Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Samosběry jablek 2024: Kilo si natrháte už za 8 Kč. V nabídce jsou i oblíbené odrůdy jablek Golden, Gala nebo Idared
Zdroj: Freepik, freepik

Léto sice pomalu končí, samosběry různých plodin ale pokračují. A září je ideální čas na to zajít nebo zajet si někam do sadu pro jablka. Zapátrali jsme proto, kde v současnosti u nás samosběry jablek nabízejí, jak vše probíhá a co je dobré si vzít s sebou. A zde pro vás máme přehled.

Samosběry začaly dříve

I když jablka seženete v obchodech po celý rok, toto ovoce neoddělitelně patří ke konci léta a k podzimu. Právě to je období závinů nebo koláčů z křehkého těsta vonících jablky a kořením. Během září dozrává u nás nejvíc odrůd jablek a v tomto čase je nejlepší si jablíčka utrhnout přímo ze stromu. A toho by bylo škoda nevyužít. 

Pokud na zahradě jabloň nemáte, je pro vás řešením vyrazit do sadu nabízejícího samosběr. V České republice je takových hned několik a jablka tu navíc mají za mnohem výhodnější ceny. Díky tomu si jich můžete nasbírat i více k uskladnění.

Pokud máte nějaký dobře větraný sklep, kde se drží teploty kolem 2-4 °C, vydrží vám tam až do jara, zimní odrůdy dokonce až do května. V dobách, kdy jablka stojí až kolem šedesáti i více korun za kilo, takové zásoby jen oceníte. A kam si tedy pro jablíčka můžete zajet?

Středočeský kraj

Sady Bílé Podolí – samosběr jablek probíhá nedaleko Kutné Hory v Semtěši pod hřbitovem každý den od 12 do 18 hodin každý den, včetně víkendů, a to až do odvolání. Nyní je možné trhat odrůdy Gloster, Bohemia, Golden a McIntosh.

Termín samosběru je nutné si rezervovat na telefonním čísle 327397216. Doporučuje se vlastní vybavení ve formě česáčku nebo stupínku. Případně vám ale vše půjčí. Cena za kilo jablek se pohybuje od 8 do 15 Kč. Platit je možné jen v hotovosti. Více na Sadybilepodoli.cz.

Zdice – na samosběr se chystají ve Zdicích u Berouna. Bližší informace a jakož i termíny zahájení najdete na stránkách Samosber-zdice.cz.

Východní Čechy

Sady Svinčany – za výhodnější cenu než v obchodech nabízejí jablka i ve Svinčanech u Heřmanova Městce. Již natrhaná jablka z místní sklizně koupíte kilogram za 27 Kč, navíc prodávají i jablečný mošt z vlastních jablek – 5 l za 170 Kč. Koupit si můžete i horší jablka za 12 Kč/kg. Více na Sady-svincany.cz

Ovocné sady Synkov – pro synkovská jablíčka odrůdy Gala si můžete zajet do Synkova u Rychnova nad Kněžnou. Zde to budete mít bez práce, neboť jablka jsou již natrhaná, cena za kilogram je ale příznivá, a sice 25 Kč. Otevřeno mají od pondělí do pátku od 8 do 15,30. Více na Synkovska-jablicka.cz.

Jižní Morava

Ovocnářství Buzrla – v sadech u Velkých Bílovic prodávají jen natrhaná jablka, ale i zde je mají za poměrně dobrou cenu 35 Kč za kilogram. Nyní prodávají sladkou podzimní odrůdu Gala. Více na Ovocnarstvibuzrla.cz.

Severní Morava

Sady Životice – v sadech nedaleko Havířova začal samosběr v průběhu srpna. Již nyní je možné si tu natrhat podzimní odrůdy - Gala (sladká jablka), Šampion (sladkokyselá) či zimní odrůdu Golden (sladká).

Cena jablek při samosběru je jednotná 29 Kč/kg. Lze platit i platební kartou. Sady jsou otevřené v pondělí, ve středu a v pátek od 7 do 15 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 7 do 16,30 a v sobotu od 8 do 12 hodin. Více na Sadyzivotice.cz.
Farma Lička – v Sedlnicích u Nového Jičína a v Rychalticích u Příbora je možné si natrhat jablka každou sobotu až do půlky září, vždy od 8 do 12 hodin. Sbírá se do vlastních nádob, platit lze hotově i kartou. Cena se mění každý týden. Více na Farmalicka.cz.

Něco navíc

Samosběr nabízejí nejen velké ovocné sady, ale i soukromí sadaři. Na jejich nabídky se můžete podívat třeba facebookových stránkách Sousedský samosběr Morava nebo Kup od souseda. Jablka je možné získat již za cenu 15 Kč/kg. 

Edit: Informace a ceny platí k datu 3. 9. 2024. Ceny i otevírací doba se mohou v průběhu času měnit. 

Náš tip: Z natrhaných jablíček si můžete doma upéct třeba tento vynikající koláč podle našeho video receptu


 

Témata

Recepty k tomuto článku