Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrnková tvarohová bábovka: Vláčný a přitom nadýchaný moučník provoněný rumem zvládnete připravit za chvíli
Zdroj: Toprecepty, mardosa

Recept na hrnkovou tvarohovou bábovku se vám hodí, když budete potřebovat narychlo přichystat skvělý moučník a nemáte u ruky váhu. Připravte si ji třeba provoněnou rumem a v mramorované podobě.

Hrnková bábovka

Jsme bábovkovým národem a hrnkové moučníky mají na našich stolech své nezastupitelné místo. Na bábovky najdeme v našich receptářích bezpočet receptů a variant, přičemž jedna je lepší než druhá. Po těch hrníčkových saháme, když nestíháme. Hrníčkové recepty jsou rychlé, nezdržujeme se s přesným odvažováním a výborný moučník je během chvíle v troubě.  

Příprava pevného sněhu

Pro zkušenou hospodyňku to není velká věda, ale neškodí si připomenout několik základních pravidel. Vyšlehání pevného sněhu je nezbytností pro přípravu řady moučníků. 

  • Sníh šleháme těsně před zpracováním, aby zůstal nadýchaný a nespadl.
  • Aby se sníh povedl, je třeba hlavně mít k dispozici bílky pokojové teploty. Z lednice vyndáme vejce čtvrt hodiny před šleháním.
  • Bílek by měl být čistý, bez sebemenší přítomnosti žloutku.
  • Nezbytností je také čistota všeho, co přijde do kontaktu s bílkem. Nádoba i metly nesmí být mastné. Pokud si chceme být odmaštěním jisti, potřeme je před šleháním citronovou šťávou nebo octem.
  • Šleháme nejdříve pomalu, pak přidáváme rychlost. Hotový sníh tvoří takzvané čepice, které se neslívají. Pokud při otočení misky dnem vzhůru sníh nevypadne, je hotovo.
  • Našlehání pevného sněhu pomůže špetka soli k bílku před šleháním. 
  • Pozor na přešlehání. Sníh by ztratil lesk a vznikly by žmolky. 
  • Sníh do těsta zapracováváme až na konec přípravy, a to opatrně. Sníh se do těsta vmíchává po částech a jen lehce se "zabaluje", aby se z něj nevytloukl vzduch převracením těsta. 

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Hrnková tvarohová bábovka

Na přípravu hrnkové tvarohové bábovky si přichystejte: 3 vejce, 1 vrchovatý hrnek moučkového cukru, 1 tvaroh z vaničky (250 g), 3 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek, 250 g hery (nebo másla), mléko (podle potřeby), tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání formy.

Jak na to? Větší bábovkovou formu důkladně vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 160-165 °C. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky, heru (máslo) a cukr vyšlehejte do pěny, přidejte tvaroh a podle hustoty přikápněte trochu mléka. Pak přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec už lehce vmíchejte tuhý sníh.

Těsto nalijte do připravené formy. Formu s těstem vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut. Tento čas je pouze orientační. Upečení vyzkoušejte vpíchnutím špejle. Po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta.

Hotovou bábovku vyndejte a asi 10 minut ji nechte vystydnout. Až pak ji můžete vyklepnout z formy.

Jako změnu můžete provonět bábovku lžicí rumu a do poloviny těsta dát lžíci kakaa. Střídavým nalévání těst získáte mramorovanou bábovku.

Náš tip: Upečte si výbornou hrnkovou tvarohovou bábovku podle následujícího videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku