Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dřezová baterie s výsuvnou sprškou. Vyplatí se ji koupit?
Zdroj: Shutterstock

Dřezových baterií je na výběr nepřeberné množství. Tisíce různých modelů. A vy se musíte rozhodnout správně, protože vhodně zvolená dřezová baterie vám bude věrně sloužit třeba dvacet let. Budete ji používat každý den, pro mytí nádobí, oplachování zeleniny i pro uhašení žízně.

V tomto článku vám nechceme sdělit, který konkrétní model je ze všech nejlepší. Spíše vás chceme upozornit na jednu technologii, kterou považujeme za mimořádně užitečnou. I vy jste se s ní určitě setkali. Mluvíme o výsuvné spršce.

To nejlepší pro umytí skleniček na víno

Kuchyňskou baterii vybavenou flexibilním výtokem poznáte na první pohled. Má integrovanou hadici s hlavicí (sprškou), kterou lze vytáhnout z těla baterie. Lze volit baterii s instalací přímo do dřezu nebo do desky. Manipulace je snadná, baterii pohodlně ovládáte i jedinou rukou. Tyto dřezové baterie dobře ladí s jakýmkoli typem dřezu.

Toto řešení dřezové baterie dává uživatelům mnohem větší volnost při všech základních typech činností. Při mytí nádobí snadno vyčistíte celou plochu velkých hrnců nebo pánví. Přímo požehnáním je tento typ baterie pro vinné skleničky, zvláště ty vysoké. Jsou sice elegantní a nesmí chybět na svátečním stole nebo při posezení s přáteli, jenže umýt je dočista je frustrující zážitek, zvláště když víte, že tento typ skleniček nemůžete vložit do myčky nádobí. Výhoda dřezové baterie se sprškou je i to, že voda tryská pod tlakem a můžete ji nasměrovat na místa, kde se nachází zaschlé nečistoty. Některé modely umožňují přepínání mezi různými režimy proudění vody.

Úspora vody až 10 000 litrů ročně

Dřezová baterie s výsuvnou sprškou je také ekologická, protože s ní nespotřebujete tolik vody. Jedním důvodem je právě to, že můžete směřovat proud vody, kde je to potřeba, takže nečistoty odstraníte efektivněji. Navíc jsou tyto baterie často vybaveny perlátorem. Místo jednolitého proudu vody vytéká z baterie voda provzdušněná. Perlátor umožňuje regulaci spotřeby až na 4 litry za minutu. Srovnejte si tuto hodnotu se spotřebou starších baterií, jimiž běžně protékalo až 10 litrů vody za minutu. Běžná rodina ušetří až 10 000 litrů vody za rok. Radost tak má i vaše peněženka, neboť značně ušetříte i na vodném a stočném.

Jak vybrat?

Při výběru volte takovou dřezovou baterii, která má co nejdelší flexibilní výtok. Příjemné je, když můžete manipulovat i samotným tělem baterie. Některé modely disponují otočným výtokem o 360°. Při tom všem by měla být baterie z odolných materiálů. Kartuše, což je nejzranitelnější součást dřezové (ale vlastně jakékoli) baterie, by měla být keramická. Více totiž odolá vodnímu kameni a dalším nečistotám, které mohou ovlivnit funkci baterie.