Vepřové plátky v hořčici: Předem marinované maso je křehké, šťavnaté a aromatické, připravené je za chvíli
23. 8. 2024 Vaření
Vepřové kotlety a plátky krkovičky mají v kuchyni všestranné využití. Výhodou jsou široké možnosti ochucení i poměrně jednoduchá příprava, kterou můžeme ještě urychlit dopředu marinovaným masem.
Rychlý a voňavý oběd
Když nemáme čas trávit dlouhou dobu v kuchyni, potřebujeme recept na jídlo, které bude připravené během pár minut. Zároveň chceme, aby byl pokrm chutný a křehký. Není to taková věda, jak by se mohlo zdát na první pohled.
Maso vylepší marinování, naložení do koření a oleje a odležení v chladu do dobu několika hodin. Maso je pak nejen lahodné, ale i voňavé.
Mohlo by vás zajímat
Marinování masa
Maso marinujeme, aby získalo křehkost a šťavnatost.
- Maso osušte.
- Na maso naneste příslušné ingredience (marinádu), dejte do nádoby, zakryjte ji a vložte do ledničky.
- Maso se marinuje podle druhu, vepřové maso je nejlepší marinovat přes noc.
- Než začnete maso tepelně upravovat, je třeba ho včas vyndat z lednice a nechat přizpůsobit okolní teplotě. Rezervujte si na to asi půl hodiny.
Když se řekne marinování, většina z nás si představí zejména přípravu masa, při které měkne a a získává lahodnou chuť koření. V marinádě (obvykle směsi oleje, soli a bylin, často také vína) bývá…
Vepřové plátky v hořčici
Na 4 porce si připravte: 4 vepřové plátky z kotlety (masa cca 400-600 g), kýty nebo krkovičky; plnotučnou hořčici, sůl, 2 cibule a olej nebo sádlo.
Jak na to? Do pekáčku nalijte trošku oleje nebo ho vymažte sádlem. Plátky masa osolte z obou stran a z jedné strany je potřete hořčicí. Natřenou stranou je položte do pekáčku a potřete je hořčicí i na druhé straně. Maso pokapejte olejem nebo rozpuštěným sádlem. Nechte odležet v lednici přes noc, ale klidně i 24 hodin.
Druhý den oloupejte cibuli, nakrájejte ji na kolečka a posypte jí plátky masa. Troubu vyhřejte na 200 °C a pekáček zakryjte víkem a dejte dovnitř. Pečte a zhruba každých 20-30 minut kontrolujte. V případě potřeby trochu podlijte vodou. Plátky by neměly být potopené, ale tekutiny by mělo být tolik, aby se nepřipalovaly. Doba pečení je individuální - záleží na typu trouby i na tloušťce plátků. Podávejte s bramborovou přílohou.
Náš tip: Připravit si můžete také delikatesní vepřové plátky se zálivkou podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit vepřové výpečky? Dovedeme vás krok za krokem k lahodnému jídlu
Náš život s celiakií: Bezlepkový tažený závin je Ánin oblíbený moučník. Z rýžovo-pohankového těsta chutná skvěle
Čokoládový croissant jako z Emily in Paris. Kultovní pečivo ze slavného seriálu vás vmžiku přenese do města lásky a módy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Podzimní závin
Přidáno před 6 hodinami
Šafránové kernotto s dýní
Přidáno před 8 hodinami
Chipsy ze sýra
Přidáno před 10 hodinami
Rajčatový salát s vejcem od Lenči
Přidáno před 14 hodinami
Pikantní masové miniplacičky
Přidáno před 14 hodinami
Mini langoše od Lenči
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřové maso s přílohou v jednom pekáčku: Všechny chutě se dokonale propojí a nádech pikantnosti dodá špetka chilli
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vyzkoušeli jsme proslulý smažák v restauraci Tomáše Hanáka: Zastávka Nižbor má své kouzlo, skvělé jídlo i chybičku