Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedm nejlepších pomazánek pro rychlé večeře: Legendární vajíčková klasika, ale také liptovská s ančovičkami a kapary
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Je večer, chcete odpočívat a ne vařit dlouhé večeře. Skvěle se tak hodí sedm nejlepších pomazánek pro rychlé večeře. Jsou výborné, snadno a rychle je připravíte a budou chutnat všem.

Nejlepší pomazánky pro rychlé večeře

Často se nám nechce večer příliš složitě vyvařovat a hledáme cesty k jednoduché večeři. Jedna z nich jsou pomazánky. Máme pro vás přehled těch nejlepších. Najdete v nich uzeniny, ryby, i zeleninu. A samozřejmě nesmí chybět ani vajíčková.

1. Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka patří mezi klasiku. Chybí v málokterém rodinném jídelníčku. Na základní verzi vajíčkové pomazánky potřebujete: 6 natvrdo uvařených vajec, máslo (margarín) dle potřeby, plnotučnou hořčici dle chuti, mletý pepř, sůl a petrželku.

Jak na to? Máslo nechte změknout. Vejce dejte do hrnce se studenou osolenou vodou a uvařte je natvrdo. Pak je zchlaďte, oloupejte a pokrájejte nadrobno. Vajíčka nasypte do misky, přidejte změklé máslo. Opatrně míchejte a podle chuti přidávejte hořčici, mletý pepř a sůl. Jemnou pomazánku vložte na chvíli do lednice. Podávejte s vekou, bagetou či celozrnným pečivem - ideální v kombinaci s hlávkovým salátem jako lehká večeře na ochlazení. 

Náš tip: Připravte si zajímavou variantu vajíčkové pomazánky s mrkví.

2. Tuňáková pomazánka

Ryby někdy není snadné do malých strávníků dostat, přestože by v našich jídelníčcích měly mít své pevné místo. Tuňáková pomazánka ale bývá výjimkou. Je  totiž výborná a jen se po ní zapráší. Zajímavou variantou je třeba přidání kaparů, aromatickou chuť pomazánce dodá hořčice (výborná je dijonská).

Náš tip: Připravte si tuňákovou pomazánku s kapary.

3. Šunková pomazánka

Každá oblíbená pomazánka mívá řadu různých variant. Jinak tomu není ani u šunkové pomazánky. Ačkoliv to nevypadá, může mít pikantní podobu a být velmi šťavnatá díky jablku. Pikantnost jí zajistí křen, kyselost citronová šťáva. Konzistenci doladí majonéza a bílý jogurt. Na ozdobu této výborné šunkové pomazánky může posloužit nasekaná pažitka.

Náš tip: Pokud zatoužíte po jemnější verzi šunkové pomazánky, připravte si ji v decentní sýrové podobě.

4. Mrkvová pomazánka

Když chceme zeleninovou pomazánku, hodí se teď, v době, kdy taháme ze země mrkev, využít tuto skvělou potravinu. Pomazánka z ní je rychlá a snadno si tak připravíme výbornou večeři. Směs čerstvé mrkve, tatarky, taveného sýru a česneku výborně chutná na čerstvém chlebu nebo opečeném toastu.

Náš tip: Připravte si šťavnatou mrkvovou pomazánku

5. Liptovská pomazánka

U nás poměrně netradiční suroviny: kapary a ančovičky propojené s jemným tvarohem, to je základ pro oblíbenou liptovskou pomazánku. V pravé slovenské verzi se ovšem využívá bryndza, v rakouské zase slaný smetanový hrudkovitý sýr Brimsen. Může v ní být i hořčice. Pokud nemáme ančovičky, jdou nahradit sardelovou pastou.  

Náš tip: Připravte si výbornou liptovskou pomazánku.

6. Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka nejlépe chutná namazaná na opečeném chlebu a báječně ladí k pivu. Na škvarkovou pomazánku nemusíme do hospody, snadno si ji připravíme doma. Škvarky se dají koupit hotové v řeznictví i v supermarketu, přichystat si ale můžeme i domácí. V pomazánce pak škvarky ladí s cibulí, česnekem, bylinkami, kyselými okurkami a hořčicí.

Náš tip: Připravte si jednu ze tří variant škvarkových pomazánek.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

 

7. Budapešťská pomazánka

Kombinací tvarohu, sladkokyselé kapie a mleté papriky vznikne výborná oblíbená budapešťská pomazánka. Z lahůdkářství se časem zařadila mezi naše domácí kulinární výtvory.

Připravíte ji snadno. Na pomazánku potřebujete: 250 g tvarohu, 1 lžíci másla, 2 lžičky mleté papriky, 2 lžíce nakládané kapie nakrájené na proužky, 1 malou cibuli a sůl.

Jak na to? Tvaroh utřete s máslem. Vmíchejte papriku, kapie, jemně nakrájenou cibulku a osolte. Vše dohromady důkladně promíchejte nebo prošlehejte. Pomazánku natřete na čerstvé pečivo. Povrch ozdobte kapií a zelenou cibulkou.

Náš tip: Připravte si škvarkovou pomazánku podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku