Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Najemno nastrouhané okurky mohou někomu přidělat velké problémy.
Zdroj: Freepik, timolina

Díky internetu je dnes přístup k mnoha skvělým receptům velmi jednoduchý. Ne vždy se ovšem jedná o skutečné lahůdky, navíc, někdy hrozí dokonce zdravotní rizika. Například oblíbený okurkový salát, který se objevil na TikToku, dostal již několik lidí do péče lékařů.

Internet bližší než kuchařka

Už jsme si zvykli, že když chceme najít rychle recept na jídlo, na které jsme právě dostali chuť nebo nám na něj doma „zbyly“ suroviny, raději než po kuchařce sáhneme po mobilním telefonu. Najít totiž rychlý a snadný recept na internetu dnes zabere doslova pár sekund.

Přesto bychom však měli být obezřetní, protože někdy se může jednat o tipy, které bychom možná měli raději nechat stranou. 

Hit na sítích 

Důkazem je recept na okurkový salát, který na TikToku vidělo už přes 14 milionů lidí. Video publikoval známý influencer Logan, který je na sociální síti známý především svými příspěvky, spojenými s přípravou salátových okurek, a to na všechny možné způsoby.

Zřejmě pro svou jednoduchost právě recept na salát upoutal tolik pozornosti, lajků a posléze i nepříjemností. Ukázalo se totiž, že jeho příprava není pro někoho až tak snadná, jak by se mohlo zdát. 

Někteří domácí „kuchaři“ totiž neumí používat tak základní věc, jakou je struhadlo a příprava pokrmu se tak pro ně stala nebezpečnou záležitostí. Přestože Logan své fanoušky často upozorňuje na to, že používání struhadla nebo takzvané mandolíny může způsobit zranění, někteří lidé na to dostatečně nedbali

Jak upozorňuje The Independent a NY Post, někteří uživatelé sociálních sítí proto skončili v nemocnici ne však kvůli otravě, jak by se mohlo zdát podle titulků mnoha zahraničních médií, ale kvůli pořezání. Američané totiž nejsou zvyklí používat nástroje jako mandolínu (struhadlo), což vedlo k několika vážným zraněním.

Pohotovost místo hostiny

Například Jackson Dean se při své nešikovnosti, kvůli níž nakonec skončil v nemocnici, dokonce natočil. Mladík připravoval Loganův salát společně se svou přítelkyní Paige. Právě tak ho varovala, aby byl opatrný. „Panebože, prosím tě, dávej si pozor na ruku,“ prosila svého partnera.

Ten se ovšem při strouhání rozhodl se před kamerou předvádět, což se mu za malou chvíli vymstilo. Když totiž zrychlil a okurky měl přitom už pouze malý kousek, nechal na struhadle nejen zeleninu, ale špičku svého prstu. To pochopitelně znamenalo okamžitou cestu na místní pohotovost.

Jak se v komentářích k videu přiznalo několik dalších uživatelů TikToku, Jackson nebyl zdaleka jediným, kdo podcenil ostrost struhadla a skončil kvůli tomu v péči doktorů.

@logagm

Another day another cucumber salad

♬ original sound - Logan

Loganův speciální okurkový salát

Na přípravu „nebezpečného“ salátu budete potřebovat: 1 salátovou okurku, 1 lžíci cukru, 1 lžíci sezamového oleje, 1 česnek, 1 lžíci glutamanu sodného, 2 lžičky rybí a sójové omáčky, 1 lžičku sezamových semínek a hrst jarní cibulky.

Jak na to?

  1. Okurku nastrouhejte do mísy na velmi jemné plátky.
  2. Přidejte všechny ingredience a vše řádně promíchejte.
  3. Před servírováním dejte vychladit do lednice na dvě až tři hodiny.

Jak se vyhnout zranění

Nebezpečí při používání struhadla se dá jednoduše předejít. Stačí si jen zapamatovat několik základních rad, které vám pomohou se nezranit:

  • Použijte správné struhadlo: Zvolte struhadlo, které je vhodné pro konkrétní úkol. Některá struhadla mají různé úrovně hrubosti, takže si vyberte tu správnou.
  • Pevná základna: Ujistěte se, že struhadlo je stabilní a během práce se nepohybuje. Můžete ho umístit na podložku, která se dá připevnit k pracovní ploše anebo použít jakoukoliv protiskluzovou podložku, která zajistí, že bude struhadlo během vaší práce stát na místě. 
  • Použijte ochrannou rukavici: Tyto rukavice zamezí pořezání prstů. Speciální rukavice na strouhání jsou dostupné v mnoha obchodech. 
  • Správná technika: Strouhejte pravidelnými, kontrolovanými pohyby směrem dolů. Nikdy netlačte příliš silně. Dívejte se, co strouháte, nerozptylujte svoji pozornost. Právě tak nejčastěji dojde k úrazu. 
  • Udržujte struhadlo ostré: Tupé struhadlo může vyžadovat více síly a zvyšuje riziko zranění. Pravidelně udržujte struhadlo ostré (nabrousíte ho zmačkaným kusem alobalu, kterým přejíždíte po ostří struhadla), nebo ho vyměňte.
  • Buďte opatrní na konec strouhání: Jakmile se blížíte ke konci kousku, který strouháte, zpomalte a dávejte si větší pozor na prsty.

Zdroje informací:

nypost.com - I tried the viral TikTok cucumber salad — it landed me in the hospital

independent.co.uk - TikTok’s viral cucumber salad recipe sends couple to the hospital

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělý okurkový salát a dejte si pozor na ruce:

Recepty k tomuto článku