Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paprikový salát, který vydrží až do zimy: Sterilovaný podle receptu od tchyně Dáši z Moravy nemá chybu
Zdroj: Toprecepty

Pokud pěstujete na zahradě papriky a máte jich dostatek, určitě neváhejte a zavařte si je na zimu. V dobách, kdy budou papriky drahé, budete za takové zásoby jen rádi. Zavařit si dokonce můžete i paprikový salát. Díky našemu receptu bude příjemně sladkokyselý a krásně křupavý!

Co s úrodou paprik ze zahrádky?

Papriky patří k oblíbeným letním druhům zeleniny. U nás se pěstuje spousta odrůd papriky seté, což je nejznámější a nejpěstovanější druh paprik. Můžeme si vybrat mezi paprikami zelenými, červenými, žlutými, špičatými, buclatými, většími, menšími, sladšími nebo pálivými.

Papriky jsou poměrně náročné na teplo a dostatek vláhy, záleží ovšem i na odrůdě, a pokud se o ně dobře staráte, můžete si užívat i velké úrody, kterou využijete nejen do salátů, ale do různých dušených či zapékaných pokrmů. V neposlední řadě si je pak můžete zavařit na horší časy

Dvě stádia zralosti paprik

Papriky jsou typickou zeleninou druhé poloviny léta. Obvykle si na nich můžete pochutnávat již v srpnu (letos i dříve) a sklizeň pokračuje až do konce září. Jen je v případě paprik dobré vědět, že mají dvě stadia zralosti. První je tzv. konzumní neboli technická zralost, kdy papriky ještě nejsou úplně vybarvené, ale je možné je již konzumovat.

Takové jsou křehčí a šťavnatější a je možné je jist nejen syrové, ale i je třeba naplnit mletým masem a upéct. V druhém stadiu se papriky krásně vybarví a jsou mnohem sladší. I ty jsou vhodné třeba do salátů a do dalších jídel, právě tyto papriky jsou ale ideální k zavařování

Jak zavařit papriky?

Papriky si lze uchovat ve skle v mnoha podobách. Můžete je zavařit syrové nebo předem upečené v troubě či na grilu. Zalít je pak můžete olejem i klasickým sladkokyselém nálevem. Pokud papriky zavařujete syrové, cílem je uchovat jejich křupavost. A právě takové budou, když je zavaříte podle následujícího receptu.

Tyto sterilované papriky s olejem jsou tak křehké, že skoro nepoznáte rozdíl od čerstvých paprik. Sladkokyselý nálev s kořením jim dodá specifickou chuť, olej pak vše trochu zjemní.

Zavařené vám navíc vydrží až do další paprikové sezony. V zimě si je můžete vychutnat buď samotné jako doplněk k masu, do různých masových směsí nebo je můžete přidat i do salátu s rajčaty a okurkami

Recept na sterilovaný paprikový salát

Máte-li na zahrádce zrovna dost paprik a nevíte, co s nimi, nebo jste v obchodě narazili na akci na papriky za dobrou cenu, zkuste je zavařit jako salát podle následujícího receptu. Ten jsem si vyžádala od své milé tchyně Dáši z Moravy.

Salátem nás totiž každoročně zásobuje a musím říct, že je skvělý! Papriky jsou v něm neskutečně křehké a chutnají skoro jako čerstvé. Tak si salát třeba taky zkuste zavařit, není to nic složitého. 

Budete potřebovat: 1 kg červených silnostěnných paprik (lze ale použít i kapie nebo můžete papriky barevně nakombinovat). Na nálev: 200 g cukru, 1 lžičku soli, ¾ l vody, ¼ l octa, 5 kuliček nového koření a 5 kuliček pepře. Do každé sklenice: 1 lžičku oleje, kousek bobkového listu a kolečko cibule. 

  1. Papriky omyjte, rozřízněte, očistěte, vyklepejte semínka a dužinu nakrájejte na proužky. V hrnci si připravte nálev tak, že všechny suroviny svaříte, aby se cukr rozpustil.
  2. Papriky pak nepěchujte do dostatečně vymytých a vysterilizovaných sklenic (uvedené množství vám vyjde asi na 5 sklenic o objemu 300 ml) a zalijte je ještě horkým nálevem.
  3. Na povrch v každé sklenici nalijte lžičku oleje a dejte kousek bobkového listu a kolečko cibule. Sterilujte v hrnci při teplotě 80 °C cca 20 minut. 

Náš tip: Při přípravě paprikového salátu můžete postupovat i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Paprika setá

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah