Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Farmář radí, jak poznat správně zralé švestky na povidla a jak je správně uvařit. Pomůže vařečkový test
Zdroj: Toprecepty

Věděli jste, že ta nejlepší chvíle pro přípravu sladkých domácích švestkových povidel je právě teď? Ovoce na povidla totiž musí být dostatečně zralé, aby byla zavařenina chuťově nejlepší. S tím, jak správně postupovat, poradil pro Toprecepty.cz Tomáš Kořínek mladší z firmy Ovocňák.

Jak poznat správně zralé švestky  

Správná a poctivá švestková povidla obsahují jen perfektně vyzrálé zdravé švestky, případně koření jako je skořice nebo vanilka, ale nic víc. Zcela nadbytečný je v nich cukr, ostatně nepoužívaly ho dříve ani naše babičky.  O sladkou chuť se totiž postará samo ovoce, ale je potřeba zavařovat je ve správnou chvíli zralosti

Jak to poznáme, s tím nám poradil Tomáš Kořínek mladší z firmy Ovocňák. „Základem na povidla je dostatečně zralé ovoce, ideálně až ve stádiu přezrátí, protože do povidel by se neměl sypat cukr. Je potřeba, aby švestky byly už v takové fázi, že je mezi dvěma prsty rozmáčknete a pecku lehce vytlačíte ven. V tento moment mají více než 15g cukru ve 100g švestek a to je základ pro dobrá povidla bez přidaného cukru,“ vysvětluje farmář a přidává i své další tipy. 

Jak na nejlepší povidla

Jak už jsme si řekli, pro přípravu povidel potřebujete jen čerstvé a správně vyzrálé švestky. Z 1 kg ovoce budete míz zhruba 300-350 g povidel. Jak postupovat, aby byl výsledek perfektní? 

  1. Pomalé vaření nebo pečení
    Pokud budete povidla vařit, zvolte širší a nižší hrnec, aby se povidla provařila rychleji a stejnoměrněji. Švestky předem omyjte, zbavte případně vadných kusů a vypeckujte je. „Vypeckované švestky v hrnci dostaňte k varu, pak příkon tepla ztlumte a na mírném ohni ovoce pomalu vařte, dokud neztratí dost vody,“ vysvětluje Tomáš Kořínek. Cílem je vyvařit nadbytečnou tekutinu ze švestek a objem ovoce zredukovat. Švestky proto vařte pod pokličkou tak dlouho, dokud nejsou povidla hustá tak, že se při míchání za vařečkou tvoří brázda, která se neslije. 
  2. Jen míchání, bez mixování
    Někdo má tendenci rozvařené švestky následně rozmixovat. To Tomáš Kořínek nedoporučuje. Je to i zbytečné. „Slupky se rozvaří, stačí švestky občas zamíchat, případné připalování na dně hrnce dělá hezkou barvu. Důležité je sledovat, až se objem ovoce zredukuje zhruba pod 40% a víc, pak jsou povidla dost hustá i sladká,“ říká Kořínek, který ve své rodinné firmě vaří povidla nejen švestková, ale také višňová či hrušková. 
  3. Horké do skla
    Hotová, tak akorát hustá povidla, pak rovnou za horka plňte do čistých, ideálně vysterilizovaných, sklenic, otřete hrdla a sklenice dobře zavíčkujte. „Povidla lijte do sklenic co nejblíže k okraji, aby zůstalo co nejméně vzduchu pod víčkem," uzavírá Tomáš Kořínek. Pokud chcete, můžete pro lepší konzervaci hrdla sklenic i víčko otřít rumem. Povidla zároveň krásně provoní. Rum také můžete přidat do povidel ke konci vaření, ale to už je na každém, co mu chutná a voní. Ve firmě Ovocňák sázejí jen na perfektní švestky a do povidel nic dalšího nepřidávají.

Něco navíc: Ze švestek si také můžete připravit tento skvělý koláč podle našeho video receptu. 

 

Recepty k tomuto článku