Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené placičky z květáku, šunky a sýru: Jednodušší verze smažené varianty je krásně šťavnatá i křupavá, na talíři je za chvíli
Zdroj: Toprecepty, mika59

Přejedl se vám smažený květák, na květákový mozeček nemáte chuť a přemýšlíte, jaké jiné jídlo z této zeleniny připravit? Vyzkoušejte vynikající pečené placičky z květáku, šunky a sýru.

Placičky z květáku

Z květáku toho můžeme připravit spoustu. Od výtečné zeleninové polévky přes různé zapečené pokrmy, obalovaný květák až po placičky. Květákové placičky jsou výborným jídlem z běžně dostupné zeleniny. Můžeme si je přichystat v bezmasé podobě, ale také s trochou uzeniny. 

Když chceme udělat něco pro naše zdraví, tak je nebudeme smažit ve vrstvě oleje, ale upečeme. Narovnáme jednotlivé placičky na plech, trošinku potřeme olejem a dáme do trouby. Ještě něco víc můžeme udělat pro zdraví, když mouku vyměníme za jemně namleté vločky

Jak připravit květák na placičky

Některé recepty vyžadují předvaření květáku, ale my pro vás níže na stránce máme recept na placičky z květáku, šunky a sýru, do kterých není třeba žádná speciální úprava tohoto druhu zeleniny.
 
Stačí jen syrový květák umýt a pokrájet nebo nastrouhat. Placičky budou chutnější z nastrouhaného květáku, než kdybychom ho uvařili a rozmačkali.
 

Jak na pečené placičky z květáku, šunky a sýru

Na čtyři porce si připravte: 1/2 syrového květáku, 100-150 g šunky, 100 g tvrdého sýru 40%, 2 vejce, 4-5 lžic polohrubé mouky, pórek, petrželku, libeček, pažitku, sůl, pepř mletý a olej na plech.

Jak na to? Květák a pórek očistěte. Květák, sýr a šunku nastrouhejte. Pórek nakrájejte nadrobno. Rozklepněte k tomu vejce, přidejte koření, mouku a bylinky podle chuti. Dobře promíchejte.

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem, potřete olejem a lžící na plech nandejte placičky. Placičky lehce potřete olejem, pečte cca 25-30 minut. V polovině pečení placičky obraťte. Podávejte s různě upravenými brambory a omáčkou podle chuti.

Náš tip: Připravte si pečené placičky z květáku, šunky a sýru podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku