Jednoduchý recept na rajčatový protlak do skleničky: Je to snadné a rychlé
3. 9. 2024 Vaření
Skvělým využitím přebytků rajčat ze zahrádky je protlak. Využijte jednoduchý recept na rajčatový protlak do skleničky a přichystejte se na zimní měsíce. Zachutná tak, že kupovaný už nebudete chtít.
Rajčatový protlak z čerstvých rajčat
Sezóna rajčat je naprosto úžasná. Můžeme využít všechny přebytky do nejrůznějších jídel nejen italské kuchyně. Když máme rajčat dostatek, vyplatí se přichystat si i domácí předpřipravené produkty. Někdo vsadí na lečo, jiný si rajčata zamrazí, případně usuší, výbornou variantou je také rajčatový protlak.
Domácí rajský protlak je plný námi vypěstovaných rajčat ze zahrádky nebo balkonu. Je hustý a má jemnou konzistenci bez kousků rajčat, slupek a semínek. Protlak pak můžeme využít na přípravu pizzy, ale hodí se i do dalších omáček a polévek. A budeme přesně vědět, co jsme do něho dali.
Mohlo by vás zajímat
Rajčata vhodná na protlak
Na protlak z čerstvých rajčat jsou zapotřebí dobře vyzrálá (až přezrálá) rajčata, která mají báječně sladkou chuť. Ideální jsou červená rajčata. Měla by mít co nejméně vody, ale hodně dužiny. Pak z nich totiž bude dostatek protlaku a doba na odpaření bude mnohem kratší.
Příprava rajčat na protlak
Než začneme chystat protlak, je třeba rajčata připravit. Na to existují dvě varianty. Na začátku obou plody omyjeme a osušíme. V první variantě pracujeme s pokrájenými rajčaty se slupkou a odstraňujeme ji až po rozmixování při protlačování přes síto. V druhé variantě rajčata oloupeme pomocí naříznutí do kříže (do slupky) a jejich spaření.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…
Jednoduchý recept na rajčatový protlak do skleničky
Na dávku rajčatového protlaku potřebujete: 2 kg rajčat, 1 lžíci cukru a 1 lžičku soli.
- Omytá a suchá rajčata pokrájejte. Můžete dát pryč tuhé "bubáky", ale není to nutné.
- Do hrnce dejte rajčata a zapněte sporák. Vařte pomalu, dokud se neodpaří polovina objemu tekutiny.
- Rajčata dejte do mixeru a rozmixujte je, pak protlačte přes síto.
- Přidejte cukr a sůl a povařte pět minut.
- Připravte si dokonale čisté skleničky (se šroubovacími víčky) a vysterilujte je. Ještě horký protlak nalijte do skleniček pomocí nálevky, díky které zůstanou okraje skleničky čisté. Jinak nezapomeňte očistit kraje skleniček.
- Skleničky dobře uzavřete víčky.
- Skleničky s protlakem zavařte v zavařovacím nebo v obyčejném hrnci při teplotě 80 °C po dobu cca 30 minut.
Náš tip: Připravte si rajčatový protlak do skleniček podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Jak připravit sklenice na zavařování: Jeden způsob vyniká mezi všemi a využít jej může každý
Rajčatový koláč zavoní kombinací skvělých sýrů a bazalky. Jednoduchou přípravu přitom zvládne i kuchařský amatér
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Srdíčka s rajčaty a paprikou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 4 hodinami
Křehké koláčky s ořechovou náplní
Přidáno před 5 hodinami
Škvarková pomazánka s Kunovjankou
Přidáno před 7 hodinami
Křepelky sous - vide s pečenou zeleninou a jogurtovým dipem
Přidáno před 19 hodinami
Mrkvová polévka s chilli
Přidáno před 19 hodinami
Zdravý barevný kuskus
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyčistit sítko. Jednoduché tipy nám usnadní pracné čištění zanesených otvorů v cedníku či sítku
Rajčatové polévky, které budete milovat: Ve variaci s čočkou nebo cuketou jsou vítaným zpestřením jídelníčku
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku