Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý recept na rajčatový protlak do skleničky: Je to snadné a rychlé
Zdroj: Toprecepty.cz

Skvělým využitím přebytků rajčat ze zahrádky je protlak. Využijte jednoduchý recept na rajčatový protlak do skleničky a přichystejte se na zimní měsíce. Zachutná tak, že kupovaný už nebudete chtít.

Rajčatový protlak z čerstvých rajčat

Sezóna rajčat je naprosto úžasná. Můžeme využít všechny přebytky do nejrůznějších jídel nejen italské kuchyně. Když máme rajčat dostatek, vyplatí se přichystat si i domácí předpřipravené produkty. Někdo vsadí na lečo, jiný si rajčata zamrazí, případně usuší, výbornou variantou je také rajčatový protlak.

Domácí rajský protlak je plný námi vypěstovaných rajčat ze zahrádky nebo balkonu. Je hustý a má jemnou konzistenci bez kousků rajčat, slupek a semínek. Protlak pak můžeme využít na přípravu pizzy, ale hodí se i do dalších omáček a polévek. A budeme přesně vědět, co jsme do něho dali. 

Rajčata vhodná na protlak

Na protlak z čerstvých rajčat jsou zapotřebí dobře vyzrálá (až přezrálá) rajčata, která mají báječně sladkou chuť. Ideální jsou červená rajčata. Měla by mít co nejméně vody, ale hodně dužiny. Pak z nich totiž bude dostatek protlaku a doba na odpaření bude mnohem kratší.

Příprava rajčat na protlak

Než začneme chystat protlak, je třeba rajčata připravit. Na to existují dvě varianty. Na začátku obou plody omyjeme a osušíme. V první variantě pracujeme s pokrájenými rajčaty se slupkou a odstraňujeme ji až po rozmixování při protlačování přes síto. V druhé variantě rajčata oloupeme pomocí naříznutí do kříže (do slupky) a jejich spaření.  

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jednoduchý recept na rajčatový protlak do skleničky

Na dávku rajčatového protlaku potřebujete: 2 kg rajčat, 1 lžíci cukru a 1 lžičku soli. 

  1. Omytá a suchá rajčata pokrájejte. Můžete dát pryč tuhé "bubáky", ale není to nutné.
  2. Do hrnce dejte rajčata a zapněte sporák. Vařte pomalu, dokud se neodpaří polovina objemu tekutiny.
  3. Rajčata dejte do mixeru a rozmixujte je, pak protlačte přes síto
  4. Přidejte cukr a sůl a povařte pět minut
  5. Připravte si dokonale čisté skleničky (se šroubovacími víčky) a vysterilujte je. Ještě horký protlak nalijte do skleniček pomocí nálevky, díky které zůstanou okraje skleničky čisté. Jinak nezapomeňte očistit kraje skleniček. 
  6. Skleničky dobře uzavřete víčky.
  7. Skleničky s protlakem zavařte v zavařovacím nebo v obyčejném hrnci při teplotě 80 °C po dobu cca 30 minut.

Náš tip: Připravte si rajčatový protlak do skleniček podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku