Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na povidla pečená v troubě? Stačí vybrat ze dvou osvědčených variant, poradíme snadný postup
Zdroj: Profimedia

Povidla pečená v troubě jsou jednou z možností, jak zpracovat úrodu velmi zralých švestek. Během dalších měsíců je pak můžeme využít v různých koláčích, omáčkách a marinádách.

Jaká jsou pravidla pro pečená povidla

Skvělou možností, jak využít zásobu švestek, jsou povidla. Variant, jak připravit domácí švestková povidla, je několik. Jednou z nich je i pečení v troubě. Tato metoda je pohodlnější, povidla neprskají okolo a nepotřebují velkou pozornost. 
  • Povidla obvykle připravujeme s cukrem, na která potřebujeme velmi zralé, až přezrálé neponičené švestky. Cukr je důležitý, aby se povidla nekazila. 
  • Možností je také vařit povidla úplně bez cukru, ale doba vaření je pak delší. Abychom je takto dobře připravili, potřebujeme nejlépe přemrzlé švestky, které obsahují podstatně vyšší procento cukru. 
  • Švestky vypeckujeme. Někdo nedá dopustit na jejich rozmačkání, jiný je rozmixuje. Mixovat je můžeme ale také až po jejich upečení.
  • Ocet nebo citron pomůže tomu, aby se povidla v troubě nepřipálila a částečně je konzervuje. 

Jak připravit povidla pečená v troubě

Na dávku povidel potřebujete: 3,5 kg vypeckovaných švestek, 700 g cukru krystal, šťávu z 1 citronu (nebo 100 ml octa) a rum.

Jak na to? Rozpůlené, vypeckované švestky nasypte na hlubší plech (můžete ho vyložit pečicím papírem), zasypte cukrem, zalijte citronovou šťávou nebo octem a nechte uležet 12–24 hodin.

Plech vložte do trouby, zapněte na maximum (250 °C) a pečte asi hodinu. Potom zvolte jednu ze dvou variant.

Varianta 1: Zmírněte teplotu na 150 °C a pečte asi 4 hodiny. Nemíchejte. Nechte zchladnout, pak rozmixujte tyčovým mixérem nebo šťouchadlem na brambory. Pokud povidla nejsou dostatečně tuhá, přendejte je do kastrolu a na mírném ohni za občasného míchání je vařte do zhoustnutí. Horká povidla dejte do čistých a suchých skleniček a na povrch každé nalijte lžíci rumu.
Dobře očistěte hrdla sklenic, zavíčkujte a obraťte je asi na 5 minut dnem nahoru. Pokud chcete obětovat místo rumu kvalitnější destilát (nejlépe slivovici) nalijte lžíci na dno víčka, zapalte ji a víčkem ihned uzavřete sklenici. Destilát steče na povrch povidel a malou chviličku hoří na nich i na víčku (dokud má kyslík) a prostor mezi povidly a víčkem se vysteriluje (povidla se nekazí). Když se víčko uzavře, plamínek zhasne.

Varianta 2: Zmírněte teplotu na 50 °C a pečte 8-10 hodin (nejlépe přes noc). Nemíchejte. Pak povidla můžete, ale nemusíte rozmixovat. Horká povidla dávejte do čistých a suchých skleniček a na povrch každé nalijte lžíci rumu. Dobře očistěte hrdla sklenic, zavíčkujte a obraťte asi na 5 minut dnem nahoru. Opět můžete sterilovat zapáleným destilátem (jako v předchozí variantě).

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Jak poznat hotová povidla

Švestková povidla by se měla svařit na 1/3 původního objemu. Jejich hustotu zkontrolujeme tak, že hmota nabraná na vařečku odpadává a při míchání zůstává za vařečkou stopa. 

Náš tip: Připravte si pečená povidla podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku