Vynálezce pasterizace, Louis Pasteur, zachránil Napoleonovi III. víno a ve svém domě pořádal opulentní hostiny
1. 9. 2024 Historie a zajímavosti
Jeho příjmení dalo název jedné z metod konzervace potravin – pasterizace. Louis Pasteur v dětství a mládí zažil bídu. Jako úspěšný vědec si mohl dopřát dobré jídlo a pití a hostit přátele u bohatě prostřeného stolu ve svém domě.
Měl se stát koželuhem
Na svět přišel v malém burgundském městečku Dole do rodiny chudého koželuha. Očekávalo se že Louis Pasteur (1822–1895) bude pokračovat v jeho řemesle. Všechno ale bylo jinak. Učitelé ve škole přesvědčili jeho otce, že výjimečně nadaný hoch by měl jít studovat. Po maturitě se v Paříži věnoval studiu přírodních věd a získal v tomto oboru i doktorát.
Štrasburská univerzita, kde mladý muž dostal místo na katedře chemie, se mu stala osudnou i v osobním životě. Marie, půvabná dcera rektora Laurenta, ho natolik okouzlila, že se s ní v roce 1849 oženil.
Mohlo by vás zajímat
Na přání Napoleona III. se věnoval zkaženému vínu
Talentovaný vědec pak přijal práci na univerzitě v Lille. Právě tam se začal zajímat o mikroby a o proces fermentace. V roce 1863 se jménem císaře Napoleona III. na Pasteura obrátil jeden z jeho pobočníků.
Vědec se měl vyřešit octovatění vína. Přišel na to, že jej způsobují nežádoucí mikroorganismy, které mohou být zničeny zahřátím vína na teplotu mezi 60° a 100°C. Metodě tepelné sterilace se začalo říkat pasterizace a později se rozšířila i na ošetření mléka, piva či zmrzliny.
Mohlo by vás zajímat
Bohatá domácnost jako symbol úspěšnosti
Louis Pasteur mj. stojí i za vynálezem vakcín proti vzteklině a očkovacími látkami proti různým nemocem drůbeže a skotu. Je jasné, že vědec nouzí netrpěl. S manželkou Marií, dcerou a synem (tři děti jim zemřely na tyfus) žili ve velkém domě na prestižní adrese 25 rue Émile Roux v Paříži, kde zároveň byly umístěny i laboratoře.
V tomto domě přijímal návštěvy a jeho žena organizovala společenské obědy a večeře. A nabídka byla většinou excelentní. Je zajímavé, že servírované pokrmy byly často ovlivněny nabídkou místních restaurací. Polovina 19. století byla totiž ve znamení zřizování restaurací určených většinou pro střední a vyšší příjmové skupiny.
Na počátku 19. století bohatí příslušníci buržoazie s potěšením dávali na odiv své bohatství, což mj. znamenalo i hojnost jídla. Ostatně, obrázky mužů s velkým břichem měly představovat úspěšného člověka. Pasteur ale podle dochovaných portrétů tento „symbol úspěšnosti“ nesplňoval.
Mohlo by vás zajímat
Hodně masa, másla a omáček
Co se tehdy vařilo? Francouzská kuchyně v tzv. lepších rodinách, kam se Pasteurovi řadili, byla bohatá na maso, omáčky a máslo. Vlastně šlo o jakousi adaptaci aristokratického jídla. To zastupovaly vývary, paštiky či mořské plody jako předkrm, různě připravené maso a ryby jako hlavní jídlo.
Své místo měly i regionální pokrmy jako coq-au-vin (kohout na víně), boeuf bourguignon (hovězí guláš), bouillabaisse (rybí polévka) či gratin dauphinois (brambory zapečené se smetanou). Opomenout nesmíme ani základní omáčky jako jsou bešamel, holandská nebo espagnole.
Po jídle se nabízela káva a velký výběr dezertů. Obědy i večeře se samozřejmě zapíjely vínem.
Louis Pasteur se dožil 72 let. Poslední dva roky se potýkal s následky prodělané mozkové mrtvice. Ta byla i příčinou jeho smrti v roce 1895.
Náš tip: Francie je ráj gurmánů a kulinární zážitek přinese i úplně obyčejná cibulačka podle našeho video receptu:
Zdroje informací:
sciencehistory.org: Louis Pasteur
vice.com: Décadent comme le festin d’un bourgeois parisien du XIXe siècle
smithsonianmag.com: When Food Changed History: Louis Pasteur
vousnousils.fr: Qu’y avait-il dans l’assiette des Français au 19e siècle ?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Jídelní rozmary slavných: Albert Einstein dokázal najednou spořádat kila jahod a miloval čočkovou polévku s klobásou
5 častých chyb při výrobě domácích sýrů: Jak jim předejít
Přečtěte si Zobrazit více
Umíte správně zavařovat kompoty? Poradíme vám, na co myslet, aby byl výsledek dokonalý
Charles Darwin předsedal Klubu žroutů a miloval „divná jídla“: Mimo jiné snědl pásovce nebo sovu a vypil želví moč
Jídelníček šlechty 19. století: K snídani stačil jen hrnek kávy, oblíbeným předkrmem byli šneci, na čtyři porce jich bylo třeba 48