Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně upéct králíka? Na pekáči je nejlepší půlroční zvíře. Díky těmto tipům bude maso krásně šťavnaté a křehké
Zdroj: Toprecepty

„Furt králíka, každej den máme králíka…“ Slavná hláška z filmu z populární komedie Slunce, seno, jahody už pro většinu lidí moc aktuální není. Na druhou stranu, králíka si už dnes mohou udělat i ti, kteří nemají příbuzné na venkově. Jak ale tato specifické jemné maso upéct?

Kde sehnat králíka?

Pochutnat si na králíkovi bylo ještě před pár lety jen výsadou lidí, kteří žili na venkově. A mnohdy výsadou, po níž už mnozí ani netoužili, jak dokládá hláška z oblíbeného filmu. V poslední době však králičí maso nebo dokonce celého králíka bez problémů seženete i v mnoha supermarketech.

Pokud přemýšlíte, zda si králíka koupit, neváhejte. Králičí maso se řadí do kategorie tzv. bílého masa. Má hodně světlou barvu, jemnou chuť, a jeho hlavní předností je, že obsahuje velmi málo tuku. Díky tomu je považováno za velmi dietní a dobře stravitelné a je vynikajícím zdrojem bílkovin

Jak dochutit králíka?

Kromě toho je i hodně měkké, jemně vláknité a svou texturou se podobá drůbežímu maso. Oproti němu má ale specifickou chuť. Králík se dá připravit na mnoho způsobů. Často se peče celý, obvykle na česneku a pak se podává se špenátem, vynikající je také úprava s hořčicí a na víně nebo s cibulí.

Lze jej ovšem i rozporcovat. Z králíka se často zvlášť prodávají stehna, která lze i vykostit a upravit jako řízky. Na minutkovou úpravu se hodí maso z hřbetu nebo kýty, na vaření a dušení se používá nejčastěji přední půlka

Jak péct králíka?

Vzhledem k tomu, že je králík hodně libový, hrozí, že bude po upečení hodně tuhý a vysušený. To se může stát i v případě, že králík není úplně nejmladší. Nejchutnější je králík, který dosáhl stáří 5-9 měsíců, což si zajistíte, když jej koupíte někde u chovatele. Přesto je i tak mnoho možností, jak připravit  králičí maso, aby bylo krásně šťavnaté a chutné. 

  1. I když pečete celého králíka, je lepší jej naporcovat na kousky - hřbet, kýty, plec, bok a hrudí, aby se lépe a rovnoměrně propekly. Jak přesně králíka naporcovat, najdete v našem videu v tomto odkaze
  2. Maso je možné i předem naložit do marinády a nechat je v ní přes noc. Maso bude díky ní chutnější a po upečení šťavnatější. Kyselé složky jako citronová šťáva, ocet nebo jogurt pomáhají maso změkčit, zatímco bylinky, česnek a koření mu dodají výraznou chuť. Do marinády na králíka se často přidává hořčice, z bylinek a koření se k němu hodí třeba rozmarýn, ale i jalovec, bobkový list nebo kmín.  
  3. Vzhledem k tomu, že je maso libové, prospěje mu přidat do pekáče slaninu nakrájenou na kostičky. Plátky slaniny můžete také králíka obložit – tuk z ní se bude během pečení uvolňovat. Maso tak ochrání před vysušením, a ještě mu dodá příjemnou chuť. Králíka můžete rovněž prošpikovat slaninou nakrájenou na malé klínky. Špikuje se maso z hřbetu a stehna tak, že se dlouhým ostrým nožem šikmo dolů do masa vyřízne jakýsi tunýlek a do něj se vloží klínek slaniny špičkou vpřed. Větší část slaniny musí zůstat v mase.
  4. Králičímu masu rovněž prospěje dlouhé a pomalé pečení při nižší teplotě, cca 150-160 °C. Díky tomu se maso nevysuší a propeče se postupně. Králíka pečte v zakrytém pekáči. Na konci můžete poklop sundat a zvýšit teplotu, aby se maso propeklo dokřupava
  5. Během pečení je třeba králíka podlévat vývarem nebo bílým vínem a přelévat vypečenou šťávou. Díky tomu zůstane maso šťavnaté. Výpekem pak můžete maso přelít na talíři. 
  6. Po upečení je dobré nechat maso ještě krátce odpočinout pod alobalem. Během té doby se šťáva v mase rovnoměrně rozloží a králičí maso bude na talíři krásně šťavnaté.

Náš tip: Klasiku v podobě králíka na smetaně si můžete udělat podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 

Recepty k tomuto článku