Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na sušená rajčata krok za krokem: Tradiční postup je na slunci, nejsnáz to ale jde v sušičce a v troubě to zvládne každý
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Při dobré úrodě rajčat si chceme tuto zeleninu uchovat i do dalšího období. Zjistěte, jak na sušená rajčata krok za krokem a připravte si základ pro mlsání, ale i další báječná jídla.

Na co se dají použít sušená rajčata

Sušená rajčata skvělé zpestří stravu. Hodí se do těstovin, ke kuskusu, na chleba, do bagetek, ale třeba i do salátů. Sušená rajčata si nemusíme kupovat, ale snadno si je připravíme doma, nabízí se k tomu hned několik variant. Přebytky z bohaté sklizně rajčat můžeme sušit na slunci, v sušičce, ale také v troubě. Samotné sušení je ve všech případech jednoduché, takže ho zvládne i začátečník v kuchyni. Jednotlivé varianty se liší dobou sušení. Když kousky na závěr naložíme do oleje, získáme velmi lahodnou dobrotu, která vydrží déle.

Jaká rajčata se hodí na sušení

Na sušení nejsou úplně vhodná vodovatá rajčata. Naopak ideální jsou ta masitá, která neobsahují tolik vody. Pokud ale na zahradě nebo na balkoně máte jen vodnatější rajčata, dá se poradit i s nimi. Každé zdravé rajče se dá využít. V případě vodnatějších rajčat rozpůlíme plod a dužinu odstraníme bokem. Využijeme pouze vnější část, která se bude lépe sušit. 

Jak připravit rajčata na sušení

Sušení rajčat není složité. Jak už jsme zmínili, je třeba se rozhodnout pro určitou variantu s ohledem na dobu sušení. Samotná rajčata je třeba předem připravit. Omyjeme je, osušíme, dáme pryč stopky a rozkrájíme je. Menší rajčata, jako jsou třeba cherry, stačí rozpůlit, větší plody se vyplatí rozkrájet na asi 1-2centimetrové plátky. Díky nakrájení bude sušení mnohem rychlejší.

Při sušení je třeba počítat s tím, že rajčata výrazně zmenší svou velikost. Důležité také je, aby kousky byly zhruba stejně velké, budou se pak sušit rovnoměrněji.

Jak sušit rajčata na slunci

Sušení rajčat na slunci je velmi tradiční způsob. Pro tuto variantu je zapotřebí hodně slunečního svitu a tepla, v parných dnech je ideální.

  • Rajčata opatrně nakrájíme.
  • V tomto případě je lepší z rajčat odstranit semínka, proces se výrazně urychlí.
  • Kousky rozložíme na rošty, které vystavíme na velmi slunné místo.
  • Rajčata pravidelně otáčíme, budou se tak sušit rovnoměrněji.
  • Během jednoho dne se rajčata nejspíš nedosuší, proto je večer doneseme dovnitř, aby nezvlhla. Ráno je znovu dáme na slunce. Tato varianta může trvat 4, ale také 14 dnů, záleží na venkovní teplotě a vlhkosti.

Jak sušit rajčata v sušičce

Sušení v sušičce je vyhledávanou variantou.

  • Opět rajčata nakrájíme na plátky a dáme na pláty sušičky.
  • Nastavíme teplotu asi na 70 °C a sušičku necháme jet několik hodin. Hotová budou zhruba za 8 hodin.
  • Průběžně kontrolujeme stav usušení.
  • Kusy, které už se zdají „hotové“, vyndáme. Rajčata se totiž nesmí přesušit, pak jsou tvrdá a lámou se. Krátké sušení zase vede k plesnivění.

Jak sušit rajčata v troubě

Sušení v troubě při 80-90 °C trvá minimálně 10 hodin. Liší se podle velikosti rajčat a jejich množství.

  • Sušení v troubě je jednoduché. Předpřipravená rajčata narovnáme na plech vyložený pečicím papírem
  • Rajčata posypeme solí, kořením. Hodí se pepř, tymián, rozmarýn.
  • Troubu zapneme na 80–90 °C a sušíme.
  • Plechů můžeme dát do trouby i víc. Během sušení necháme dvířka mírně pootevřená, aby mohla unikat vlhkost.
  • Po třech hodinách kousky rajčat opatrně otočíme třeba pomocí obracečky.
  • Pokračujeme v sušení za občasného obracení a kontrolování, dokud rajčata neuschnou. Trvá to zhruba 10 hodin.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak skladovat sušená rajčata

Usušená rajčata nejprve musíme nechat zcela vychladnout. Pak jednotlivé kousky naskládáme do vzduchotěsné nádoby a dáme ji do lednice. Takto vydrží několik týdnů, někdy i měsíců (záleží na míře usušení). 

Rajčata je třeba průběžně kontrolovat, jestli nezačínají plesnivět. Skvělou volbou skladování na delší dobu je uložení rajčat do mrazicího sáčku, který dobře uzavřeme a dáme je do mrazáku, kde vydrží klidně do příští sezóny.

Naložení do olivového oleje je skvělou variantou. 

  • Sušená rajčata nakrájíme, jak potřebujeme.
  • Kousky naskládáme do zcela čistých skleniček.
  • Podle chuti můžeme přidat nakrájený česnek, chilli papričku, hodí se i čerstvé bylinky (bazalka, oregano, tymián). (Při použití těchto ingrediencí je nutné hotovou skleničku skladovat v lednici, jinak se rychleji kazí.)
  • Vše zalijeme kvalitním olivovým olejem tak, aby rajčata byla úplně ponořená.
  • Skleničky dobře uzavřeme a necháme několik dnů rozležet. 
  • Sklenici se sušenými rajčaty dáme ideálně do lednice, kde rajčata vydrží několik měsíců. Pokud je ve sklenici jen olej a sušená rajčata, můžeme sklenice skladovat i při pokojové teplotě. 

Náš tip: Připravte si sušená rajčata i podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku