Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud někdy zavítáte do Krkonoš a dostanete chuť na kvalitní chleba, zajeďte si pro něj do Mladých Buků. V pekárně Breadlove pečou kvasové chleby opravdu s láskou a je to znát na jejich kvalitě. Hlavně je dělají tak, aby chutnaly jako před 150 lety a z kvasu připravují i sladké loupáky nebo mazance.

Inspirace v pražských pekárnách 

V Mladých Bukách působí řemeslná pekárna Breadlove trochu jako zjevení. Zatím je poměrně nenápadná a lidé jezdící sem na místní bobovou dráhu nebo v zimě na sjezdovku ani netuší, že si hned u parkoviště mohou koupit naprosto luxusní chleba, který chutí připomíná chleby z vyhlášených pražských pekáren. Však se také právě jimi, hlavně jednou z nejslavnějších Eskou, majitel pekárny inspiroval. 

Péct začali za covidu

S myšlenkou založit si vlastní pekárnu přišel její majitel a v současnosti zároveň jednatel Areálu Mladé Buky Jakub Furička jako mnoho jiných za covidu, kdy kváskový chleba doma zkoušel skoro každý. Na počátku byla idea nabízet hostům areálu Mladé Buky trochu kvalitnější a hlavně čerstvé občerstvení, které nebude z polotovarů. A k němu sháněl nějaký dobrý chléb.

A protože znal chleby z populárních pražských podniků, poprosil svou maminku, zda by nějaký takový neupekla. „Dělala jsem tehdy v korporátu a s pečením jsem moc zkušeností neměla. V době covidu jsem upekla svůj první chléb z droždí, syn ale chtěl ten z kvasu,“ vzpomíná během naší návštěvy pekárny Anna Furičková a dodává, že ten první pak upekla jen proto, aby mu ukázala, že z kvasu se péct nedá. 

První kváskové pokusy

Nakonec se nechala přesvědčit, kvas vyzkoušela a překvapilo ji, jak byl chleba z něj dobrý. „To mi dodalo chuť upéct další pecen. A tak jsem pekla dál. Ráno jsem vstávala brzo, abych si zadělala rozkvas, z práce jsem zase utíkala dřív,“ vzpomíná vedoucí pekárny. Upečené chleby pak občas někomu dali jako dárek a protože byl o ně zájem, zakrátko se Anna Furičková dostala k tomu, že pekla 40 chlebů týdně doma v troubě.

V tu chvíli Jakuba Furičku napadlo, že by maminka rovnou mohla péct chleby v pekárně. „Já jsem ve věku, kdy se mi už nechtělo měnit zaměstnání a myslela jsem si, že to už dotluču do důchodu. A nakonec jsem stála před takovou výzvou. Hledala jsem proto někoho k sobě." 

Největší oporu nakonec našla v Kamile, která je nyní i spolumajitelkou areálu. I ona se do všeho pustila bez předchozích pekařských zkušeností a kvůli pekárně dokonce odešla po asi pětadvaceti letech ze zdravotnictví.

Z dvaceti chlebů na třista 

V pekárně nakonec začínali ve třech, zpočátku ale pekli jen ten jeden vyzkoušený chleba. Postupně přidávali další produkty, i sladké. „Vše jsem nejprve pekla doma, když jsem pak ale svůj vyzkoušený recept přenesla do profesionální pekárny, vše bylo jinak a musela jsem začít od začátku," vypráví Anna

Dnes sice na tuto dobu vzpomínají s úsměvem, ale začátky rozhodně snadné nebyly a teď s odstupem času pekařka Anna říká, že si sáhli na dno. Zpočátku totiž všechno dělali ručně, třeba loupáky rozvalovali a stáčeli ručně.

To se ale samozřejmě ve větším množství nedalo stíhat, proto postupně pořizovali další stroje, které by jim usnadnily práci, ale neměly přitom vliv na kvalitu těsta. A tak se nyní po roce a sedmi měsících z původních dvaceti chlebů denně dostali na 300 chlebů.

