Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na ty nejlepší francouzské brambory? Co nejtenčí plátky brambor jsou základ, chuť vylepší tučná smetana i správná směs koření
Zdroj: Toprecepty

Francouzské brambory jsou klasickým jídlem školních jídelen a podobných vývařoven a oblíbeným pokrmem typu „co dům dal“. Tento zapékaný bramborový pokrm se dá připravit na mnoho způsobů a v mnohém se dá i vylepšit na delikatesu hodnou francouzské kuchyně. 

Francouzské, ale ne z Francie

I když se francouzské brambory honosí přízviskem francouzské, pokrm v podobě, jak ho známe u nás, rozhodně z Francie nepochází. Jde tak o podobnou specialitu, jako je třeba španělský ptáček nebo ruské vejce. Je však třeba podotknout, že podobné jídlo mají i ve Francii, kde mu ovšem říkají brambory dauphinoise.

Tyto zapečené brambory jsou populární francouzskou přílohou podobného vzhledu a lze usuzovat, že naše francouzské brambory se jimi pravděpodobně inspirovaly. Brambory dauphinoise jsou ale o trochu větší lahůdkou, brambory se do nich krájí na úplně tenoučké plátky, v pekáčku se zalévají smetanou a pak se zapékají. Jde o delikatesu vpravdě luxusní, která se podávala na šlechtických tabulích. 

České s masem a vajíčkem

To „české“ francouzské brambory jsou typickým jídlem ze zbytků, které se u nás připravuje většinou tehdy, když je třeba nějak zpracovat brambory z předchozího dne. K nim se přidá kousek uzeného masa, klobáska nebo nějaká jiná uzenina, a to vše se pak zapeče s rozšlehaným vajíčkem, případně ještě s mlékem nebo smetanou. Dalo by se říct, že jde vlastně o takovou bramborovou obdobu šunkofleků

Jak vylepšit francouzské brambory?

Pokud máte francouzské brambory v oblibě a zrovna nemáte žádné uvařené brambory z předchozího dne, můžete si je udělat pěkně od začátku a trochu se je vylepšit. Poradíme vám, jak na to.

  • To hlavní, čemu je třeba věnovat pozornost, jsou brambory. Ty se obvykle krájejí na kostičky nebo čtvrtky, můžete se ale inspirovat bramborami dauphinoise a nakrájet je na co nejtenčí plátky. Můžete se do toho pustit nožem, práci si ale usnadníte, když použijete struhadlo mandolína. Brambory pak ani není nutné předem vařit ve vodě a stačí je jen zapéct. 
  • Pokrm bude mnohem lahodnější, když rozšlehaná vajíčka smícháte se smetanou, nejlépe nějakou tučnější. Případně můžete smetanu nakombinovat s mlékem.
  • Smetana mívá tendenci se při zapékání srážet, čímž vytváří v pokrmu nevzhledné „cucky“. Předejdete tomu jednoduchým trikem. Bramborové plátky předem krátce povařte ve smetaně, ta se díky tomu zahustí škrobem z brambor a pak se nesrazí. 
  • Smetanovou směs můžete i okořenit – výborně se do ní hodí muškátový oříšek nebo nějaké bylinky. Smetanu můžete rovněž smíchat s nastrouhaným sýrem (např. goudou, čedarem či ementálem), případně jím můžete posypat povrch celého pokrmu. Jako dochucovadlo je vhodný i česnek
  • Od brambor dauphinoise se ty francouzské liší hlavně tím, že se do nich dávají další ingredience, především uzené maso. Místo něj lze použít ale i třeba zbytky pečeného masa (např. od nedělního oběda) nebo uzeniny. Uzené či uzeninu můžete předem osmahnout, aby se krásně uvolnily chutě. Zajímavá je i verze s mletým masem. Ve vegetariánské verzi můžete maso nahradit třeba houbami.
  • Častou ingrediencí francouzských brambor je i cibule nakrájená na proužky. Vedle ní lze přidat i další druhy zeleniny, třeba rajčata, papriky, nějakou nakládanou zeleninovou směs nebo kysané zelí. 
  • Všechny ingredience je vhodné do pekáčku dávat natěsno, aby mezi nimi byly co nejmenší mezery. Brambory s masem či zeleninou je lepší nejprve předpéct samotné, teprve pak je dopečte se smetanovou směsí do jejího ztuhnutí a dozlatova. Díky tomu budou i brambory křupavější.  

Náš tip: Klasické francouzské brambory s uzeným masem si můžete upéct podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku