Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jan Amos Komenský prožil velkou část života v Nizozemsku. Tam měl nejčastěji na talíři luštěninovou kaši a k ní žitný chléb
Zdroj: Wikimedia Commons, Jürgen Ovens - http://www.rijksmuseum.nl/collectie/SK-A-2161, Public Domain

Kdy jindy si připomenout Jana Amose Komenského než začátkem školního roku? Učitel národů strávil většinu svého života v exilu, nejdelší dobu pak v Nizozemsku. Tam zemřel a je tam i v Naardenu pochován. Vizionář a na svou dobu nesmírně vzdělaný muž byl velice skromný a nenáročný, a to i v jídle.

Celoživotní vyhnanec

Nikdo neví, kde se Jan Amos Komenský (1592–1670) narodil. O jeho místo narození se přou město Uherský Brod a dvě moravské vesnice, Nivnice a Komňa. V kontextu dějin to zase není až tak důležité. Podstatné je jeho celoživotní dílo věnované vizím pedagogické struktury a výuky a výchovy dětí.

Kazatel a kněz protestantské Jednoty bratrské Komenský odmítl přestoupit na katolickou víru a byl nucen odejít z Čech. Během svého dlouhého života pochoval dvě manželky a několik dětí. Azyl mu poskytlo Polsko, Anglie, Švédsko a Uhry, než zakotvil v nizozemském Amsterdamu. V Amsterdamu napsal většinu svých knih.

Jak se žilo v Nizozemsku 17. století?

Komenský se přistěhoval do Nizozemska na sklonku tzv. zlatého věku, období všeobecné prosperity, které se vymezuje lety 1588 až 1702. Nizozemci byli schopní mořeplavci, kteří kolonizovali zámořská území. Stáli v čele tehdejšího světového obchodu a mj. měli k dispozici úžasnou škálu výběru potravin

Jako většina ostatních států Evropy chovali a v kuchyni využívali domestikovaná zvířata (prasata, ovce, kozy, krávy) a zvěřinu včetně divokých prasat a různých ptáků. Coby přímořský národ měli čerstvé ryby včetně sleďů, úhořů, lososů, jeseterů, taky korýše a mořské plody. A mj. z úhoře se připravovala vydatná polévka.

Nizozemské mléčné výrobky, především sýry, byly slavné už tehdy. Pěstovali také obilí a zakládali ovocné sady, v kuchyni využívali jablka, hrušky, granátová jablka, broskve či švestky.

Koření z Nového světa nebylo pro každého

Z tzv. Nového světa měli Nizozemci 17. století k dispozici nejrůznější koření, rajčata, brambory, kukuřici, tykev, cukrovou třtinu, kakaové boby a tropické ovoce včetně citronů, mandarinek a občas ananas. Z Asie přivezli čaj, který byl v této zemi populární ještě předtím, než se stal typickým nápojem Angličanů.

Je ovšem pravda, že čaj, drahé koření či tropické ovoce si nemohl dovolit každý. J. A. Komenský byl většinou závislý na sponzorech, proto se v jeho domácnosti připravovaly skromnější pokrmy. 

Kaše s chlebem

Laurens de Geer, syn bohatého obchodníka a mecenáše  Louise de Geera, ubytoval Komenského s rodinou v jednom ze svých paláců, aby tam mohl nerušeně pracovat. Z rozhodnutí městské rady dokonce dostával  pravidelný příjem a dotace na dokončení svých spisů. Pohostinství ale nezneužíval a žil skromně tak, jak byl celý život zvyklý. 

Každodenní jídlo obyčejného Nizozemce bylo skromné. Většinou se připravovaly obilné nebo luštěninové kaše, které se servírovaly s žitným chlebem a zapíjely se pivem nebo vodou. Hospodyňky byly zvyklé si vystačit jen s několika surovinami, často právě s luštěninami a zeleninou. A takovou stravu měl většinou Jan Amos Komenský.

Učitel národů Jan Amos Komenský celý život toužil podívat se do vlasti. To se mu bohužel nepodařilo. Zemřel v Amsterdamu ve věku 78 let.

Zdroje informací:

mjakub.cz: Život J. A. Komenského

amsterdamcesky.cz: Komenský v Amsterdamu

thespruceeats.com: The History of Dutch Food

tota.world: Traditions of Dutch Cuisine

Recepty k tomuto článku