Večer připravíte, ráno zabalíte: 5 nejrychlejších svačinek nejen pro školáky a tipy, jak si ráno ušetřit čas
30. 8. 2024 Vaření
Svačinky do školy vám ráno nemusí zabrat spoustu času. Díky jednoduchým tipům si pár věcí připravíte večer a ráno vše jen doladíte. Inspirujte se, jak svým ratolestem nachystat vydatnou sváču každé ráno doslova v cukuletu!
Vydatné a výživné školní svačiny
Není to tak dávno, co děti přebíraly vysvědčení a nyní opět zamíří s aktovkami do školy. Aby se jim tam dařilo, potřebují dostatek energie. A tu získají z pořádných svačinek. Svačinky jsou pro děti velmi důležité. Měly by být dostatečně výživné, aby školákům dodaly síly na celé dopoledne, ale zároveň jim musí chutnat a rodičům by příprava neměla zabrat celý den.
Nachystat svačinku v ranním shonu není žádný med. Proto je lepším řešením, předpřipravit ji večer a ráno už jen doladit detaily a svačinku zabalit. Ušetříte si tak drahocenný čas a ještě dítě skvěle nakrmíte. Máme pro vás tipy na 5 svačin na každý všední den, jejichž ranní nachystání nezabere víc než 5 minut.
Mohlo by vás zajímat
Fermentovaná kaše
Kaše z ovesných vloček jsou oblíbeným snídaňovým pokrmem, dětem ale jistě zachutnají i na svačinu. Ta fermentovaná přes noc se navíc nemusí ani vařit. Vločky jen stačí večer smíchat s mlékem, případně i s trochou jogurtu, přidáte nějaké sladidlo, případně třeba ještě chia semínka a pak už vše necháte přes noc při pokojové teplotě odležet.
Vločky během té doby nabobtnají a nemusí se už vařit. Hotovou kaši lze dát do obyčejné zavařovačky a když přidáte nějaké ovoce, případně marmeládu či oříšky, můžete si být jisti, že tato svačina se vám domů nevrátí.
Náš tip: Ovesné vločky je možní i zalít jen vodou, přesně jako v našem receptu.
Těstovinový salát
Pokud vám z předchozího dne zbyly těstoviny, můžete z nich dětem do školy připravit vydatnější salát. Případně si přímo na něj můžete den předem těstoviny i uvařit. K těstovinám pak večer ještě přidejte čerstvou nebo sterilovanou zeleninu (třeba cizrnu nebo kukuřici), případně na kostičky nakrájený sýr nebo nějakou uzeninu a vše uložte do chladu. Druhý den už jen salát zalijete nějakým dresinkem a šup s ním do aktovky.
Náš tip: Těstovinový salát lze vylepšit i tuňákem. Takový uděláte za chvilku podle našeho vyzkoušeného receptu.
Mražená bageta
Příprava obložené bagety sice není nijak složitá, ale v ranním stresu dokáže i tak zdržet. I bagetu si můžete připravit den předem a pak ji uchovat pomocí jednoho zajímavého triku, který oceníte hlavně v teplejších dnech. Jak na něj? Bagetu den předem podélně rozkrojte a dejte do mrazáku.
Druhý den ji vyndejte, rozevřete, pokapejte olivovým olejem, obložte plátky rajčat a mozzarelly (můžete případně přidat i pesto nebo lístky čerstvé bazalky), opět zavřete a zabalte. Bageta pak bude pomalu rozmrzat, během toho se všechny chutě krásně prolnou a dítě o velké přestávce získá parádní sváču, která bude svěží a čerstvá.
Náš tip: Místo kupované bagety si můžete upéct domácí podle našeho receptu.
Perník z mrazáku
Svačinku si nemusíte přichystat nutně jen den předem, ale klidně i o víkendu a rovnou na celý týden. Stačí upéct nějaký jednoduchý koláč/buchtu na plech, pak ji nakrájet na kousky a jednotlivě uschovat v sáčcích mrazáku.
Každý den ráno pak už jen vždycky vyndáte jeden kousek (nebo víc, pokud chystáte svačinky pro víc školáků), k němu případně přidáte ovoce nebo jogurt, a vše připravíte do školy. Při pokojové teplotě moučník do velké přestávky rozmrzne a bude chutnat jako čerstvý.
Náš tip: Perník, který je krásně vláčný díky přidaným jablkům, můžete upéct podle receptu slavného cukráře Josefa Maršálka.
Toast s pomazánkou
Miluje váš potomek různé pomazánky? I tu si můžete udělat den předem, případně můžete využít pomazánku třeba z předchozí večeře. Ráno už jen pomazánku namažete na toastový chléb, případně jiné pečivo, a zabalíte do potravinářské fólie či dáte do krabičky.
Výhodou je, že se vám chléb přes noc v lednici nerozmáčí a nerozpadne. Celou svačinku ještě můžete vylepšit čerstvou zeleninou (taktéž připravenou den předem). Děti milují hlavně mrkev, papriky a okurky, vyzkoušet můžete i řapíkatý celer.
Náš tip: Zkuste třeba tuhle rybičkovou pomazánku ze sardinek. Výborná je i pomazánka z červené řepy.
Dětí mívají v oblibě i vajíčkovou pomazánku. Tu si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rozmrazit cukroví, koláče nebo ovocné buchty. Je to jednoduché, pokud dodržíme několik zásad
Čokoládový perník podle cukráře Josefa Maršálka: Vláčný je díky jablkům, těsto ovšem nesmíte šlehat, jen zlehka míchat
Těstovinový salát z pečeného kuřete chutná královsky: Využijete nejen maso, ale i výpek pro chuť a kůži pro křupavou posypku
Přečtěte si Zobrazit více
Snídaně pro lenochy: Fermentovanou ovesnou kaši podle receptu Hanky Zemanové večer zamícháte a ráno posnídáte
Sladké křupavé mlsání puppy chow: Základem jednoduché americké svačinky jsou cereálie, čokoláda a arašídové máslo
Levné a zdravé domácí svačiny pro školáky: Sendvič za 13 Kč, mléčná rýže za 12 Kč a další variace, které nezruinují peněženku