Holka u plotny radí: Okurkový džem s mangem voní vanilkou a je skvělý nejen k sýrům
3. 9. 2024 Vaření
Letošní sezona zavařování je delší, a tak ještě pořád máte čas uchovat si poklady léta ve skle na zimu. Máte-li už tradičních zavařenin hodně, můžete se pustit do experimentů. Zkuste třeba vynikající okurkový džem s mangem a vanilkou. Chutná velice svěže a příjemně vás překvapí.
Okurková sezona
Ačkoliv se tradičně připravují džemy z ovoce, mohou se dělat i ze zeleniny nebo mixu zeleniny a ovoce, jak nedávno v našem rozhovoru podotkl i cukrář Josef Maršálek. Zkrátka, úroda nebo sezónně levnější ceny se musí využít na maximum.
Já patřím mezi milovníky okurkových salátů, limonád i sirupů, ale džem z této zeleniny jsem ještě nezkoušela. Až letos. A protože jsem měla doma ještě i mango, zkusila jsem obojí spojit. Vznikla zavařenina se svěží chutí a vůní okurek a nasládlostí z manga. Vanilka tomu všemu dala příjemnou pověstnou tečku.
Tak pokud máte okurky rádi, třeba tenhle recept zkuste. A klidně i bez manga.
Mohlo by vás zajímat
Recept na okurkový džem
Na okurkový džem budete potřebovat: 5 velkých salátových okurek (600 g oloupaných a nastrouhaných), 300 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, šťávu ze 2 limetek, 1/2 manga a citrusový pektin s trochou cukru.
- Okurky omyjte, oloupejte, jádřince vydlabejte a dužinu nastrouhejte najemno. Zvažte ji a mělo by zůstat cca 600 g.
- Nastrouhané okurky dejte do sítka a nechte vykapat šťávu (použijte ji třeba na přípravu limonády nebo do ledových ochucených kostek). K dužině, zbavené vody, přidejte cukr, vanilkový cukr a limetkovou šťávu. Přidejte i mango, nakrájené na kostičky.
- Vše společně dejte do širšího a nižšího kastrůlku a provařte. Pak smíchejte 3 lžičky citrusového pektinu se 3 lžičkami krupicového cukru a přidejte k vroucí směsi. Vařte do zhoustnutí. Džem přelijte do absolutně čistých vysterilizovaných sklenic, obraťte je dnem vzhůru, počkejte 5 minut, pak je zase otočte a nechte zcela vychladnout.
Tipy navíc:
- Na džem použijte kvalitní čerstvé salátové okurky s dobrou chutí. Někdy se stane, že koupíte vodnaté nebo zcela mdlé okurky, ty pak raději využijte do salátu.
- Okurky také ztrácejí chuť i kvalitu delším skladováním, nenechávejte je v lednici dlouho.
- Mango lze i zcela vynechat, konzistenci to nijak neovlivní. Záleží tedy jen na vašich chutích. Případně můžete použít nakyslejší šťavnaté jablko.
- Džem se skvěle hodí k sýrům, ale je dobrý i na chlebu s máslem a využít se dá také jako osvěžující složka do dortového korpusu.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak na rychlý rybízový džem bez zrníček? Tenhle voní vanilkou a rumem a připravit se dá i skoro bez práce
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Josef Maršálek prozradil nejjednodušší recept na džem a přidal i tipy, jak správně zavařovat
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře