Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za vínem obvykle cestujeme až na Moravu do sklípku. Víte ale, že si podobnou atmosféru můžete užít na dohled Prahy v překrásné Kutné Hoře? A navíc okořeněnou královskou noblesou. Vždyť jak jinak by to v tomto překrásném původně královském městě mělo být.    

Na víno do Kutné Hory

Do Kutné Hory se jezdí turisté dívat hlavně na nádherný gotický chrám svaté Barbory, na bývalou královskou mincovnu Vlašský dvůr, kde se razily pražské groše, nebo na unikátní kostnici v kostele Všech svatých v Sedlci. Málokdo však ví, že se toto město ležící východně od Prahy může pyšnit i dlouhou vinařskou tradicí. Vínu se tu totiž velmi dobře daří, neboť je zde kvalitní půda a mikroklima vhodné právě pro pěstování vinné révy.

Vinařství tu rozšířil Karel IV.

Kutná Hora byla v minulosti jedním z nejvýznamnějších královských měst, a to díky jejímu bohatství pramenícímu z těžby stříbra. První zmínky o pěstování vinné révy jsou uvedeny v Kosmově kronice a pocházejí z přelomu 11. a 12. století a souvisejí se založením samotného města.

Podle legendy prý bylo stříbro na Kutnohorsku objeveno tak, že si jistý mnich ze sedleckého kláštera zdříml v lese a po procitnutí spatřil tři stříbrné pruty, které vyrostly ze země. Vinaři však tvrdí, že o pruty prý zakopl při práci na vinici

Právě při klášterech se vinice nejčastěji zakládaly a většinu jich založili cisterciáci ze sedleckého kláštera. O rozvoj místního vinohradnictví a vinařství se významně zasloužil i Karel IV., který vydal nařízení o zakládání vinic na neobdělávaných plochách v okolí Prahy. Slavný panovník sem přivezl a také rozšířil odrůdu rulandské modré, která je pro tuto oblast typická.

Vinné sklepy Kutná Hora

V současnosti se vinná réva kolem Kutné Hory pěstuje na více než 40 ha vinic, jež se nacházejí na tratích U Všech svatých, Pod Barborou, Nad Kapličkou a U Borku. Všechny spadají pod Vinné sklepy Kutná Hora – v současnosti druhé největší vinařství u nás. Rodinné vinařství založil roku 2002 Stanislav Rudolfský, po třech letech jej převzal jeho syn Lukáš, který vinařství vede dodnes. 

Vína v bio kvalitě

Vinařství Vinné sklepy Kutná Hora je výjimečné tím, že je nejen držitelem značky BIO, ale navíc se pyšní jako jediné vinařství u nás certifikací biodynamického zemědělství Demeter, což je jeden z nejprestižnějších certifikátů na světě pro ekologické zemědělství

To znamená, že všechna místní vína jsou v bio kvalitě. Révu zde pěstují tak, aby nepoškozovali životní prostředí, ošetřují ji třeba jen přírodními výluhy z rostlin. Jejich vína jsou biodynamická (přírodní), při jejich výrobě se nepoužívají žádné pesticidy nebo další chemické látky.

Mošty pak kvasí spontánně bez umělých kvasinek a řízeného kvašení. Vína zrají v nerezových nádobách nebo v sudech. Bílá vína lahvují po šetrné filtraci pomocí křemelinového filtru, jenž zachovává zdraví prospěšné látky, červená vína zase po samovolné sedimentaci bez filtrace. 

Punková vína s knížetem

Předností takových vín je, že i když to večer s popíjením trochu přeženete, neměla by vás druhý den bolet hlava. Vzhledem k tomu, že místní vína vynikají dobrou pitelností, určitě taková vlastnost přijde vhod. Nejtypičtější místní odrůdou je rulandské modré, dále rulandské šedé, mají ale třeba i odrůdy tramín nebo muškát. Kromě klasických vín nabízejí také různé speciality.

Unikátní je jejich řada Punk s některými víny opatřenými barevnou etikou s obrázkem knížete Karla Schwarzenberga coby pankáče z prezidentské kampaně, který vinařství pravidelně navštěvoval. Řada obsahuje tzv. Pet-Nat (přírodně šumivá) vína, která se lahvují těsně před dokvašením kalná, čímž se přirozeně naperlí a díky obsahu kvasnic se stále proměňují. Součástí řady jsou i oranžová vína, jež zrají v hliněných nádobách, tzv. kvevri.

Na víno pod svatou Barboru

Pokud vás láká místní vína ochutnat, určitě se za nimi vydejte přímo do Kutné Hory, kde můžete navíc obdivovat krásy tohoto města a místní památky. Sice tu nemají sklípek jako na Moravě, na degustaci si ale můžete zajít do kláštera sv. Voršily, který se nachází 10 minut chůze od centra města.

Opravdovou romantiku ale zažijete, když zamíříte na vinici sv. Barbory, která se nachází u stejnojmenného chrámu. Právě tady najdete ochutnávkový stánek, kde si degustaci navíc zpříjemníte krásným výhledem nejen na gotický chrám, ale i na údolí říčky Vrchlice, kostel svatého Jakuba a park pod Vlašským dvorem.

Fotografie z vinic kolem Kutné Hory si můžete prohlédnout v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Vinné sklepy Kutná Hota

Ukázat 27 fotografií

Zdroje informací: 
Vinokutnahora.cz: Filosofie
Destinace.kutnahora.cz: Vinné sklepy Kutná Hora - ochutnávkový stánek
Wikipedia.org: Kutná Hora
Vinokutnahora.cz: Historie pěstování vína v Kutné Hoře

Náš tip: Pokud si nějaké víno dovezete domů, určitě k němu oceníte nějakou chuťovku, třeba tyto tyčinky z listového těsta, které snadno uděláte podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku