Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový perník: Díky ovoci je dokonale vláčný a báječně šťavnatý, čokoládová poleva dodá punc svátečního dezertu
Zdroj: Toprecepty, mika59

Máte doma letní jablka? Upečte si z nich jablkový perník. Domácí perníkové řezy jsou báječně vláčné díky ovoci. Ozdobte ho dobrou polevou a bude téměř výstavní. Příprava je snadná.

Perník z jablek

Jablka je možné využít v nejrůznějších dezertech, pečených i nepečených, nemusí to vždy být klasický závin. Možná teď máte k dispozici letní jablka, tak proč si z nich neupéct třeba perník.

Jednoduchou buchtu na plech během pár minut zvládnou i začátečníci v kuchyni. Perník je šťavnatý díky jablkům a výborný je i pouze pocukrovaný moučkovým cukrem.

Varianty strouhání jablek 

Pokud potřebujeme nastrouhat jen pár jablek, stačí nám na to struhadlo a nemusíme zbytečně špinit robot. Jablka nejprve omyjeme a pak se nám nabízí několik variant:

  • Nejjednodušší variantou je zpracovat celá jablka se slupkou. Jablka není třeba vykrajovat, zkrátka pouze vezmeme struhadlo a nastrouháme nahrubo. Strouháme, dokud nezbyde ohryzek (jádřinec). Ten dáme pryč. 
  • Když se obáváme případného nastrouhání jádřince, můžeme nejprve jablko rozpůlit a jádřinec vykrojit. Komu vadí v moučníku slupka, může jablka před strouháním oloupat.
  • Třetí varianta spočívá v tom, že jablka rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců, jablko uchopíme za slupku a strouháme. Nehrozí nám tak, že se strouhneme. V ruce zůstane jen slupka. Tu pak můžeme využít jinak.

Luxusní perník s jablky

Perník s jablky je snadný a prakticky na něm není co zkazit. Vylepšit ho můžeme mj. nasekanými ořechy, případně rozinkami. Místo pocukrování ho můžeme polít třeba čokoládovou polevou, jako je to v níže uvedeném receptu. Vyzkoušet můžete i citronovou polevu.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jablkový perník

Na plech potřebujete: na těsto: 350 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 150-200 ml mléka, 100 ml oleje, 3 větší jablka, 3 lžíce kakaa, 1 lžíci kakaového pudinku, 1 lžíci majonézy, 1 prášek do perníku a 1 lžičku perníkového koření. Na polevu: 100 g čokolády na vaření, 1 ledové kaštany, 1 lžíci zakysané smetany a kousek másla.

Jak na to? Troubu předehřejte na 190 °C. V míse smíchejte mouku s cukry, kakaem, práškem do perníku, kořením a pudinkem. Jablka omyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte do mísy. K tomu rozklepněte vejce, přilijte mléko, olej a přidejte majonézu. Vše důkladně promíchejte.

Plech 26 x 36 cm vyložte pečicím papírem. Těsto nalijte na plech a dejte ho do trouby. Pečte přibližně 25–30 minut. Upečení vyzkoušejte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Plech pak vyndejte z trouby a nechte vychladnout. 

Nad párou rozpusťte čokolády s máslem. Do rozpuštěné čokolády přimíchejte smetanu. Rozmíchejte. Na vychladlý perník naneste polevu a rozetřete ji. Nechte ztuhnout.

Náš tip: Upečte si podle následujícího video receptu jablkový perník:

Recepty k tomuto článku