Spolupráce s restauracemi a hotely

„V propagaci našich chlebů nám hodně pomohla třeba sýrárna v Maršově a Trutnově, když od nás začali brát chleba. Díky tomu se naše bochníky dostaly mezi lidi," vypráví Anna Furičková. Dnes si pro chleby Breadlove jezdí třeba z chalup v Peci pod Sněžkou, spolupracují rovněž s tamějším vyhlášeným Aparthotelem Svatý Vavřinec.

Důležité hlavně je, že si chleby od nich berou restaurace, které vaří kvalitní jídlo a shánějí k němu kvalitní pečivo. „Těší nás, že si nás ti restauratéři sami najdou a přijdou s návrhem spolupráce,“ dodává pekařka.

Kromě chlebů i loupáky

A to přitom nabídka Breadlove není nijak široká. V současnosti pečou žitno-pšeničný chleba s třicetiprocentním obsahem žitné celozrnnné mouky, a to ve dvou velikostech. Větší stojí 99 Kč, menší 65 Kč.

Dále mají v nabídce chléb s dýňovými semínky (75 Kč) a celozrnnou žitnou cihlu (65 Kč). Úspěchy ovšem slaví i se svým sladkým pečivem z pšeničného kvasu, jako jsou loupáky (29 Kč), mini mazanečky (39 Kč) a také skořicové uzly (29 Kč), do nichž přidávají jen máslo, žádný margarín.

„I u sladkého se snažíme o dlouhou fermentaci, aby bylo pečivo lépe stravitelné,“ upozorňuje Jakub Furička. Navíc si můžete v pekárně přímo koupit žitný kvas a dokonce i těsto na kváskové langoše, které připravují ve stánku pro bobovou dráhou.

„Určitě ale nechceme skončit jen na těchto třech druzích," doplňuje Jakuba maminka. Plány do budoucna tu mají velké, a to dostat své kvasové pečivo do velkých měst a jiných regionů. Chtějí proto navýšit kapacitu pekárny a trochu zautomatizovat výrobu, aby mohli péct chlebů víc a přitom udržet jejich cenu na dvouciferné částce. 

Chleba jako za starých časů

Nejdůležitější však pro ně stále je péct chleba tak, jak se pekl třeba před sto nebo stopadesáti lety. „Dál chceme dělat chleba poctivě z kvasu, bez jakýchkoliv přísad a kypřidel," říká sama pekařka.

 „Máme vyzkoušené, že to má vliv na zdraví, a když takové pečivo člověk sní, není mu z něj těžko. Těsto proto necháváme fermentovat 40 hodin, aby bylo pečivo lehce stravitelné. Jen to dá práci a musíme tomu dát čas."

Dražší chléb, který vydrží

Předností jejich pečiva navíc je, že je pečou při vyšší teplotě, tedy 270 °C. Díky tomu vznikne na chlebu ta správná kůrka, která má izolační schopnosti a udrží v chlebu vlhkost. Chléb díky tomu dlouho vydrží.

Důraz kladou samozřejmě i na suroviny„Snažíme se spolupracovat jen s českými výrobci. Mouku bereme z rodinného mlýna Dubecko, intenzívnější kmín zase ze Statku u Veverků," vyzdvihuje kvalitní ingredience Jakub Furička

Chuť dětství

Péče, kterou věnují každému bochníku, se ale rozhodně vyplatí, což dokazují řady spokojených zákazníků. „Jednou se nám stalo, že si tu koupil chleba malý kluk, a pak jsme ho viděli, jak se sedí před obchodem a jen si ho tak samotný ukusuje,“ vzpomíná Anna Furičková. Taková dětská pochvala rozhodně potěší, stejně jako když přijde do pekárny nějaký starší člověk a se slzami v očích říká, že takový chleba naposledy jedl, když byl malý.

Pokud jsme vás nalákali, "ochutnejte" nabídku pekárny alespoň na fotografiích v naší galerii:  

Náš tip: Pokud si chcete upéct domácí chleba, zkuste to třeba podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku