Jídelníček Jana Nerudy: Spisovatel nikdy neodolal dršťkové polévce a miloval i švestkové knedlíky či halušky
30. 8. 2024 Historie a zajímavosti
Jan Neruda nebyl žádný nudný patron. Kdyby ve druhé polovině 19. století existovala dnešní bulvární média, určitě by se dostal do jejich hledáčku a paparazzi by ho sledovali nejen v jeho oblíbených hospůdkách. Vždyť jeho dopisy Karolině Světlé vyvolaly společenský skandál stejně jako jeho další milostná vzplanutí.
Ze života Jana Nerudy
Z učebnic na nás hledí na první pohled vážný vousatý pán. Jan Neruda (1834–1891) byl ve skutečnosti bonviván, velký milovník života a radostí, které přináší. To se odráží i v jeho tvorbě, obzvlášť ve vtipných fejetonech. Těch ostatně napsal více než 2 000!
Často se také spekuluje, zda tento mimořádně inteligentní a talentovaný muž byl opravdu synem vysloužilého dělostřelce a později trafikanta Antonína Nerudy? Básníkova matka Barbora byla totiž hospodyní stavitele a paleontologa Joachima Barranda...
A ještě něco málo k nejznámějším Nerudovým láskám. Tou největší byla asi Anna Holinová, dcera českého lesníka a sběratele národních písní Františka Holiny. Anna několik let marně doufala, že ji Neruda pořádá o ruku. Když zjistila, že obdivuje spisovatelku Karolinu Světlou, přerušila s ním kontakt. Vztah ke Karolině Světlé byl údajně platonický a dopisování zamilované dvojice rázně utnul spisovatelčin manžel Petr Mužák.
Mohlo by vás zajímat
Štamgast pražských hospůdek
Zapřisáhlému starému mládenci dlouhá léta vařila maminka – a zřejmě víc než dobře. Tehdy si chodil do hospod jen povídat a popíjet s přáteli. Jeho „rajón“ zahrnoval malostranské i staroměstské a novoměstské hospůdky. Rád se zastavil mj. U Glaubiců (Malostranské náměstí), U Knoblochů (Betlémské náměstí), U Ježíšků (Spálená ulice) či U Zlaté husy na Václavském náměstí.
Zajímavé ovšem je, že Neruda měl rád pouze pražské hospody. Ty venkovské se mu zdály špinavé, káva připálená a pokrmy ho také většinou nenadchly.
Mohlo by vás zajímat
Pokus o vaření ztroskotal na výběru masa
Po smrti maminky (1869) se Neruda rozhodl, že se naučí vařit. Dobře míněná snaha skončila poměrně rychle, a to na výběru masa na guláš. A tak spisovatelův mlsný jazýček hledal podnik, kde mu bude chutnat. Tehdejší pouliční jídlo, které bylo k dostání na trzích, mu nechutnalo. Ragú z plíček nebo husí drůbky s brambory ho doslova odpuzovaly.
Mohlo by vás zajímat
Co měl Jan Neruda na talíři?
Již zmíněný lokál U Ježíšků ve Spálené ulici (zhruba před 50 lety byl dům zbouraný a na jeho místě je dnes obchodní centrum u stanice metra Národní), kde se vařila typická česká kuchyně, si Neruda oblíbil. Tam chodíval někdy na obědy, většinou na večeře.
A na čem si slavný básník pochutnával? Rozhodně nevynechával polévky, dával přednost těm hustým, na prvním místě to byla dršťková. Často měl na talíři knedlíky s kouskem hovězího masa a různými omáčkami a nepohrdl ani dobře připravenými haluškami se slaninou.
Mohlo by vás zajímat
Švestkové knedlíky i chřest
Co se mu ovšem nikdy nepřejedlo, to byly kynuté knedlíky plněné švestkami, případně třešněmi, sypané tvarohem a zalité máslem. A v době chřestové sezóny si neodpustil tuto pochoutku. Dával přednost chřestu, který byl lehce podušený na másle a ochucený muškátovým oříškem a podávaný s opečenými plátky šunky.
Protože byl Jan Neruda opravdový labužník, s chutí si dopřával také nadívané telecí hrudí a skopové maso s majoránkovou omáčkou. Posledně jmenovaný pokrm se roku 1883 dostal i do jednoho z jeho fejetonů.
„...a teď kuchařka nechť hledí, ať se masu v teple daří, pak ať polívku z něj scedí, brambory v ní poovaří, a pak – ale nepospíchej! – zapraž, znovu vše to smíchej s masem - v krásné snaze tajné by vše vřelo v chuti stejné.“
Jan Neruda se bohužel na konci života potýkal s vleklými zdravotními problémy, které mu znemožňovaly docházet do oblíbených restaruací. Najal si proto hospodyni Annu Haralíkovou, která mu vařila. Milovník dobrého jídla zemřel na zánět pobřišnice. Bylo mu 57 let.
Náš tip: Kynuté ovocné knedlíky podle našeho video receptu by Jan Neruda jistě ocenil.
Zdroje informací:
Aleš Haman: Neruda, pražské hospůdky a pivo (Sborník Pedagogické fakuly Západočeské univerzity, Plzeň 1997)
novinky.cz: Pochoutky podle labužníka Jana Nerudy
epochaplus.cz: Básník Jan Neruda miloval švestkové knedlíky a dršťkovou v pražské hospodě U Ježíšků
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ema Destinnová chodila na chlebíček k Paukertovi, na zmrzlinový pohár k Myšákovi a musela mít dort s čokoládou a ovocem
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Antonín Dvořák miloval českou kuchyni, musel mít řízek a pivo, najednou údajně snědl i 30 švestkových knedlíků
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda