Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mladá farmářka Gabriela Pechová moc dobře ví, jak zacházet s česnekem, aby dlouho vydržel.
Zdroj: Se souhlasem Gabriely Pechové, koláž Toprecepty

Léto se pozvolna, ale nezastavitelně blíží ke konci a my musíme začít přemýšlet i nad tím, jak budeme skladovat zeleninu, kterou jsme vypěstovali, popřípadě koupili třeba na trzích nebo v obchodě. Toprecepty.cz se proto obrátili na farmářku Gabrielu Pechovou, aby nám prozradila, jak správně skladovat česnek.

Jak na česnek

Může se lehce stát, že hodně zeleniny kvůli špatné mu skladování budeme muset místo konzumace spíše vyhodit. Abychom tomu předešli, je dobré si zjistit, za jakých podmínek máme uskladnit to či ono ovoce či zeleninu. Gabrielu Pechovou, která pomáhá manželovi na Farmě Pech, kde pěstují například česnek, jsme se zeptali právě na tuto plodinu.

Jak Gabriela upozornila, ideální pro skladování je sucho, stálá teplota, chladné a temné místo s dobrým přístupem vzduchu. Rozhodně ne v blízkosti brambor, kořenové zeleniny, zelí a podobně,“ říká mladá farmářka s tím, že jednoznačně by mělo jít o suché místo, protože vlhko všeobecně nahrává množení plísní a klíčení česneku. 

Důležitým faktorem, který prodlužuje trvanlivost česneku, je podle Gabriely i přístup vzduchu. Určitě je také lepší skladovat celé palice. „Při rozdružení na stroužky může dojít k jejich poškození, pak je větší pravděpodobnost, že česnek bude hnít, plesnivět, scvrkne se,“ vysvětluje farmářka. 

Lednice a mrazák

Zároveň nedoporučuje skladovat česnek v lednici. „Je tam vlhko, i když se to na první pohled nezdá, a česnek začne brzy klíčit. Pokud ale naloupete více česneku, který nakonec nespotřebujete, krátkodobé skladování v lednici je řešení. Zavřete ho do krabičky či skleničky a chvíli vám takhle vydrží,“ říká Pechová pro Toprecepty.cz. 

Moc dobré není ani mražení. „Někdo to dělá, ale česnek pak měkne a topinku si s ním nepotřete. Mrazem ztrácí částečně i ostrost. Je lepší z něj vytvořit česnekovou pastu, která vydrží,“ radí Gabriela. Postupů je podle jejích slov několik. Při správném poměru soli prý není nutné pastu zavařovat a česnek nepřijde o svém aroma ani ostrost. „Při vaření pak ale musíte myslet na to, že když použijete pastu, přidáváte do pokrmu zároveň i sůl. To je však o zvyku,“ říká s úsměvem farmářka.

Délka skladování

Jak dlouho vlastně může dobře skladovaný česnek vydržet „ve formě“? Máme zákazníky, kterým vydržel náš česnek z minulé sezóny až do května tohoto roku. Pokud je dobře usušený a uskladněný, je to možné. Ale on vydržel takhle dlouho například i v paneláku ve skříni. To překvapilo i nás,“ směje se Gabriela.

Známky zkažení česneku lze pozorovat velmi jednoduše. Projevuje se měknutím stroužků, celá hlava může vyschnout a scvrknout se, viditelnou hnilobou a zápachem. Gabriela upozorňuje hlavně na nutné sucho a také světlo. „Temno je lepší a má blízko k ideálním podmínkám. Ale pokud mluvíme o denním světle, zářivce, tomu se někdy není možné vyhnout. To, že česnek nebude za každou cenu skladován ve tmě neznamená, že by nemohl vydržet až do jara,“ říká.

„Běžně je česnek využíván jako dekorace, kterou postupně ujídáte. V žádném případě by ale na česnek nemělo při sušení ani uskladnění přímo svítit slunce,“ dodává farmářka.  

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělou kližku se spoustou česneku:

Recepty k tomuto článku