Letní cuketová pizza bez mouky je krásně tenká a vláčná. Netradiční těsto připravíte jen ze tří ingrediencí
23. 8. 2024 Vaření
Na cuketě je úžasné to, že i když jde vlastně jen o normální zeleninu podobající se okurce, oproti ní má nesčetně možností využití, a to dokonce i takového, které byste od ní možná nečekali. Třeba, že poslouží jako vynikající základ na těsto na pizzu, v němž není mouka a nemusí ani kynout.
Univerzální cuketa
O cuketě by se dalo říct, že jen stěží najdete pokrm, do něhož by se nedala použít. Oblíbená zelenina, která je pro mnohé takovým symbolem léta a mnohdy i náplní letních dnů, když se snaží zpracovat nadměrnou úrodu.
Naštěstí je v případě cukety mnoho možností, neboť se hodí nejen do zeleninových pokrmů, ale i do sladkých a slaných těst, která s její pomocí můžete výrazně odlehčit. Navíc se dá využít jako báječné zahušťovadlo do různých omáček a polévek, třeba koprovky nebo kulajdy.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat z cukety pizzu?
Cuketa je vynikající zelenina pro celiaky nebo příznivce keto diety. Když ji nakrájíte na tenké proužky, můžete ji použít jako vynikající nízkosacharidové špagety a stejně tak se hodí jako základ do další slavné italské speciality – pizzy. Cuketou lze nastavit i klasické kynuté těsto na pizzu, chcete-li ale opravdu vytvořit alternativu bez mouky, je to možné.
Na takové lehoučké těsto na pizzu vám stačí jen pouhé tři ingredience – a sice nastrouhaná cuketa, vajíčka a sýr. Sýr lze použít obyčejný eidam, ale i mozzarellu, případně jej můžete vynechat, těsto funguje i bez něj.
Rychlé těsto na pizzu
Z těchto surovin pak uděláte vynikající těsto na pizzu, které není nutné nechávat kynout a jednoduše se s ním pracuje. Vše vlastně jen jednoduše smícháte, rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a necháte zapéct. A pak už jen obložíte ingrediencemi jako klasickou pizzu – tedy potřete ji rajčatovou passatou a obložíte třeba šunkou, mozzarellou nebo zkrátka dalšími pochutinami vhodnými na pizzu.
Recept na jednoduchou cuketovou pizzu
Hotová cuketová pizza je pak nízkokalorická, takže si na ni můžete pochutnávat bez výčitek a klidně ji můžete sníst úplně celou, aniž byste se nějak moc přecpali. Není divu, že se taková pizza stala hitem na sociálních sítích, kde ji připravují v různých obměnách. A pokud vás láká takovou pizzu vyzkoušet, můžete si ji udělat podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 střední cuketu, 1 vejce, 50 g strouhaného sýra (eidamu nebo mozzarelly), sůl, pepř, 100-150 ml rajčatové passaty, oregano, několik plátků šunky, 1 balení mozzarelly, olivy, bazalku nebo další ingredience na obložení pizzy.
- Cuketu omyjte, oloupejte, nastrouhejte najemno a vložte do cedníku vyloženého plátýnkem. Nechte chvíli odstát a okapat. Pak ještě z cukety vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- Poté cuketu dejte do mísy, přidejte k ní vejce a strouhaný sýr, osolte, opepřete a směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Vytvarujte placku, která by měla být vysoká asi půl centimetru.
- Placku vložte do rouby a pečte asi 15 minut, dokud nezpevní a nezezlátne. Pak ji potřete passatou, případně posypejte oreganem a obložte mozzarellou nakrájenou plátky, šunkou a olivami. Opět zapečte v troubě dalších 15 minut a můžete podávat. Hotovou pizzu můžete navíc ozdobit i lístky čerstvé bazalky.
Náš tip: A pokud byste si raději doma upekli klasickou pizzu, můžete se do toho pustit podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Cuketový prívarok voní koprem a česnekem a chutná podobně jako fazolky nakyselo. Levný letní oběd je navíc na přípravu velice snadný
Cupcaky co dům dá: Každý zákusek je jiný, proto je těžké se mezi nimi rozhodovat