Jednoduchý recept na vepřové výpečky: Česká klasika voní česnekem a kmínem, maso podlité pivem získá nový rozměr chuti
29. 8. 2024 Vaření
Vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem nejsou jídlem, které bychom měli mít na talíři denně, ale jednou za čas je skvělé si tento pokrm hezky vychutnat. Zjistěte, jak je přivést k dokonalosti.
Co je potřeba na vepřové výpečky
Vepřové výpečky jsou klasickým jídlem z české kuchyně. Měly by být dobře vypečené a důležité je jejich dobré ochucení. K výpečkům můžeme podávat knedlíky (ideálně bramborové) a zelí nebo špenát.
Základem je vhodné vepřové maso. Skvělý je libový bůček s kůží, hodí se i krkovice nebo plec. Pokud máme hodně prorostlý bůček, můžeme k němu přidat libové maso z plece nebo kýty. Při pečení se z masa uvolňuje tuk a šťáva. Pokrm pak lépe chutná.
Na smažení výpečků je nejvhodnější sádlo. Pokud ho nemáme, můžeme ho nahradit řepkovým olejem. Dále je zapotřebí pořádná dávka cibule, česnek, z koření pak kmín, pepř a sůl.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě výpečků
- Maso zbavíme kostí, pokud ho má. Kost využijeme na vývar a maso (včetně případné kůže) nakrájíme na kostky zhruba o velikosti 3-4 cm.
- Maso vložíme do vymazaného pekáče, osolíme a okořeníme kmínem a pepřem. Přidat můžeme i zázvor, případně hořčici.
- Důležité ingredience jsou cibule a česnek.
- Maso dáme zatáhnout na dobře zpěněnou zeleninu, až pak ho podlijeme.
- Na podlévání použijeme vodu, ale je možný také třeba vývar nebo pivo. Pokrm tak získá další rozměr chuti.
- Pečeme při 180-200 °C úplně doměkka pod pokličkou nebo dobře upevněným alobalem. Během pečení maso zhruba dvakrát promícháme. S tekutinou to nepřeháníme. Když by se ale cibule připalovala, mírně vodu přidáme.
- V závěru pokličku dáme pryč a dopečeme do hezké barvy.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak správně připravit výpečky
Na 7 porcí budete potřebovat: 1 kg libového bůčku s kůží, 2 střední cibule, 3 větší stroužky česneku, 1 lžičku celého kmínu, mletý pepř, 15 g soli a 2 lžíce sádla.
Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Maso pokrájejte na větší kostky a promíchejte je se solí. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli pokrájejte nadrobno a česnek na plátky. Připravte si pekáček, dejte do něj sádlo a nechte ho rozpustit. Na něm pak zpěňte cibuli, česnek a kmín. Přidejte maso, opepřete ho a nechte zatáhnout ze všech stran. Maso podlijte hrnkem horké vody, pekáček přikryjte poklicí a dejte do rozpálené trouby. Pečte asi 1,5 hodiny. Podle potřeby občas promíchejte a dolévejte vodu.
Pekáč odkryjte a pečte dalších 30 minut bez podlévání. Pokud je na konci výpek příliš hustý, přilijte horkou vodu podle potřeby a promíchejte. Můžete ještě pokrm provonět přidáním prolisovaného či utřeného česneku. Výpečky podávejte s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a s vařeným zelím. Kdo má rád špenát, může jím nahradit zelí.
Náš tip: Připravte si vepřové výpečky podle následujícího vide oreceptu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vepřové plátky na uzeném bůčku a cibuli: Bůček dodá voňavou a lehce pikantní šťávu, kterou skvěle zahustí cibule
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem