Dršťková polévka z hlívy voní česnekem a majoránkou a chutná jako ta pravá. Bezmasé jídlo ocení nejen vegetariáni
9. 9. 2024 Vaření
Ne každému chutnají dršťky, pak je tu lepší varianta: falešná dršťková polévka z hlívy. Na chuťově výborném a bezmasém jídle si tak mohou pochutnat i vegetariáni.
Polévka z hlívy
Hlíva ústřičná je poměrně snadno dostupná houba, kterou najdeme od časného podzimu v lese, můžeme si ji vypěstovat, ale také bývá v chladicích pultech obchodů.
Hlívu můžeme využít třeba do zeleninové polévky. Právě dršťková je s ní vynikající. Pokud nám vadí pravé dršťky, je houbová varianta skvělým řešením a někomu chutná dokonce více. Kromě hlívy můžeme ve falešné dršťkové využít i bedly, kotrč, masáky, výborné jsou i václavky.
Mohlo by vás zajímat
Co je třeba vědět o hlívě
Čerstvou hlívu poznáme podle toho, že má klobouk rovný, případně mírně do zvonu a hladký kraj. Starší houby se stáčejí do kalichu a mívají popraskané konce klobouku.
Když přineseme hlívu domů, je vhodné houbě odříznout nohy. Ty nakrájíme a usušíme a následně rozdrtíme (hodí se třeba do polévky). Klobouk vydrží v misce v lednici v prostoru pro zeleninu s klobouky lupeny vzhůru maximálně dva až tři dny.
Hlívu neloupeme, jen zbavíme nečistot, a nepotřebuje dlouhou dobu varu. Pěstované hlívy jsou měkčí, stačí jim 3-5 minut, ty z lesa potřebují zhruba čtvrt hodiny.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak se dělá dršťková polévka z hlívy
Pro čtyři strávníky budete potřebovat: 1,25 l vody, 300 g hlívy, 2 cibule, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, vývar (bujón), 1 lžičku sladké papriky, majoránku, mletý pepř a sůl.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte lžíci másla, přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova. Hlívu očistěte a nakrájejte ji na kostky. Houbu přidejte do hrnce, zalijte litrem vývaru (vody), osolte a vařte doměkka.
V pánvi rozehřejte zbylé máslo, zaprašte ho moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Vmíchejte do ní mletou papriku, za stálého míchání ji zalijte zbylým vývarem (studenou vodou), dobře rozmíchejte a nalijte do polévky. Přidejte bujon (pokud nevaříte z vývaru) a polévku ještě za stálého míchání povařte. Pak falešnou dršťkovou polévku dochuťte pepřem. Oloupejte česnek a utřete ho najemno. Zcela na závěr do polévky vmíchejte česnek a v dlani rozemnutou majoránku. Podávejte s dobrým čerstvým chlebem.
Náš tip: Připravte si vynikající dršťkovou polévku z hlívy ústřičné podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled levných jídel pro celou rodinu šetřících váš rozpočet. Jak se najíst a ušetřit?
Levně jíst lze i dobře a výživně. Máme konečně příležitost naučit rodinu na jídla šetřící rodinný rozpočet, aniž by měli její členové pocit ošizení.… Číst více
Kterou mouku použít na kynuté lité těsto? Vyzkoušejte náš tip a buchta se vždy povede
Kynuté koláče jednoduše patří k osvědčeným a poctivým receptům. Voní máslem, rumem a jsou šťavnaté po ovoci, které můžeme dát čerstvé, kompotované i… Číst více
16 receptů na levná bramborová jídla: Za málo peněz hodně muziky a plná bříška
Bramborová jídla jsou skvělou volbou, pokud plánujete vařit rychle, snadno, ale přesto opravdu sytě a ke všemu ještě navíc za minimum peněz. Z pár… Číst více
Brambory v naší kuchyni: Poradíme, jak se vyznat v typech i jak je správně zpracovat
Brambory jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich využití je opravdu široké a chutné jsou nasladko i naslano. Připravit je lze během chvilky… Číst více
Jakou mouku na nekynuté lité těsto? Je skvělé na moučníky, palačinky i lívance
Lité těsto se běžně připravuje bez cukru a kypřidel, nicméně vzhledem k použití u různých receptů se jeho příprava mírně liší. Palačinky nakypříme… Číst více
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi… Číst více
Peče celá země v číslech: Soutěž „spolkne“ přes sto kilo másla, 72 kilogramů ovoce, 61 kg čokolády a skoro tři tisíce vajec
Soutěž Peče celá země odstartovala 6. ledna svou… Číst více
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Michaela Landová se ve třetí řadě Peče celá země… Číst více
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty
Třetí řada Peče celá země opět slaví u diváků… Číst více
Rakouské käsespätzle připomínají halušky. Lehce pikantní máslovou chuť jim dodá sýr z Tyrolska a speciálně osmažená cibulka
Snad žádné jiné jídlo nechutná po lyžovačce tak… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více