Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé hamburgery se šťavnatým masem, corn dog, barbecue speciality, grilované krevety... Pražské Výstaviště tento víkend žije nejen americkými specialitami. V pátek zde začal All American Fest, festival motorek, jídla a skvělé zábavy. Vydali jsme se na místo zjistit, jak fesťák probíhá, co si tam můžete dát k jídlu a kolik vás to bude stát.

Amerika v Praze

Včera začal v Praze další ročník All American Festu. Akce, která v sobě spojuje zavedené Prague Harley Days s novým food festivalem Smoke & Fire. Milovníci amerických gastro specialit, krásných motorek, aut, adrenalinu i hudby se tak mají na co těšit.

Co na místě zažijete? Mimo jiné spanilou jízdu motorek starou Prahou, exhibici ve freestyle motokrosu pod širým nebem neboli salta a triky, při kterých tuhne krev v žilách. Vyzkoušet si můžete i aktuální modelovou řadu motocyklů Harley-Davidson nebo se zaposlouchat do zvuků tzv. dark country, hudby, jež v sobě snoubí country, blues, rock a gotiku. 

V rámci All American Festu najdete taky gastronomickou část s mnoha specialitami, workshopy a ochutnávkami. Právě tu jsme za vás prozkoumali. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku Smoke & Fire festivalu!

Oheň a kouř na Výstavišti

Food festival Smoke & Fire Food znamená přípravu jídla ohněm a kouřem pod širým nebem, tedy grilované a BBQ speciality nejen v americkém stylu, ale i napříč světovou kuchyní. A opravdu, ohněm a kouřem to voní na každém kroku a výběr jídel je velký. 

Pochopitelně, nejvíce stánků je zde s hamburgery. Najdete tady hambáče klasicky s hovězím, ale i s trhaným vepřovým masem. Náš tip je žlutý stánek s příznačným názvem #zestanku a jejich Michellin burger s hovězím, vyzrálou goudou a chilli majonézou za 239 Kč.

Ochutnali jsme i Miss Piggy. Toast s trhaným vepřovým masem, který s extra čedarem vyšel na 295 Kč, byl ale zklamáním. Maso bylo sušší, sýr sice dobrý, ale celkový poměr cena-výkon neuspokojivý.

Podobně neslavně hodnotíme i corn dog, čili párky smažené v kukuřičném těstíčku. Těsta je kolem párku hodně a nemá žádnou chuť, připomínalo nedosmaženou koblihu. Párek byl zřejmě kuřecí a ne moc kvalitní. Za 110 Kč nedoporučujeme. 

Naopak stánek s čerstvými hranolky je fajn. Hranolky jsou opravdu domácí, na místě krájené a smažené i se slupkou, na náš vkus sice trochu přesolené, ale porce (L) je velká (140 Kč) a kvitujeme i možnost přidání tatarky. Na výběr je taky slaninová či jalapeňo omáčka. 

Jako u všech festivalů, i zde jsou klobásy, buřty na pivě, živáňská či halušky, ohřívané v obřích pánvích. Zde pozor na cenu! Pouhých 75 Kč nebo 85 Kč zní lákavě, ale jde vždy o 100 g! Svůj stánek zde mají i vegetariáni. 

Nejlevněji asi vyjde chléb se sádlem nebo škvarková pomazánka na chlebu (50 Kč). Milovníci sladkého mohou ochutnat palačinky (150 Kč) či španělské churros s omáčkou (160 Kč), případně ovoce s čokoládou.

Zastánci asijské kuchyně si užijí gyoza knedlíčky, tofu či kuřecí teriyaki. U stánku Nhà hai hành, čili Domu u dvou cibulí, patřícího dvojici známé z pořadu Souboj restaurací, jsou v nabídce parádní krevetové špízy s nudlemi za sympatických 220 Kč.   

Nechybí ani Mac & Cheese, legendární americké jídlo z těstovin a sýra. A kdo se chce něčemu přiučit, může navštívit některý z workshopů mistrů kuchařů. Například Youtuber pipMaster poradí, jak na správný Low & Slow bůček a za vidění bude stát i workshop bourání prasete nebo býka, kterým provede řezník mistr Čejka, o němž jsme psali již dříve

Praktické informace 

Jednodenní vstupné na festival vyjde na 500 Kč. Placení uvnitř pak probíhá pomocí náramku, který získáte při vstupu na akci. Musíte ovšem nejdřív najít nabíjecí stánek, kde vám pořadatelé náramek aktivují a buď platbou kartou nebo hotovostí převedou požadovaný finanční obnos na náramek.

Počítejte ovšem s tím, že za tuto operaci zaplatíte 30 korun, takže například místo 500 máte během chvíle k dispozici jen 470 korun. Další věcí, s níž je nutné při nabíjení náramku kalkulovat, je padesátikoruna za kelímek. První pití vás tedy stojí o 50 Kč víc. Třeba malinovka tak vyjde na rovnou stovku (byť se pak 50 Kč za kelímek vrátí).
Takto se obnos na náramku velmi rychle ztenčuje. Pomocí mobilního telefonu ovšem můžete neustále sledovat, kolik na svém účtu máte. Pokaždé, když si něco koupíte, ukáže vám obsluha na jejich mobilu, kterým skenují váš náramek, kolik zbývá na účtu.

Trochu otravné je ovšem to, že dobíjecí stánek je v areálu pouze jeden a musíte se k němu vracet pokaždé, když vám “kredit” dojde. A ten dojde zřejmě rychle, protože ceny všech jídel jsou poněkud vyšší. Za rodinu tak klidně počítejte s útratou za jídlo a pití minimálně 1500 Kč.

Proto doporučujeme na místě spíše ochutnat to, co sami běžně doma nepřipravujete, a třeba takové palačinky si raději udělat doma. Třeba podle našeho receptu

Něco navíc: Jak to na místě vypadá i kolik co stojí, na to se podívejte v naší galerii: 

Fotogalerie - All American fest: Oheň a kouř food festival v Praze

Ukázat 30 fotografií


 

 

Recepty k tomuto článku