Otestovali jsme tři farmářské trhy v Praze. Heřmaňák zaujme příjemnou atmosférou, Náplavka velkou nabídkou
4. 9. 2024 Rozhovory a reportáže
Dáváte přednost kvalitnímu českému ovoci a zelenině, ale bydlíte v Praze a nemáte vlastní zahrádku? Řešením jsou pro vás farmářské trhy. Po Praze jich je spousta a každý se koná jiný den v týdnu. Na tři z nich jsme vyrazili, abychom porovnali ceny a nabídku? A který trh u nás zvítězil?
Populární farmářské trhy
Když se před lety v Praze začaly konat první farmářské trhy, staly se velkým hitem. A to přitom nešlo o žádnou novinku, trhy nebo tržnice existovaly v Praze již před dávnými lety. Farmářské trhy tak vznikly vlastně se záměrem navázat na tradici původních tržišť a podpořit české zemědělce a farmáře.
Nyní jsou nejen místem, kde koupíte dobré a čerstvé ovoce z českých zahrad, polí a sadů a další farmářské produkty (třeba kvalitní pečivo, vajíčka, mléčné výrobky, maso z českých chovů, případně různé pochutiny), ale i místem setkávání místních obyvatel a dějištěm různých akcí, například food festivalů.
Na počátku jich bylo jen pár (mezi prvními byly trhy na Náplavce, na Jiříku či na Tyláku), s jejich vzrůstající popularitou se začaly farmářské trhy pořádat také na dalších místech po celé Praze. A tři z nich nyní navštívila naše spolupracovnice Nikola. Nakoupila zeleninu, dala si něco dobrého a zhodnotila pro vás, na který se vyplatí vyrazit.
Mohlo by vás zajímat
Heřmaňák
Holešovický trh, který se koná pravidelně každou sobotu od 8:30 do 13:30 na Řezáčově náměstí na Praze 7, je sice menší, díky tomu ale láká svou komorní a sousedskou atmosférou a mezi místními je hodně oblíbený. Najdete tu obvykle kolem 20-25 stánků, v nichž nabízejí čerstvé potraviny v bio i nebio kvalitě, a navíc občerstvení. Nápoje vám tu dají jen do zálohovaných sklenic nebo do vámi přinesených kelímků, podporují nákup do vlastních obalů.
Nikola si nejprve dala pagáček s příchutí pizzy a kávu z kavárny Alchymista a pak se pustila do nákupu zeleniny a bylinek. Kromě nich lze na trhu koupit i čerstvé květiny, domácí vajíčka, biomaso nebo sladké koláče. „Určitě bych vyzdvihla nejpříznivější ceny a krásné prostředí trhu, které se hezky schovávají pod korunami stromů,“ okomentovala trh naše redaktorka.
Náplavka
Druhým trhem, který Nikola navštívila, byl ten úplně nejznámější a také zřejmě největší v Praze na Náplavce Rašínova nábřeží, jenž se koná každou sobotu od 8:00 do 14:00. Sem kromě místních často zavítají rovněž turisté. Mají tu i větší výběr a vedle farmářských produktů (zeleniny, bylinek či domácího pečiva) tu seženete třeba i papírenské potřeby, keramické výrobky, klobouky a jiné doplňky a další hand made produkty.
Nikola si koupila rybízové víno a ocenila i vynikající baklavu. Stánků s jídlem je tu však mnohem víc. Hodně oblíbené jsou třeba ty s topinkami, které zde jsou dokonce dva – v jednom si můžete dát na topinky různé druhy pest, v druhém pomazánky. Ceny přišly Nikole trochu vyšší (ale záleží, jak u kterých produktů, zelenina a ovoce zde vycházejí dobře) a nelíbily se jí ani davy lidí. Vše ale vynahradila atmosféra a výhled na Vltavu.
Jiřák
Jako poslední vyzkoušela naše spolupracovnice Nikola trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad na Praze 2, které jsou podle ní takový zlatý střed. Tyto trhy patří rovněž k velmi populárním, jen v současnosti jejich atmosféru trochu narušuje rekonstrukce náměstí, takže trhy fungují jen v omezeném režimu na menší ploše, což bohužel ovlivňuje i nabídku. I zde jsou ceny trochu vyšší (u některých položek dokonce nejvyšší v rámci Prahy), mají tu ale velký výběr zeleniny, bylinek, pečiva a vajíček.
„Zapovídala jsem se tam s pánem, který vyráběl salsy, třeba k nachos, a díky skvělé chuti jsem si i jednu medovou odnesla domů,“ zmínila Nikola. Kromě toho si koupila i čerstvý koriandr a ten den sklizená rajčátka. Trh určitě stojí za návštěvu i kvůli stálým stánkům, jako jsou maďarské lahůdky od Zsoltiho, stánek restaurace Podolka s hotovými jídly, nebo třeba Karolínčin med.
Náš tip: Z čerstvé zeleniny koupené na trhu si můžete doma připravit třeba lečo podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Farmář Daniel Pech poradil, jak poznat kvalitní česnek. Sám ho na Vysočině pěstuje a prodává za 75 korun za kilo ve stánku u pole
VIDEO: Kde mají v Praze nejlepší hranolky? V Karlíně vítězí velikost porce a křupavost, na Andělu zase omáčka
Přečtěte si Zobrazit více
Co všechno víte a nevíte o mléce? Otestujte si své znalosti v našem poučném kvízu
VIDEO: Našli jsme tři restaurace v Praze s nejlepším výhledem. Někde uvidíte celé město, jinde můžete obdivovat architekturu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů