Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lékárna.cz: Zdravotní přínosy bezlepkové stravy

Přestože se stále vedou diskuze o přínosech bezlepkové stravy pro zdravé lidi, mnozí z nich hlásí pozitivní změny. Lékárna.cz vám řekne hlavní důvody, proč byste mohli zvážit zařazení bezlepkových potravin do svého jídelníčku, i když netrpíte celiakií.

Lepek sám o sobě zdravým lidem neškodí, ale mnozí přesto zaznamenali, že po přechodu na bezlepkovou stravu se jejich trávení zlepšilo. Lékárník Mgr. Ondřej Pleskot z online poradny Lékárna.cz uvádí: „Mezi nejčastější přínosy bezlepkové diety patří lepší trávení, snížení dlouhodobé únavy, více energie a zlepšení kožních problémů. Ačkoli je potřeba dalšího výzkumu, mnoho lidí potvrzuje, že se po změně cítí lépe a energičtěji.“

Bezlepkové potraviny přispívají ke zdraví střev a stabilizaci hladiny cukru v krvi

Některé bezlepkové potraviny, jako je například quinoa, nebo pohanka, obsahují prebiotika, složky potravy podporující růst prospěšných bakterií ve střevech, což může přispět k lepšímu trávení a celkovému zdraví střev. Mnoho bezlepkových obilovin, jako je například hnědá rýže, nebo amarant, má nižší glykemický index než běžná pšenice, a právě to může pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi a zlepšit kontrolu nad chutěmi a pociťovanou energií.

Pestrá a nutričně bohatá strava
Při přechodu na bezlepkovou stravu je důležité zajistit, že vaše tělo dostává všechny potřebné živiny. Mgr. Pleskot k tomu dodává: „I bezlepkové potraviny jsou nutričně bohaté, viz například quinoa, jáhly, amarant a další. Rizikem ale je sklouznutí ke stereotypu k jednotvárné stravě.“ Z toho vyplývá, že klíčem k úspěšné bezlepkové dietě je pestrost. Zařaďte do svého jídelníčku různé bezlepkové potraviny, abyste předešli monotónnosti a zajistili si dostatek živin.

Jak začít s bezlepkovou stravou?
Pokud uvažujete o tom, že byste
bezlepkové potraviny začlenili do jídelníčku, je důležité mít na paměti, že to vyžaduje vůli. „Je třeba pevnější rozhodnutí a vůli se v takovém stravování zlepšovat, neustrnout na jednom bodě, jinak začne být pro strávníka tento režim fádní,“ upozorňuje Mgr. Pleskot. Pro začátek můžete zařadit do svého jídelníčku potraviny jako quinoa, hnědá rýže, amarant, pohanka, nebo proso. Tyto potraviny jsou bohaté na důležité živiny, které vaše tělo potřebuje. „Quinoa je kompletní zdroj bílkovin, bohatý na vlákninu, železo, hořčík,“ uvádí Pleskot. Podobně doporučuje i další potraviny jako teff, sorghum (čirok), kukuřičnou mouku, nebo luštěniny.

Výběr bezlepkových potravin podle lékárníka Mgr. Ondřeje Pleskota

  • Quinoa - kompletní zdroj bílkovin, bohatý na vlákninu, železo, hořčík
  • Hnědá rýže - vysoký obsah vlákniny, vitamínů B, manganu a selenu
  • Amarant - bohatý na bílkoviny, vlákninu, železo, hořčík a fosfor
  • Pohanka - vysoký obsah vlákniny, hořčíku, mědi a rutinu
  • Proso - bohaté na hořčík, fosfor, měď a antioxidanty
  • Teff - vysoký obsah bílkovin, vlákniny, železa a vápníku
  • Sorghum (čirok) - bohatý na bílkoviny, vlákninu, železo a draslík
  • Kukuřice a kukuřičná mouka - dobrý zdroj vlákniny, vitamínů B a antioxidantů
  • Luštěniny (čočka, fazole, cizrna) - vysoký obsah bílkovin, vlákniny, železa a folátu
  • Ovoce a zelenina - bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu
  • Ořechy a semena (chia, lněné, slunečnicové) - vysoký obsah zdravých tuků, bílkovin, vlákniny a minerálů

Na www.lekarna.cz vám rádi pomůžeme se zdravím: poradíme s výběrem produktů, nabídneme služby zdravotní péče. Tým lékárníků je dostupný online i vám, samozřejmostí je diskrétnost, empatie a vstřícnost k individuálním potřebám. Máme 25 let zkušeností a přejeme si, abyste se cítili dobře.