Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchá a rychle připravená večeře se vždycky hodí. Proto našinci tak rádi sáhnou po tradičním receptu na chléb ve vajíčku, díky kterému je jídlo během pár minut na stole, navíc si ho můžete dochutit podle svých představ. Existuje však speciální recept, který jste asi nezkoušeli, ale teď už můžete. Na svém instagramovém profilu jej představil Ostravský gastrošef.

Rychle a chutně

Příprava večeře bývá mnohdy po náročném dni v práci velmi neoblíbenou záležitostí. Obzvlášť, pokud teploty znovu šplhají ke 30 stupňům a představa, že máme ještě trávit čas u plotny, nás přivádí k šílenství. 

Naštěstí existuje mnoho pokrmů, které nasytí celou rodinu a nám jejich vaření nepřidělá téměř žádnou práci. Mezi tato jídla nepochybně patří i chléb ve vajíčku, který se dá zařadit mezi ta nejjednodušší. Stačí jen pár vajec, v nichž „vykoupeme“ krajíce chleba, osmažíme a dozdobíme oblíbenými ingrediencemi.

Tuning na smaženku

Někdo si po usmažení už nechce přidělávat práci a navrch přidá jen hořčici nebo kečup a pustí se do konzumace. Jiní si dají záležet víc a vytvoří de facto populární pokrm, známý už z let minulých - smaženku. Na ni patří třeba kyselá okurka, cibule, nakládaná kapie, nebo třeba kousek rajčete.

Chleba se však dá posypat i bylinkami, jako jsou pažitka nebo petrželka, chutný je i nastrouhaný sýr, kousky opečené slaniny nebo šunky a pokud máte rádi pikantnější pokrmy, vyzkoušejte chilli vločky, drcené chipotle nebo klasický čerstvě mletý pepř.

Zcela jiné jídlo

Ke klasickému chlebu ve vajíčku ovšem můžete přistoupit také zcela odlišným a modernějším způsobem. Například Pavlína Moučková se na sociálních sítích podělila o svůj recept, který vzbudil velký zájem. Oblíbenou pochutinu české kuchyně totiž upekla v troubě a dala jí podobu muffinu.

Oblíbený influencer Heřman Gazda, známý na Instagramu jako Ostravsky Gastrošef, zase ukázal, jak si přidáním dvou zajímavých ingrediencí vytvořit plnohodnotný pokrm, který potěší nejen milovníky chlebu ve vajíčku, ale také ty, kteří rádi experimentují a nebojí se při vaření či pečení použít méně tradiční suroviny, jako jsou třeba syrečky. 

Chleba ve vajíčku podle Ostravskeho Gastrošefa

Na přípravu klasiky podle vylepšeného receptu budete potřebovat: 1 cibuli, 7 vajec, 4 párky, 4 krajíce chleba, 1 větší balení tvarůžků, sádlo, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Na pánvi nechte rozehřát sádlo, přidejte cibuli, nakrájenou nahrubo, a párky, pokrájené na menší kousky.
  2. Přidejte na kostky nakrájený starší chleba (2-3 dny je ideální). Vše promíchejte a restujte do zlatavé barvy.
  3. Tvarůžky nakrájejte na kostky, dejte do mísy, přidejte vejce, podle chuti osolte a opepřete. Důkladně zamíchejte.
  4. Formu na biskupský chlebíček či toustový chleba vymažte sádlem. Do formy nasypte obsah pánve, tedy cibuli, párek a chléb. Přilijte vejce s tvarůžky a lehce promíchejte, aby se obsah formy spojil.
  5. Alobalem přikryjte formu a vložte ji do trouby, předehřáté na 200 stupňů. Pečte zhruba 30 minut, ke konci alobal odstraňte, aby se vytvořila křupavá kůrka.
  6. Pokrm ihned po upečení vyklopte z formy a můžete rovnou servírovat.

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu skvělý domácí chléb, který můžete použít i k obalení ve vajíčku:

Recepty k tomuto článku