Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeská kulajda: Výborná smetanová polévka s brambory a čerstvě nasbíranými houbami voní koprem
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Vynikající jihočeská kulajda je plná tradic jižních Čech, kde má řada maminek a babiček ten svůj nejlepší recept. Jeden osvědčený pro vás máme i my. Nezapomeňte se zastavit v lese pro houby. Z dobrých surovin nejlépe chutná.

Co je kulajda

Kulajda je název pro tradiční bílou polévku původem z jižních Čech, ve které nechybí houby, brambory, kopr a smetana. Polévka bývá dochucena kořením a je nakyslá díky octu. Obvykle se do kulajdy přidává zastřené vejce, někdo má zase raději vejce uvařené natvrdo. 

Pokud jde o houby, někdo nedá dopustit pouze na lišky, jiný do jihočeské kulajdy přidává jakékoliv dobré čerstvě nasbírané lesní houby. Výborná je směs hřibovitých hub, přidat ale také můžeme třeba žampiony. 

Jak se dělá jihočeská polévka kulajda

Na 6 porcí potřebujete: 1 l vody, 1/2 l mléka, 1 velkou cibuli, 200 g 12% smetany, 3 lžíce hladké mouky, 1 misku hub, 5 brambor, 1 hrst nasekaného kopru, 1 vejce, sůl, ocet (podle chuti), 4 kuličky nového koření a 3 bobkové listy.

Jak na to? Houby očistěte a pokrájejte je na menší kousky. Dejte vařit vodu, osolte ji a přidejte houby. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Přidejte je do hrnce, stejně jako koření a cibuli. Vařte, dokud vše není téměř měkké. Vyndejte koření, vlijte mléko. Do misky dejte mouku a rozmíchejte ji v malém množství vody. Pak ji vlijte do hrnce a promíchejte. Vařte 15–20 minut a přilijte smetanu. Před koncem varu do polévky přidejte rozkvedlané vejce a nechte ho srazit. Dochuťte octem podle chuti. Vypněte sporák, nasekejte kopr a přidejte do jihočeské kulajdy

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak vylepšit kulajdu

Kulajdu si můžeme i různě vylepšit. Třeba tím, že nahnědlou jíšku zalijeme vařícím vývarem (vodou) a metličkou vše rozšleháme. Pokud se obáváme, že se nám smetana srazí, využijeme tu vysokoprocentní (33 %).

Než houby přidáme do hrnce, můžeme je orestovat na másle

Náš tip: Uvařte si jihočeskou kulajdu podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku