Bílé rýži odzvonilo! Přednost dejte hnědé!
3. 3. 2017 Životní styl
Hnědá rýže se v současnosti řadí mezi trendy zdravého stravování. Ačkoli má podobnou chuť jako ta bílá a stejné způsoby úprav, je hodnocena jako mnohonásobně lepší, a to zejména díky svému složení. Hnědá rýže je totiž celozrnná – není rafinovaná tak jako bílá rýže a díky tomu si ponechává maximum živin.
Bohatý zdroj živin
Hnědá rýže je přímo napěchovaná živinami, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Najdeme v ní například selen, který má schopnost regenerovat buňky a tím výrazně snižovat riziko vzniku nejen rakoviny, ale například i onemocnění srdce.
Hnědá rýže je bohatá také na mangan – v jednom šálku hnědé rýže se skrývá 80% doporučeného denního množství manganu, což je úžasné. Tento minerál pomáhá tělu zpracovávat tuky a podporuje a harmonizuje funkci nervového a reprodukčního systému. Dostatečný příjem manganu vám navíc zajistí klidný a hluboký spánek, takže si na hnědé rýži pochutnejte i tehdy, když trpíte nespavostí.
Hnědá rýže je navíc řazena mezi tzv. superpotraviny, a to zejména díky svému vysokému obsahu antioxidantů. Antioxidanty tělu prospívají mnohými způsoby, především posilují imunitní činnost a chrání buňky před nebezpečnými volnými radikály, čímž účinně zamezují rakovinotvornému bujení.
S hnědou rýží budete fit vevnitř i navenek
Hnědá rýže je plná potřebné vlákniny, a tak jí bez obav můžete zařadit na jídelníček i v případě, že držíte redukční dietu. Vláknina je nezbytná pro správnou funkci střev a navíc vám zajistí pocit sytosti po dlouhou dobu, takže vás nebudou přepadat nezvladatelné chutě. Začleněním hnědé rýže do jídelníčku budete fit nejen navenek. Konzumace hnědé rýže vám totiž pomůže udržet pod kontrolou i hladinu cukru v krvi. Nedávné studie prokázaly, že konzumace půl šálku hnědé rýže denně, snižuje pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu až o 60%! Pozor: Konzumace bílé rýže pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění naopak zvyšuje!
Výhodou hnědé rýže je skutečnost, že ji můžete snadno zařadit do svého běžného jídelníčku. Určitě vyzkoušejte mouku z hnědé rýže, ze které připravíte velmi chutné pečivo, palačinky a další oblíbené pokrmy. Díky svému unikátnímu složení je hnědá rýže velmi vhodná i pro děti.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Amatérská kuchařka Milada z Ostravy navařila, popsala a nafotila už neskutečných 2336 receptů a hodlá pokořit jeden milník
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Komentáře