem, budou se přímo rozplývat na jazyku. 

Omeleta na sladko 

Omelety jsou oblíbeným snídaňovým pokrmem, který se častěji připravuje ve slané verzi, stejně tak dobrá je ale i ta sladká.  Na první pohled se podobají palačinkám, jde zkrátka také o placky smažené na pánvi, na rozdíl od palačinek ale v omeletách dominují vajíčka a v pravých omeletách by dokonce vůbec ani neměla být mouka. Nyní však existuje i spousta receptů, v nichž mouka figuruje. 

Omeleta musí být nadýchaná

Pravá omeleta je vlastně takovou alternativou k míchaným vajíčkům. Měla by být krásně nadýchaná, vláčná a na povrchu dozlatova a dokřupava opečená. Připravuje se proto z našlehaných vajec, což platí i pro omeletu s moukou. Tu lze ovšem v receptu částečně nahradit i pudinkem, respektive pudinkovým práškem, což konzistenci omelety jen prospěje.

Základem pudinkových prášků je totiž škrob, který se běžně přidává do různých těst, např. na bábovku, aby vám místo „dusivky“ vznikl vláčnější moučník. A stejně jako on v těstě funguje i pudinkový prášek.

Díky pudinku krásně vláčná

Předností pudinkové omelety je to, že je velmi snadná na přípravu. Kouzlo její vynikající chuti spočívá právě v přidání pudinkového prášku, který vylepší nejen její konzistenci, navíc ji obohatí o své příchutě. Pudink je lepší vybrat kvalitnější s kukuřičným škrobem, jeho příchuť pak záleží na vaší chuti. Nejlepší je poměrně neutrální vanilkový, ale klidně můžete sáhnout i po kakaovém

Jednoduchá příprava bez vážení

Hlavním předpokladem nadýchanosti omelety je pak dobře vyšlehat vajíčka – nejlépe žloutky a bílky zvlášť. Lehkost si navíc můžete pojistit i přidáním prášku do pečiva. Navíc na tuto omeletu nemusíte nic vážit – jednoduše dáte tolik vajec, kolik dáte lžiček cukru a kolik lžic mouky.

Navíc pak už přidáte jen jedno balení pudinkového prášku a mléko (na 3 lžíce mouky dejte 60-100 ml mléka).  Pokud byste chtěli dávat i prášek do pečiva, na 1kg mouky je to cca 30 g. Celkové množství pak záleží už jen na vás.

Příprava pudinkové omelety

Pokud máte omelety nasladko v oblibě, můžete vyzkoušet třeba i tu pudinkovou. A jak tedy omeletu připravíte? 

Budete potřebovat: 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžičky cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 vanilkový pudinkový prášek a 100 ml mléka. 

  1. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky pak ušlehejte do tuhé pěny a opatrně do ní vmíchejte cukr, mouku a prášek do pečiva. Pudinkový prášek promíchejte s mlékem a nechte zcela rozpustit. Pak jej společně s prošlehanými žloutky přidejte do připravené směsi. Opatrně promíchejte lžící.
  2. Směs na omeletu nalijte na rozpálenou pánev, počkejte, až trochu zhnědne, a potom ji opatrně obraťte. Omeleta jen nejlepší hned po osmažení, když je ještě teplá. Podávat ji můžete posypanou moučkovým cukrem nebo ozdobenou čerstvým ovocem a šlehačkou. Jde i o vynikající rychlý moučník pro návštěvu, pokud nemáte zrovna napečeno. 

Náš tip: Klasickou jednoduchou omeletu připravíte podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku