Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ražniči pečené v alobalu: Předem marinované maso je nádherně šťavnaté. Důležitý je fígl při balení špízu do alobalu
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Chcete si připomenout vůni a chuť špízů z dovolené? Ražniči pečené v alobalu je skvělou variantou oblíbeného receptu. Marinované maso zkombinujeme na špejli s uzeninami a získáme skvělé jídlo.

Jak se dělá ražniči

Ražniči je vlastně marinované maso (obvykle vepřové, kuřecí nebo krůtí), které následně napichujeme na jehlu (špejli) střídavě se zeleninou, klobásou nebo slaninou. Hotový špíz pak grilujeme, pečeme v troubě, nebo opékáme na pánvi.

Ze zeleniny se hlavně hodí cibule, využít můžeme i mladou cuketu, papriku, ale také třeba cherry rajčátka. 

Jak péct v alobalu

Alobal neboli hliníková fólie je oblíbený pomocník na přípravu (pečení a grilování) a uchovávání potravin. Díky němu se jídlo propeče rovnoměrně a současně nebude vysušené, ale hezky šťavnaté. 

Zabalením do alobalu můžeme urychlit přípravu jídla. Jakou stranou dát alobal do trouby při pečení? Potraviny zabalíme tak, že matná strana bude navrchu. Díky tomu se teplo dostane hezky dovnitř. Když ale potřebujeme pokrm uchovat v troubě déle teplý, otočíme alobal lesklou stranou ven.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak se připravuje ražniči pečené v alobalu

Na čtyři porce potřebujete: 4 plátky vepřové krkovičky (plecko), 4 cibule, 4 plátky anglické slaniny, 4 klobásky, sůl, mletý pepř, mletou papriku, olej a česnek (není nutné).

Jak na to? Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete, posypte mletou paprikou a potřete olejem. Takhle připravené plátky masa naskládejte na sebe a nechte je nejlépe přes noc uležet v lednici.

Plátky masa a anglické slaniny nakrájejte na čtverečky, klobásku na kolečka. Cibuli oloupejte a také ji nakrájejte na kolečka. Střídavě napichujte jednotlivé ingredience na špejli. Připravte si alobal a připravený špíz na něj položte. Zamotejte a konce přimáčkněte, aby se během pečení nevypařila všechna šťáva. Pokud zůstanou zbytky surovin, položte je na alobal a teprve na něj špíz. Na alobal je možno přidat i několik plátků česneku.

Zabalené špízy dejte na plech a vložte je do trouby. Pečte při 180 °C necelou hodinu a půl, podle druhu použitého masa. Pokud během pečení chcete zkontrolovat měkkost masa, dávejte pozor, aby z alobalu nevytekla šťáva. Bude-li třeba maso ještě dopékat, řádně opět ražniči zabalte.

Náš tip: Ražniči si můžete připravit na plechu tak, jak je to uvedeno v následujícím video receptu:

Recepty k tomuto článku