Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Netradiční matjesy z cukety aneb Jak si naložit a uchovat cuketu na zimu trochu jinak
Zdroj: Toprecepty

Když se řekne matjesy, zřejmě si vybavíte nakládané rybičky v oleji, stejným způsobem si ale můžete naložit i cuketu. Je to rychlé, levné, snadné, veganské a navíc jde o jednu z mnoha možností, jak zpracovat cuketovou úrodu. A získáte vynikající chuťovku ke grilovanému masu nebo jen tak třeba k pivku.

Cuketa naložená na mnoho způsobů

Cuketa se dá díky své poměrně neutrální chuti využít do mnoha pokrmů, od různých dušených zeleninových směsí přes placičky a bramboráky až po sladké buchty. Pokud si ji chcete zavařit na později, i v tomto případě máte spoustu možností. Cuketa se hodí do zavařovaného leča, čalamád, do klasického sladkokyselého nálevu, můžete si ji udělat jako zelí nebo z ní lze připravit i netradiční hořčici

Matjesy z cukety

Pokud by vás lákalo si ji uskladnit na trochu jiný způsob, zkuste ji připravit jako matjesy. Tímto názvem se původně označují ryby, konkrétně sledě obecné atlantské neboli také herynky, naložené v oleji s kořením. I když se do nálevu přidává i ocet, olej dominuje a matjesy vynikají spíš slanou chutí, kterou zvýrazňuje koření - pepř, bobkový list a nové koření. Pokud ryby nemáte v oblibě, můžete si stejným způsobem naložit i cuketu nakrájenou na plátky

Naložená pochoutka z cukety

Cuketové matjesy jsou vlastně takovou nakládanou pochutinou, která svou chutí připomíná slané rybičky naložené v oleji. Jejich cuketová verze je výjimečnější svou příjemnou křupavostí. K tomu, aby se všechny chutě dokonale prolnuly, je dobré nechat cuketu naloženou minimálně 1-3 dny, klidně ale můžete i déle.

Vzhledem k tomu, že jsou cukety zalité směsí oleje a octa, jež působí jako konzervanty, vydrží směs poměrně dlouho. Navíc můžete cuketu postupně ochutnávat a ověřovat si, jak se chuť cuketových matjesů proměňuje a zlepšuje.

Ti netrpěliví, kteří by si chtěli na naložené cuketě pochutnávat co nejdřív, mohou dobu potřebnou na odležení zkrátit tím, že cuketu nakrájí na co nejtenčí plátky. Pokud byste si chtěli trvanlivost směsi přece jen trochu pojistit, můžete si vše smíchat a nechat odležet 1-2 dny. Pak už vše jen přendáte do sklenice a budete sterilovat v hrnci s horkou vodou při teplotě 70 °C asi 20 minut. A jak tedy cuketové matjesy připravíte?

Budete potřebovat: 3 malé cukety, 1 velkou cibuli, sůl, 2 lžíce octa, 3 lžíce oleje (slunečnicového), 1 lžičku cukru, mletý pepř, nové koření a bobkový list. 

  1. Cukety omyjte a nakrájejte na kolečka nebo na půlkolečka. (Případně ji můžete i oloupat.) Pokud máte větší cuketu, vyřízněte střed a vydlabejte semínka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky, vydatně je posolte, vše promíchejte a nechte asi dvě hodiny odležet. Občas promíchávejte.
  2. Suroviny na zálivku prošlehejte a promíchejte s odleželou zeleninou, případně dosolte. Opět nechte rozležet, tentokrát asi půl dne. Pak uložte do čistých, dobře vymytých a vysterilovaných sklenic a uchovávejte v chladu a temnu. Hotové matjesy lze podávat jen samotné, k masu, ale i je můžete smíchat s pravými matjesy – získáte tak vynikající netradiční salát. 

Náš tip: Cuketové matjesy můžete připravit i podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku