Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové plátky v hořčici: Předem marinované maso je křehké, šťavnaté a aromatické, připravené je za chvíli
Zdroj: Toprecepty, Johanka128

Vepřové kotlety a plátky krkovičky mají v kuchyni všestranné využití. Výhodou jsou široké možnosti ochucení i poměrně jednoduchá příprava, kterou můžeme ještě urychlit dopředu marinovaným masem.

Rychlý a voňavý oběd

Když nemáme čas trávit dlouhou dobu v kuchyni, potřebujeme recept na jídlo, které bude připravené během pár minut. Zároveň chceme, aby byl pokrm chutný a křehký. Není to taková věda, jak by se mohlo zdát na první pohled. 

Maso vylepší marinování, naložení do koření a oleje a odležení v chladu do dobu několika hodin. Maso je pak nejen lahodné, ale i voňavé. 

Marinování masa

Maso marinujeme, aby získalo křehkost a šťavnatost. 

  1. Maso osušte.
  2. Na maso naneste příslušné ingredience (marinádu), dejte do nádoby, zakryjte ji a vložte do ledničky.
  3. Maso se marinuje podle druhu, vepřové maso je nejlepší marinovat přes noc. 
  4. Než začnete maso tepelně upravovat, je třeba ho včas vyndat z lednice a nechat přizpůsobit okolní teplotě. Rezervujte si na to asi půl hodiny.

Marinování

Když se řekne marinování, většina z nás si představí zejména přípravu masa, při které měkne a a získává lahodnou chuť koření. V marinádě (obvykle směsi oleje, soli a bylin, často také vína) bývá…

Vepřové plátky v hořčici

Na 4 porce si připravte: 4 vepřové plátky z kotlety (masa cca 400-600 g), kýty nebo krkovičky; plnotučnou hořčici, sůl, 2 cibule a olej nebo sádlo.

Jak na to? Do pekáčku nalijte trošku oleje nebo ho vymažte sádlem. Plátky masa osolte z obou stran a z jedné strany je potřete hořčicí. Natřenou stranou je položte do pekáčku a potřete je hořčicí i na druhé straně. Maso pokapejte olejem nebo rozpuštěným sádlem. Nechte odležet v lednici přes noc, ale klidně i 24 hodin.

Druhý den oloupejte cibuli, nakrájejte ji na kolečka a posypte jí plátky masa. Troubu vyhřejte na 200 °C a pekáček zakryjte víkem a dejte dovnitř. Pečte a zhruba každých 20-30 minut kontrolujte. V případě potřeby trochu podlijte vodou. Plátky by neměly být potopené, ale tekutiny by mělo být tolik, aby se nepřipalovaly. Doba pečení je individuální - záleží na typu trouby i na tloušťce plátků. Podávejte s bramborovou přílohou.

Náš tip: Připravit si můžete také delikatesní vepřové plátky se zálivkou podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku