Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák v bramboráku: Křupavá a voňavá zelenina svou chutí překvapí i masožrouty. Důležité je předem správně uvařit květák
Zdroj: Toprecepty, mysulka

Květák asi nejčastěji servírujeme smažený. Je možné ho připravovat klasicky obalený v trojobalu, tuto variantu lze obměnit i těstem na bramborák. Proč tedy nevyzkoušet zase něco jiného?

Jak správně uvařit květák

Květák kdysi býval pochoutkou na královských dvorech. Dnes ho považujeme za obyčejnou snadno dostupnou zeleninu. Ne vždy ji ale umíme správně připravit. Když chceme uvařit květák, aby nakonec zůstal bílý, musíme dodržovat následující pravidla:  

  • Květák vždy dáváme do osolené vroucí vody a vaříme jen nezbytně dlouho. Nesmí být úplně měkký, spíše polotvrdý.
  • Aby květák skvěle chutnal, můžeme k němu přidat pár květákových listů.
  • Pro zachování bílé barvy je vhodné přilít trochu mléka nebo ke květáku přidat trochu cukru.

Jak na smažený květák netradičně

Smažený květák je mj. jedním z vegetariánských jídel. Je možné usmažit ho v klasickém trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance, ale zajímavější variantou je  níže uvedené bramborákové těsto, možností je i bramborovo-sýrové těstíčko.

Než začne samotné obalování, je třeba květák rozdělený na růžičky předvařit. Musí ale zůstat pevný, aby se nerozpadal a šlo s ním manipulovat. Je tedy třeba hlídat dobu varu. Květák pak obalíme v mouce a následně v požadovaném těstíčku. 

Připravíme si nádobu s vysokou vrstvou ideálně řepkového oleje a dobře ho rozehřejeme. Teplotu vyzkoušíme tak, že do oleje vhodíme kousek strouhanky. Pokud začne tuk kolem strouhanky pěnit, můžeme přidat květák. 

Vegetarianské

Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…

Jak připravit květák v bramboráku

Na 4 porce potřebujete: 1 květák, hladkou mouku a sůl. Na bramborákové těsto: 2-3 brambory, hladkou mouku, 1-2 vejce, česnek, sůl, mletý pepř,majoránku, trošku mléka a olej.

Jak na to? Květák rozeberte na malé růžičky a uvařte do poloměkka v osolené vodě. Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno do mísy. Přidejte ostatní suroviny a vymíchejte bramborákové těsto. Připravte ho trochu hustší než obvykle, aby na květáku drželo.

Květák osolte, obalte v hladké mouce, namočte v bramborákovém těstě a smažte ze všech stran ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Můžete podávat jen tak samotné se zeleninovým salátem, ale i s brambory nebo kaší.

Náš tip: Květák můžete také zapéct. Připravte si zapečený sýrový květák podle následujícího video receptu: