Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Recept na náš rodinný cuketový perník bez lepku si oblíbili všichni, Áňa ho přímo zbožňuje
Zdroj: Hana Malénková / koláž Toprecepty

Perník je moučník, který zbožňují snad všechny děti, a naše Anička není výjimkou. Pečeme jej po celý rok, ale v létě dělám vždy takovou jeho trochu odlehčenou verzi s cuketou. A pokračuji v tom stále, i když naší dceři Aničce zjistili celiakii. Jen jsem vyměnila mouky. 

Cuketová sezona pokračuje

Druhá půlka léta se v mnoha rodinách nese ve znamení cuketového šílenství.  My sice cukety na zahrádce nepěstujeme, ale vždy se najde nějaká dobrá duše, která nám ji daruje. Zeleninu moc nezavařuji, a tak jsem se před lety při pohledu na obří cuketu rozhodla upéct svůj první cuketový koláč.

Tehdy jsem ještě neměla děti a netušila jsem, jak budou v budoucnu moje holky milovat perník na plech. A že právě do něj jim potají propašuji zeleninu, která pro ně nebude moc atraktivní. 

Nenápadná cuketa

Cuketový koláč je výborným pokrmem, do něhož využijete hlavně přerostlé cukety, které se už nehodí do dušených směsí, k zapékání či smažení. Když je ale nastrouháte a vmícháte do těsta, ještě mu prospějí. Cuketa má totiž tu výhodu, že i když jde o zeleninu, chuť sladkých moučníků nijak nezkreslí, naopak jim dodá na vláčnosti a jakési šťavnatosti. Zkrátka koláče s ní rozhodně nejsou dusivé.

Cukety lze dodat do různých druhů koláčů – třeba do bublaniny, bábovky nebo i do ovocných koláčů s drobenkou, nejoblíbenějším cuketovým moučníkem je ale perník. Díky koření v něm cuketu opravdu téměř neucítíte. 

Jak upéct dokonalý perník

Perník z litého těsta u nás v rodině doslova zbožňujeme. Je to zkrátka taková možnost, jak si užít chuť a vůni perníčků, kterou si jinak necháváme až na čas vánoční. Perník jsem dřív pekla z běžné pšeničné mouky, později jsem přesedlala na žitnou, která se na perníčky tradičně používala v minulosti.

Když ale u naší dcery Aničky zjistili celiakii, přemýšlela jsem, jak lepkovou žitnou mouku nahradit a zajistit, aby byl perník pořád stejně dobrý a krásně nadýchaný a vláčný. To totiž bývá  u bezlepkového těsta docela oříšek, neboť má občas tendenci se srážet. 

Místo žitné mouky pohanková

Zpočátku jsem zkoušela různé směsi na pečení, s nimiž se to docela dařilo, ale stále to nějak nebylo ono. Snažila jsem se proto vymyslet, jak nahradit žitnou mouku, která je pro perníčky typická a dodá jim i tmavou barvu. Zkoušela jsem i různé ořechové varianty, třeba s mletými vlašskými ořechy, nakonec jsem se rozhodla do něj použít moukou pohankovou, která je rovněž tmavší a přirozeně bezlepková.

Má ale specifickou chuť, kterou třeba Anička úplně ráda nemá, proto jsem ji nakombinovala s moukou rýžovou, kterou z těch bezlepkových používám úplně nejraději. Pro větší vláčnost ještě přidávám jogurt nebo kefír, případně jiný kysaný mléčný výrobek, a jako sladidlo dávám med jako do pravých perníčků.

Někdy do těsta vmíchám i nasekané oříšky a rozinky, ale rozinky bohužel holky (Anička a její sestra Dori) vyšťourávají ven, tak se to moc nevyplatí. Ale když perník nakonec poliju čokoládou, je Áňa úplně nadšená. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Recept na můj cuketový perník

Máte doma zrovna cuketu a nevíte, co s ní, a láká vás si upéct třeba právě perník? Můžete se do něj pustit rovnou podle mého vyzkoušeného receptu. A jak na to? 

Budete potřebovat: 300 g cukety, 150 g hladké rýžové mouky, 15 g pohankové mouky, 60 g třtinového cukru, 50 g medu, 3 vejce, 4 lžíce rumu, 1 balení prášku do pečiva, 1 lžíci kakaa, 1 lžíci perníkového koření, 160 ml oleje, 80 ml kefírového mléka, případně rozpuštěná čokoláda na přelití a nasekané vlašské ořechy na ozdobu. 

  1. Nejprve omyjte a oloupejte cuketu a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. V míse pak smíchejte oba druhy mouky, prášek do pečiva, sůl, kakao a perníkové koření. 
  2. V jiné míse prošlehejte vejce s cukrem a medem, přidejte olej, kefír, rum a nakonec nastrouhanou cuketu. Směs prošlehejte a pak smíchejte s připravenou sypkou směsí. Krátce promíchejte a nalijte do máslem vymazané koláčové formy. 
  3. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Pak koláč vyjměte, nechte trochu vychladnout a nakonec jej přelijte rozpuštěnou čokoládou a ozdobte nasekanými opříšky.

Náš tip: Perník lze přelít i jednoduchou cukrovou polevou, kterou si můžete udělat podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku