Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý recept na vepřové výpečky: Česká klasika voní česnekem a kmínem, maso podlité pivem získá nový rozměr chuti
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem nejsou jídlem, které bychom měli mít na talíři denně, ale jednou za čas je skvělé si tento pokrm hezky vychutnat. Zjistěte, jak je přivést k dokonalosti.

Co je potřeba na vepřové výpečky

Vepřové výpečky jsou klasickým jídlem z české kuchyně. Měly by být dobře vypečené a důležité je jejich dobré ochucení. K výpečkům můžeme podávat knedlíky (ideálně bramborové) a zelí nebo špenát.

Základem je vhodné vepřové maso. Skvělý je libový bůček s kůží, hodí se i krkovice nebo plec. Pokud máme hodně prorostlý bůček, můžeme k němu přidat libové maso z plece nebo kýty. Při pečení se z masa uvolňuje tuk a šťáva. Pokrm pak lépe chutná.

Na smažení výpečků je nejvhodnější sádlo. Pokud ho nemáme, můžeme ho nahradit řepkovým olejem. Dále je zapotřebí pořádná dávka cibule, česnek, z koření pak kmín, pepř a sůl.

Na co nezapomenout při přípravě výpečků

  1. Maso zbavíme kostí, pokud ho má. Kost využijeme na vývar a maso (včetně případné kůže) nakrájíme na kostky zhruba o velikosti 3-4 cm. 
  2. Maso vložíme do vymazaného pekáče, osolíme a okořeníme kmínem a pepřem. Přidat můžeme i zázvor, případně hořčici.
  3. Důležité ingredience jsou cibule a česnek. 
  4. Maso dáme zatáhnout na dobře zpěněnou zeleninu, až pak ho podlijeme. 
  5. Na podlévání použijeme vodu, ale je možný také třeba vývar nebo pivo. Pokrm tak získá další rozměr chuti.
  6. Pečeme při 180-200 °C úplně doměkka pod pokličkou nebo dobře upevněným alobalem. Během pečení maso zhruba dvakrát promícháme. S tekutinou to nepřeháníme. Když by se ale cibule připalovala, mírně vodu přidáme.
  7. V závěru pokličku dáme pryč a dopečeme do hezké barvy. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak správně připravit výpečky

Na 7 porcí budete potřebovat: 1 kg libového bůčku s kůží, 2 střední cibule, 3 větší stroužky česneku, 1 lžičku celého kmínu, mletý pepř, 15 g soli a 2 lžíce sádla.

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Maso pokrájejte na větší kostky a promíchejte je se solí. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli pokrájejte nadrobno a česnek na plátky. Připravte si pekáček, dejte do něj sádlo a nechte ho rozpustit. Na něm pak zpěňte cibuli, česnek a kmín. Přidejte maso, opepřete ho a nechte zatáhnout ze všech stran. Maso podlijte hrnkem horké vody, pekáček přikryjte poklicí a dejte do rozpálené trouby. Pečte asi 1,5 hodiny. Podle potřeby občas promíchejte a dolévejte vodu.

Pekáč odkryjte a pečte dalších 30 minut bez podlévání. Pokud je na konci výpek příliš hustý, přilijte horkou vodu podle potřeby a promíchejte. Můžete ještě pokrm provonět přidáním prolisovaného či utřeného česneku. Výpečky podávejte s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a s vařeným zelím. Kdo má rád špenát, může jím nahradit zelí.

Náš tip: Připravte si vepřové výpečky podle následujícího vide oreceptu 

Recepty k tomuto článku