Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zamrazit rajčata? Syrová jsou zamrazená hned, příprava vařených je delší, ale ta pak mají pestřejší využití
Zdroj: Pixabay, Ralph

Máte bohatou úrodu rajčat a nevíte, co s nimi? Zjistěte, jak zamrazit čerstvá i vařená rajčata, a poznejte rozdíl v obou možnostech zpracování. Díky tomu vhodně uskladníte rajčata a krásně je využijete v zimě.

Jak zamrazit rajčata

Rajčata jsou výbornou zeleninou, která má spoustu možností využití. Krásné plody dozrálé na zahradě či na balkoně skvěle chutnají. Když se sezóna vydaří, sklidíme jich velké množství, takže bude zapotřebí je vhodně uskladnit.  Kromě zavařování a sušení rajčat (na slunci, v troubě a sušičce) můžeme také tyto plody zamrazit. Je to rychlý a snadný proces, jen je potřeba dodržovat několik pravidel.

Když se rozhodneme si rajčata zamrazit, je důležité počítat s tím, že se změní jejich konzistence a syrová se pak už jíst nedají. Plody rozměknou. Ovšem přes zimu místo salátů s rajčaty volíme spíše tepelně upravené plody. A pro tento účel jsou zamražená rajčata ideální, obzvlášť, když jsou to naše domácí. Jestli rajčata budeme mrazit syrová, nebo vařená, záleží na dalším využití.

Mražení syrových rajčat

Rajčata můžeme dávat zmrazit celá, nebo nakrájená. Nejlepší je využít oba způsoby, protože pak je budeme mít předpřipravené pro různé možnosti využití. Když pak při vaření budeme potřebovat krájená rajčata, vyplatí se nakrájet je ještě před zmrazením a také hned rozdělit na potřebné porce. Zmrzlá rajčata nandejte do mrazicích sáčků, případně vhodných dobře uzavíratelných plastových nádobek. Před použitím celá rajčata vyndejte, spařte vroucí vodou a oloupejte. Po rozmražení můžeme rajčata využít třeba do různých zapečených jídel, zkrátka tam, kde potřebujeme větší kousky. 

Celá rajčata zmrazíte tak, že odstraníte stopky, omyjete je a usušíte. Neloupejte je, to provedete až po vyndání z mrazáku. Jde to téměř samo. Osušená rajčata nandejte na tácek a nechte zmrznout. Zmrazené plody dejte do sáčků nebo plastových krabiček vhodných do mrazáku. Před použitím celá rajčata vyndejte, spařte vroucí vodou a oloupejte. Jde to snadno.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Mražení vařených rajčat

Rajčata můžeme také mrazit tepelně upravená. Nejprve plody pokrájíme, pak je podusíme na másle a směs necháme vychladnout. Můžeme ji i rozmixovat. Pak směs zamrazíme do malých nádobek

Variantou mražení tepelně upravených rajčat je podušení v páře. Rajčata následně propasírujeme a povaříme. Rozdělíme je na menší porce, využít můžeme například tvořítka na led. Zmražené tvary vyklepneme a dáme je do dobře uzavíratelných plastových nádobek nebo mrazicích sáčků. Takto si připravte třeba rajský protlak. Tyto varianty se hodí do rajské polévky i do omáčky.

Zmrzlá rajčata vydrží téměř až do příští sezóny.  

Náš tip: Z rajčat si můžete připravit i rajčatový protlak. Třeba právě podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku