Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní cuketová pizza bez mouky je krásně tenká a vláčná. Netradiční těsto připravíte jen ze tří ingrediencí
Zdroj: Toprecepty

Na cuketě je úžasné to, že i když jde vlastně jen o normální zeleninu podobající se okurce, oproti ní má nesčetně možností využití, a to dokonce i takového, které byste od ní možná nečekali. Třeba, že poslouží jako vynikající základ na těsto na pizzu, v němž není mouka a nemusí ani kynout. 

Univerzální cuketa

O cuketě by se dalo říct, že jen stěží najdete pokrm, do něhož by se nedala použít. Oblíbená zelenina, která je pro mnohé takovým symbolem léta a mnohdy i náplní letních dnů, když se snaží zpracovat nadměrnou úrodu.

Naštěstí je v případě cukety mnoho možností, neboť se hodí nejen do zeleninových pokrmů, ale i do sladkých a slaných těst, která s její pomocí můžete výrazně odlehčit. Navíc se dá využít jako báječné zahušťovadlo do různých omáček a polévek, třeba koprovky nebo kulajdy

Jak udělat z cukety pizzu?

Cuketa je vynikající zelenina pro celiaky nebo příznivce keto diety. Když ji nakrájíte na tenké proužky, můžete ji použít jako vynikající nízkosacharidové špagety a stejně tak se hodí jako základ do další slavné italské speciality – pizzy. Cuketou lze nastavit i klasické kynuté těsto na pizzu, chcete-li ale opravdu vytvořit alternativu bez mouky, je to možné.

Na takové lehoučké těsto na pizzu vám stačí jen pouhé tři ingredience – a sice nastrouhaná cuketa, vajíčka a sýr. Sýr lze použít obyčejný eidam, ale i mozzarellu, případně jej můžete vynechat, těsto funguje i bez něj. 

Rychlé těsto na pizzu

Z těchto surovin pak uděláte vynikající těsto na pizzu, které není nutné nechávat kynout a jednoduše se s ním pracuje. Vše vlastně jen jednoduše smícháte, rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a necháte zapéct. A pak už jen obložíte ingrediencemi jako klasickou pizzu – tedy potřete ji rajčatovou passatou a obložíte třeba šunkou, mozzarellou nebo zkrátka dalšími pochutinami vhodnými na pizzu. 

Recept na jednoduchou cuketovou pizzu

Hotová cuketová pizza je pak nízkokalorická, takže si na ni můžete pochutnávat bez výčitek a klidně ji můžete sníst úplně celou, aniž byste se nějak moc přecpali. Není divu, že se taková pizza stala hitem na sociálních sítích, kde ji připravují v různých obměnách. A pokud vás láká takovou pizzu vyzkoušet, můžete si ji udělat podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1 střední cuketu, 1 vejce, 50 g strouhaného sýra (eidamu nebo mozzarelly), sůl, pepř, 100-150 ml rajčatové passaty, oregano, několik plátků šunky, 1 balení mozzarelly, olivy, bazalku nebo další ingredience na obložení pizzy. 

  1. Cuketu omyjte, oloupejte, nastrouhejte najemno a vložte do cedníku vyloženého plátýnkem. Nechte chvíli odstát a okapat. Pak ještě z cukety vymačkejte přebytečnou tekutinu. 
  2. Poté cuketu dejte do mísy, přidejte k ní vejce a strouhaný sýr, osolte, opepřete a směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Vytvarujte placku, která by měla být vysoká asi půl centimetru. 
  3. Placku vložte do rouby a pečte asi 15 minut, dokud nezpevní a nezezlátne. Pak ji potřete passatou, případně posypejte oreganem a obložte mozzarellou nakrájenou plátky, šunkou a olivami. Opět zapečte v troubě dalších 15 minut a můžete podávat. Hotovou pizzu můžete navíc ozdobit i lístky čerstvé bazalky. 

Náš tip: A pokud byste si raději doma upekli klasickou pizzu, můžete se do toho pustit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku