Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dáváte přednost kvalitnímu českému ovoci a zelenině, ale bydlíte v Praze a nemáte vlastní zahrádku? Řešením jsou pro vás farmářské trhy. Po Praze jich je spousta a každý se koná jiný den v týdnu. Na tři z nich jsme vyrazili, abychom porovnali ceny a nabídku? A který trh u nás zvítězil? 

Populární farmářské trhy

Když se před lety v Praze začaly konat první farmářské trhy, staly se velkým hitem. A to přitom nešlo o žádnou novinku, trhy nebo tržnice existovaly v Praze již před dávnými lety. Farmářské trhy tak vznikly vlastně se záměrem navázat na tradici původních tržišť a podpořit české zemědělce a farmáře.

Nyní jsou nejen místem, kde koupíte dobré a čerstvé ovoce z českých zahrad, polí a sadů a další farmářské produkty (třeba kvalitní pečivo, vajíčka, mléčné výrobky, maso z českých chovů, případně různé pochutiny), ale i místem setkávání místních obyvatel a dějištěm různých akcí, například food festivalů

Na počátku jich bylo jen pár (mezi prvními byly trhy na Náplavce, na Jiříku či na Tyláku), s jejich vzrůstající popularitou se začaly farmářské trhy pořádat také na dalších místech po celé Praze. A tři z nich nyní navštívila naše spolupracovnice Nikola. Nakoupila zeleninu, dala si něco dobrého a zhodnotila pro vás, na který se vyplatí vyrazit. 

Heřmaňák

Holešovický trh, který se koná pravidelně každou sobotu od 8:30 do 13:30 na Řezáčově náměstí na Praze 7, je sice menší, díky tomu ale láká svou komorní a sousedskou atmosférou a mezi místními je hodně oblíbený. Najdete tu obvykle kolem 20-25 stánků, v nichž nabízejí čerstvé potraviny v bio i nebio kvalitě, a navíc občerstvení. Nápoje vám tu dají jen do zálohovaných sklenic nebo do vámi přinesených kelímků, podporují nákup do vlastních obalů

Nikola si nejprve dala pagáček s příchutí pizzy a kávu z kavárny Alchymista a pak se pustila do nákupu zeleniny a bylinek. Kromě nich lze na trhu koupit i čerstvé květiny, domácí vajíčka, biomaso nebo sladké koláče. „Určitě bych vyzdvihla nejpříznivější ceny a krásné prostředí trhu, které se hezky schovávají pod korunami stromů,“ okomentovala trh naše redaktorka. 

Náplavka

Druhým trhem, který Nikola navštívila, byl ten úplně nejznámější a také zřejmě největší v Praze na Náplavce Rašínova nábřeží, jenž se koná každou sobotu od 8:00 do 14:00. Sem kromě místních často zavítají rovněž turisté. Mají tu i větší výběr a vedle farmářských produktů (zeleniny, bylinek či domácího pečiva) tu seženete třeba i papírenské potřeby, keramické výrobky, klobouky a jiné doplňky a další hand made produkty. 

Nikola si koupila rybízové víno a ocenila i vynikající baklavu. Stánků s jídlem je tu však mnohem víc. Hodně oblíbené jsou třeba ty s topinkami, které zde jsou dokonce dva – v jednom si můžete dát na topinky různé druhy pest, v druhém pomazánky. Ceny přišly Nikole trochu vyšší (ale záleží, jak u kterých produktů, zelenina a ovoce zde vycházejí dobře) a nelíbily se jí ani davy lidí. Vše ale vynahradila atmosféra a výhled na Vltavu. 

Jiřák

Jako poslední vyzkoušela naše spolupracovnice Nikola trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad na Praze 2, které jsou podle ní takový zlatý střed. Tyto trhy patří rovněž k velmi populárním, jen v současnosti jejich atmosféru trochu narušuje rekonstrukce náměstí, takže trhy fungují jen v omezeném režimu na menší ploše, což bohužel ovlivňuje i nabídku. I zde jsou ceny trochu vyšší (u některých položek dokonce nejvyšší v rámci Prahy), mají tu ale velký výběr zeleniny, bylinek, pečiva a vajíček

„Zapovídala jsem se tam s pánem, který vyráběl salsy, třeba k nachos, a díky skvělé chuti jsem si i jednu medovou odnesla domů,“ zmínila Nikola. Kromě toho si koupila i čerstvý koriandr a ten den sklizená rajčátka. Trh určitě stojí za návštěvu i kvůli stálým stánkům, jako jsou maďarské lahůdky od Zsoltiho, stánek restaurace Podolka s hotovými jídly, nebo třeba Karolínčin med. 

Náš tip: Z čerstvé zeleniny koupené na trhu si můžete doma připravit třeba lečo podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku