Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zhruba hodinku od Prahy směrem na sever je zmrzlinárna, kde vás budou oči přecházet. V nabídce totiž mají asi 50 druhů a kromě klasiky zde najdete i takové rarity, jako je zmrzka tvarůžková, čabajková nebo česneková. Vydali jsme na místo prozkoumat, jak chutnají!

Zmrzliny s chlebem i česnekem

Jestli byste něco na sídlišti v Mimoni, městečku v Libereckém kraji, určitě nehledali, pak je to unikátní zmrzlinárna. A přesto zde nabízejí desítky druhů poctivých domácích zmrzlin, zákusky, dorty, sladkosti, kávu i příjemné posezení uvnitř i na venkovní terase.  

Největším trhákem jsou ovšem zmrzliny s někdy až šílenými názvy. Tvarůžková, čabajková, česneková, křenová, chlebová... Zmrzliny nejen, že se tak jmenují, ale podle názvu i chutnají. Vyrobeny jsou totiž skutečně z té dané suroviny. Tvarůžková je z tvarůžků, v čabajkové jsou čabajky, v česnekové česnek. 

Pokud vám to něco připomíná, pak hádáte správně. Dříve byly tyto extravagantní zmrzliny k mání ve vyhlášené zmrzlinárně ve Stráži pod Ralskem. Jednu dobu se tam z celé republiky sjížděly autobusy, aby nedočkaví zákazníci ochutnali ve třech porcích třeba chleba s hořčicí a klobásou - v podobě zmrzliny.

Za tehdejším podnikem stála a příchutě vymýšlela Ivana Jablonovská. Tu ovšem před pár lety rodinná situace přiměla zmrzlinárnu ve Stráži uzavřít a začít znova v 10 km vzdálené Mimoni. Právě tam jsme se vydali na průzkum. 

V Mimoni jsou i zmrzky tak trochu mimo  

Když vjedete do Mimoně, nemůžete zmrzlinárnu nenajít. Od náměstí k ní totiž vedou pastelově modré cedule s růžovým nápisem Zmrzlinárna Ralsko. Podle nich bezpečně dojedete doprostřed sídliště ke zvenku nevzhledné "budce", která ovšem skrývá poklad - desítky druhů zmrzlin. Celkem jich je v nabídce 60

Mezi nimi najdete v různé dny třeba již zmíněnou tvarůžkovou a čabajkovou, nebo taky kefírovou, sýrovou s mákem, asfaltovou, koprovou či svíčkovou. Pro nerozhodné je zde příchuť s příznačným názvem „Já nevím“. 

Na rozhodování zde budete mít opravdu čas. V době naší návštěvy, uprostřed prázdnin, stály dlouhé fronty u tří pokladen. Během čekání jsme si tak, chtě nechtě, vyslechli i hovory zákazníků před námi. „Že bych si dala tu česnekovou?“ obrátila se mladá slečna na svého přítele. „Klidně, ale pak nesmíš kýchnout,“ odpovídal jí v žertu. 

Fuj! Ježíšmarjá! aneb Tvarůžkovou každý nezvládne 

Raritní příchutě jsou zde zkrátka tahákem a asi každý tak trochu zaváhá: Mám do toho jít? My jsme si na první pokus vybrali tvarůžkovou, čabajkovou, chlebovou a „Já nevím“. A byla to síla! Ačkoliv jsme za léta působení v gastronomii zvyklí ochutnávat ledacos, tvarůžková a čabajková zmrzlina byly skutečnou výzvou. 

Jak to říct kulantně? Zkrátka... to se nedalo sníst. Z Facebooku firmy víme, že sem někteří zákazníci právě na tyto zmrzliny jezdívají a smekáme před nimi. Nám to nešlo do pusy. Ostatně, podobně na tom byli i jiní návštěvníci, sedící venku kousek vedle nás. Od jejich stolu se opakovaně ozývalo „Fuj!“ nebo „Ježíšmarjá!“ a odpadkový koš se plnil sladkou tvarůžkovou a pikantně sladkou čabajkovou...

Ve srovnání s tím byla chlebová zmrzlina dobrá, v chuti velice jemná. Výtečná byla i zmrzka „Já nevím“, namíchaná ze dvou ovocných příchutí a fialky. Jíst se daly i česneková a křenová. Ale nejvíc nám stejně chutnala klasika - banánová, čokoládová nebo kávová. 

Chválíme i příznivé ceny - za kopeček zde dáte 35 Kč, v nabídce jsou i různé druhy kornoutků včetně bezlepkového. Pokud se extravagantních chutí obáváte, ale zkusit je i tak chcete, mini porce pak stojí 15 Kč. Rozhodně to doporučujeme, alespoň pro začátek. Aby domácí zmrzliny nekončily v koši.

Zmrzlinárna je otevřena celoročně denně od 9 do 17 hodin a pochutnat si zde můžete i na zákuscích. Jahodový řez stojí 38 Kč, štafetka 30 Kč a kokoska 25 Kč. A to jsou tak příznivé ceny, že to možná stojí za malý výlet i z Prahy. Cestou můžete navštívit třeba Kokořínsko nebo hrad Bezděz.

A pokud se už předem chcete podívat, jak to ve zmrzlinárně vypadá i kolik co stojí, mrkněte do naší galerie:

Fotogalerie - Jednu tvarůžkovou, prosím! Zmrzlinárna v Mimoni nabízí příchutě, co svět neviděl. Ta čabajková je jen pro odvážné

Ukázat 22 fotografií

Recepty k tomuto článku