Hrnková tvarohová bábovka: Vláčný a přitom nadýchaný moučník provoněný rumem zvládnete připravit za chvíli
22. 8. 2024 Vaření
Recept na hrnkovou tvarohovou bábovku se vám hodí, když budete potřebovat narychlo přichystat skvělý moučník a nemáte u ruky váhu. Připravte si ji třeba provoněnou rumem a v mramorované podobě.
Hrnková bábovka
Jsme bábovkovým národem a hrnkové moučníky mají na našich stolech své nezastupitelné místo. Na bábovky najdeme v našich receptářích bezpočet receptů a variant, přičemž jedna je lepší než druhá. Po těch hrníčkových saháme, když nestíháme. Hrníčkové recepty jsou rychlé, nezdržujeme se s přesným odvažováním a výborný moučník je během chvíle v troubě.
Mohlo by vás zajímat
Příprava pevného sněhu
Pro zkušenou hospodyňku to není velká věda, ale neškodí si připomenout několik základních pravidel. Vyšlehání pevného sněhu je nezbytností pro přípravu řady moučníků.
- Sníh šleháme těsně před zpracováním, aby zůstal nadýchaný a nespadl.
- Aby se sníh povedl, je třeba hlavně mít k dispozici bílky pokojové teploty. Z lednice vyndáme vejce čtvrt hodiny před šleháním.
- Bílek by měl být čistý, bez sebemenší přítomnosti žloutku.
- Nezbytností je také čistota všeho, co přijde do kontaktu s bílkem. Nádoba i metly nesmí být mastné. Pokud si chceme být odmaštěním jisti, potřeme je před šleháním citronovou šťávou nebo octem.
- Šleháme nejdříve pomalu, pak přidáváme rychlost. Hotový sníh tvoří takzvané čepice, které se neslívají. Pokud při otočení misky dnem vzhůru sníh nevypadne, je hotovo.
- Našlehání pevného sněhu pomůže špetka soli k bílku před šleháním.
- Pozor na přešlehání. Sníh by ztratil lesk a vznikly by žmolky.
- Sníh do těsta zapracováváme až na konec přípravy, a to opatrně. Sníh se do těsta vmíchává po částech a jen lehce se "zabaluje", aby se z něj nevytloukl vzduch převracením těsta.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Hrnková tvarohová bábovka
Na přípravu hrnkové tvarohové bábovky si přichystejte: 3 vejce, 1 vrchovatý hrnek moučkového cukru, 1 tvaroh z vaničky (250 g), 3 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek, 250 g hery (nebo másla), mléko (podle potřeby), tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání formy.
Jak na to? Větší bábovkovou formu důkladně vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 160-165 °C. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky, heru (máslo) a cukr vyšlehejte do pěny, přidejte tvaroh a podle hustoty přikápněte trochu mléka. Pak přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec už lehce vmíchejte tuhý sníh.
Těsto nalijte do připravené formy. Formu s těstem vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut. Tento čas je pouze orientační. Upečení vyzkoušejte vpíchnutím špejle. Po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta.
Hotovou bábovku vyndejte a asi 10 minut ji nechte vystydnout. Až pak ji můžete vyklepnout z formy.
Jako změnu můžete provonět bábovku lžicí rumu a do poloviny těsta dát lžíci kakaa. Střídavým nalévání těst získáte mramorovanou bábovku.
Náš tip: Upečte si výbornou hrnkovou tvarohovou bábovku podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchou vychytávku zvládnou i méně zkušení kuchaři a děti
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře