Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na vynikající zelí z cukety? Nejdůležitější je správné ochucení, od klasického ho pak nezpoznáte a můžete ho i zavařit na zimu
Zdroj: Toprecepty

Víte, že na dušené zelí nepotřebujete nutně hlávku zelí či kysané zelí ze sáčku? Dokonalou přílohu k pečené kachně nebo vepřu-knedlu uděláte i z cukety. Příprava je mnohem jednodušší, neboť nemusíte nic krouhat, chutí se mu zcela vyrovná a ještě využijete přerostlé cukety ze zahrádky. 

Co s přerostlými cuketami?

Cuketové zelí je jednou z nejjednodušších možností, jak zpracovat velkou úrodu cuket nebo příliš velké cukety. Pokud se vám stane, že tato oblíbená letní zelenina na zahrádce přeroste do obřích rozměrů, což se stává poměrně snadno, tolik možností, co z ní udělat, už nemáte.

Přerostlé cukety totiž bývají tvrdší, nejsou tak křehké, mají tužší slupku, kterou je nutné oloupat, a semínka, jež je třeba vyříznout. Na grilování a zapékání tak už moc vhodné nejsou. Když je ale oloupané a zbavené semínek nastrouháte a podusíte, nezabere vám to moc času a ještě vytvoříte vynikající alternativu k dušenému zelí

Rychlejší verze dušeného zelí

Zelí z cukety je skvělou zeleninovou přílohou pro milovníky tzv. moravského zelí. To se připravuje z čerstvých hlávek zelí, které se nakrouhá, podusí, zahustí moukou a lehce dochutí octem. Jeho chuť je proto jemnější, což ocení ti, na něž je dušené kysané zelí moc kyselé.

Hlávky zelí snadno můžete nahradit právě cuketou. V tom případě vám odpadne, dlouhé krouhání, neboť cuketu jen oloupete a nastrouháte na struhadle. Navíc zelí z cukety není nutné tak dlouho dusit jako to hlávkové a snížíte i riziko, že vám po něm bude těžko,  což se někdy po "normálním" zelí může stát.

Chce to správné dochucení

Podobnosti cuketového zelí s tím normálním snadno dosáhnete za pomoci dochucovadel. Stačí přidat k cuketě cibuli, dostatek kmínu, ocet a cukr a téměř nepoznáte rozdíl. Pro ještě autentičtější chuť můžete vše připravit na sádle a přidat jablko a slaninu, vše ozvláštní navíc trocha křenu.

I cuketové zelí se tak hodí ke klasickým českým specialitám, jako jsou vepřo-knedlo-zelo, pečená kachna nebo knedlíky plněné uzeným masem, ale třeba i ke špeclím či haluškám se slaninou. A jak takové cuketové zelí připravíte?

Budete potřebovat: 1 větší cuketu, 120 g slaniny, 130 g cibule (1 velkou), 2 lžičky celého kmínu, mletý pepř, sůl, 1 velké jablko, 4 lžíce nastrouhaného křenu, olej, cukr (podle chuti) a ocet (podle chuti). 

  1. Zeleninu očistěte a z jablka vyřízněte jadřinec. Poté jablko nastrouhejte nahrubo. Pokud nejsou v cuketě moc velká semínka, můžete je nechat, větší semínka vyřízněte. Pak cuketu nastrouhejte nahrubo.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno a slaninu na kostičky. Do hlubšího hrnce nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte kmín a nakrájenou cibuli společně se slaninou a vše osmahněte.
  3. Přidejte nevymačkanou cuketu a sůl, promíchejte a za občasného zamíchání duste cca 10 minut. Poté podle potřeby dochuťte, přidejte najemno nastrouhaný křen a nastrouhané jablko a ještě 2 minuty povařte.

Cuketové zelí do skla

Jestliže máte cuket opravdu hodně, můžete si cuketové zelí zavařit i na zimu. Budete mít pak vynikající přílohu, na níž si pochutnáte i mimo cuketovou sezónu. Tato zelí je už navíc ochucené, takže jen stačí je vyklopit do kastrůlku a podusit a příloha bude hotová za pár minut. Na sterilované cuketové zelí budete potřebovat: 4 kg cukety, 6 cibulí, 0,5 l octa, 500 g cukru, 5 dkg soli a 2 lžíce drceného kmínu. 

A jak postupovat? Cibuli nakrájejte. Cuketu očistěte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte ocet, cukr, sůl a kmín.  Zamíchejte a nechte 30 minut odležet. Zelí dejte do připravených dobře vymytých sklenic, vložte do hrnce a sterilujte 30 minut při 85 °C. 

Náš tip: Při přípravě cuketového zelí do skla můžete postupovat i podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku