Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kočičí kavárna je pojem, který se v našich končinách teprve zažívá. O těchto podnicích se sice veřejně ví, ale málokdo už vyzkoušel, jak to vlastně ve specifickém prostředí, které nemusí každému vyhovovat, vypadá. Toprecepty.cz proto navštívily KočKavárnu, kterou najdete v Písku, aby zjistily, jak to tam chodí.

Co máme čekat

Češi se de facto dělí na milovníky psů a milovníky koček. Pro ty druhé vznikly po zahraničním vzoru jedinečné prostory, kde se mohou se svými oblíbenci setkat a přitom si dát i něco dobrého k jídlu nebo pití. Jako nápad to zní ideálně, obzvláště, pokud jsou kočky vaším preferovaným zvířetem, zároveň je zde však několik otázek, které jsme se pokusili zodpovědět.

Prvně je důležité si uvědomit, že se návštěvou kočičí kavárny dobrovolně dostáváte do prostoru, který sdílíte s místními obyvateli, u nichž jste „na návštěvě“. Jakkoliv to může znít zvláštně a přirovnávání zvířat k lidem můžeme odmítat, v prostoru kočičí kavárny skutečně platí, že pravidla neurčuje zákazník.

Mnohdy se dokonce může zdát, že ani obsluha či majitel. Vždyť i celý prostor vypadá jako jedno velké kočičí hřiště, plné škrabadel, prolézaček a polic, určených pro tato zvířata (všimněte si v naší galerii).

Buďte připraveni na vše

O tom ovšem informuje celá řada regulí, na která při návštěvě speciální kavárny přistupujete už tím, že překročíte její práh a které jsou pro jistotu ještě vypsány na speciálním lístku.

Patří mezi ně například žádosti: „Nebuďte nás, pokud spíme. Našeho pejska známe, ostatní by nám mohli ublížit, proto je pozorujeme jenom přes výlohu. Při focení nám prosím neblýskejte do očí bleskem. Nekrmte nás lidskými dobrotami. Sice bychom někdy rády ochutnaly, co máte na talířku dobrého, jenže potom by nás určitě bolelo břicho či pokud jste nemocní a máte ruce plné kapesníků, přijďte za námi raději někdy jindy.“

Zkrátka, kočičí pravidla se zde respektují. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří kočky nemají rádi, vadí jim jejich dotírání či trpíte alergií na jejich srst, rovnou na návštěvu kavárny zapomeňte. 

Stejně tak si dobře rozmyslete, zda nezvolíte tradiční kavárnu, pokud jste hákliví na chlupy na oblečení, v horším případě v nápojích či pokrmech. V kočičím podniku se totiž sotva takové situaci vyhnete. 

Zážitek se vším všudy

Jestliže však naopak dokážete čtyřnohým tvorům odpustit téměř cokoliv, bude pro vás návštěva kočičí kavárny opravdovým zážitkem. Naše zkušenost z té písecké je totiž pouze pozitivní a už teď víme, že pokud narazíme na další obdobný podnik, určitě ho vyzkoušíme.

Kočky jsou totiž tak příjemným zpestřením návštěvy kavárny, že dokážete přehlédnout i nedostatky v servírovaných jídlech a pitích. Ne, že by v KočKavárně bylo něco v nepořádku, ale například domácí limonádu za 72 Kč za půllitr by určitě mohli mít chutnější a méně „vodovou“.

Oproti tomu však kokosový zákusek Raffaello, inspirovaný známou sladkostí za 99 korun skutečně stál. Stejně jako Latté za 71 Kč.

Kočky, kam se podíváš

Konzumaci všech těchto pochutin doprovázela přítomnost zhruba šesti koček, které se průběžně měnily, když postupně zkoumaly, kdo se do „jejich“ kavárny přišel podívat. Některé si vedle nás lehly na lavici, jiné zvolily místo u vedlejšího stolu.

Dvě nejpřítulnější jsme zaujali natolik, že vyskočily na stůl, u kterého jsme seděli. A právě to by mohl být onen problém, který by někomu mohl návštěvu znepříjemnit.

Nám to ovšem nevadilo, protože jsme na kočky zvyklí a jejich přítomnost nám dělá spíš radost. Každou návštěvu u stolu jsme tak kvitovali a byli za ni rádi. Zdálo se, že zvířecí bytosti to mají podobně a za každého člověka, který je pohladí nebo podrbe za uchem jsou nesmírně vděční. Tato skutečnost zážitek z kavárny ještě umocňuje a dokazuje, že zkouška něčeho, co jsme zatím neznali, byla dobrým nápadem.

Rozhodně musíte počítat s tím, že kočky, jejich motivy a chlupy jsou opravdu všude, ale od toho je to kočičí kavárna. V žádném případě se však nemusíte obávat zápachu, který by šel z jejich toalet. Minimálně v Písku mají tento problém vyřešen na jedničku a podle aroma byste absolutně nepoznali, že nejste v klasické kavárně.

Jak to vypadá v písecké KočKavárně zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Kočičí kavárna v Písku

Ukázat 21 fotografií

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu vynikající Raffaello řezy s kokosem, jsou podobné zákusku, který jsme ochutnali v kavárně:

Recepty k tomuto článku